Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Ορφάνια, φτώχεια, βάσανα | Η ιστορία ζωής της 90χρονης γιαγιάς Αρτεμισίας


Στο γραφικό χωριό Κερασοχώρι της Ευρυτανίας, συναντήσαμε την κυρία Αρτεμισία, μια γυναίκα γεμάτη σοφία και ζωντάνια στα 90 της χρόνια. Η ζωή της υπήρξε γεμάτη με δυσκολίες και στερήσεις, αλλά με αγάπη και αισιοδοξία.

Από μικρή ηλικία, στα 8 της χρόνια, έμεινε ορφανή από μάνα και πατέρα. Μαζί με τη γιαγιά της, ανέλαβε το βαρύ φορτίο της φροντίδας των υπόλοιπων παιδιών της οικογένειας. Βίωσε από κοντά τους πολέμους που σημάδεψαν την Ελλάδα, τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, και τον καταστροφικό εμφύλιο. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για να σωθούν.

Χωρίς βάσανα δε γίνεται η ζωή, μας λέει η κυρία Αρτεμισία. Μεγάλωσε με την ευθύνη των αδελφών της πάντα στο μυαλό της, παντρεύτηκε και δημιούργησε δική της οικογένεια. Μας μίλησε για τα παλιά χρόνια, όταν οι γυναίκες, όπως και η ίδια, γεννούσαν στο σπίτι με τη βοήθεια των μεγαλύτερων γυναικών. Δύσκολα χρόνια, με φτώχεια και στερήσεις.

Σήμερα, η κυρία Αρτεμισία περνάει τον χρόνο της στο σπίτι, φροντίζοντας το αγαπημένο της κατοικίδιο-γαϊδουράκι της, που αποτελεί την παρέα της εδώ και 31 χρόνια. Η διατροφή της βασίζεται κυρίως σε χορταρικά, με ελάχιστο κρέας μια φορά το μήνα.

Η σοφή κυρία Αρτεμισία μας αφήνει ένα πολύτιμο μάθημα: να ζούμε τη ζωή μας με χαμόγελο και αισιοδοξία, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η ιστορία της αποτελεί μια υπενθύμιση της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος και της δύναμης της αγάπης και της οικογένειας.

Παραγωγή: Greek Village Life



Δεν υπάρχουν σχόλια: