Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στους Δήμους της Π.Ε. Πρέβεζας

Ανάλυση: Συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Π.Ε. Πρέβεζας

Ολοκληρώθηκε λοιπόν ο πρώτος γύρος των εκλογών στους Δήμους της Π.Ε. Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ας επιχειρήσουμε μία καταγραφή ορισμένων λογικών συμπερασμάτων.
Ξεκινάμε από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης κατόρθωσε την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή, πετυχαίνοντας μία πεντακάθαρη νίκη.
Θα ισχυριστεί κάποιος... Μα έχουν τρελαθεί οι Ηπειρώτες;
Σε μία Περιφέρεια, που ίσως είναι η πιο φτωχή της Ευρωζώνης, σε μία Περιφέρεια που η ανεργία κινείται σταθερά στο 30% (μεγαλύτερο το ποσοστό στους νέους), σε μία Περιφέρεια που «έχασε» τη ΔΩΔΩΝΗ με τη μορφή που λειτουργούσε, σε μία Περιφέρεια που η σύνδεσή του με σιδηρόδρομο μοιάζει με ανέκδοτο, κάτι που έχει στηλιτευτεί από τους βουλευτές με ερωτήσεις στη Βουλή, σε μία Περιφέρεια που βλέπει τα παιδιά της να φεύγουν για χώρες του εξωτερικού, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), σε μία περιφέρεια που τα στατιστικά ανάπτυξης τη φέρνουν πανελλαδικά σε χαμηλές θέσεις, τελικώς επικράτησε πεντακάθαρα, ένας υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος;

Ο Αλέκος Καχριμάνης κατάφερε να μη φθαρεί στο ελάχιστο από τις πολιτικές του κόμματος που κυβερνά και καθορίζει εν πολλοίς τις ζωές των Ελλήνων και των Ηπειρωτών, ενώ παράλληλα η πολιτική... διαπροσωπικών σχέσεων και λύσης προβλημάτων καθημερινότητας, με έναν δικό του... ιδιαίτερο τρόπο, τον φέρνουν κυρίαρχο στην Ήπειρο και αποδεκτό σε μεγάλη μάζα Ηπειρωτών ψηφοφόρων που το έδειξαν στην κάλπη. Τα κατάφερε και αποτελεί προσωπική του επιτυχία και αυτό το αναγνωρίζει κάποιος είτε είναι πολιτικός φίλος του ή πολιτικός «εχθρός» του.
Στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο μπορεί να υπάρχει απογοήτευση, εξαιτίας της μη διεξαγωγής δευτέρου γύρου με αντίπαλο τον Καχριμάνη, ωστόσο το ποσοστό (24,58%), που πήρε η Όλγα Γεροβασίλη, είναι ένα από τα υψηλότερα πανελλαδικά -αν όχι το μεγαλύτερο- υποψηφίου που στηρίχθηκε από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Φάνηκε επίσης ότι η μη κάθοδος ισχυρού ψηφοδελτίου που θα υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, λειτούργησε υπέρ του Καχριμάνη.


Στην Π.Ε. Πρέβεζας, ο Στράτος Ιωάννου, με το 50,33% που πήρε ο συνδυασμός του Αλέκου Καχριμάνη, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για την παρουσία του. Το χαμηλό προφίλ, σε συνδυασμό με ορισμένες αναπτυξιακές κινήσεις, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, του έδωσε... αέρα αποδοχής στο εκλογικό σώμα της Π.Ε. Πρέβεζας.
Από την άλλη οι 8.168 ψήφοι (21,04%), που πήρε ο Δημήτρης Κωνής, στο συνδυασμό της Όλγας Γεροβασίλη, δεν είναι άσχημο αποτέλεσμα, αν σκεφθεί κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 στις βουλευτικές εκλογές, είχε συγκεντρώσει 26,23% και 10.445 ψήφους. Παρατηρείται μία μείωση, η οποία οφείλεται ενδεχομένως και σε εσωκομματική ένταση, που χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕ Πρέβεζας.
Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση για τη σημαντική άνοδο των ποσοστών του στην Π.Ε. Πρέβεζας (2012: 5,44% - 2014: 9,73%). Το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Ηπειρωτών αποδεικνύει την απόλυτη πολιτική φθορά των χώρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σε σχέση με τις βουλευτικές του 2012, ενώ πολύ μικρή ήταν η άνοδος των ψήφων της Χρυσής Αυγής (2.209 στις βουλευτικές, 2.312 στις αυτοδιοικητικές). Στο Νομό Πρέβεζας πάντως η Χ.Α. κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ήπειρο.
Εντυπωσιακό το νούμερο σε ψήφους που πήρε και η Αριστερή Παρέμβαση στην ΠΕ Πρέβεζας, με το Νίκο Ζήκο να συγκεντρώνει στο Νομό μας 1.332 ψήφους, την ώρα που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις βουλευτικές του 2012 είχε πάρει μόλις 200.

Δήμος Πρέβεζας
Στο Δήμο Πρέβεζας η άνετη πρωτιά του Χρήστου Μπαϊλη στον πρώτο γύρο, φανερώνει πως το εκλογικό σώμα, έδειξε προτίμηση στον τρόπο που χειρίστηκε το Δήμο Πρέβεζας την προηγούμενη τετραετία, ενώ εγκρίνει και τις μεθόδους του και την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο.
Την ώρα μάλιστα που ο Δήμος Πρέβεζας και απολύσεις είχε και απλήρωτους εργαζόμενους. Αυτά βέβαια δεν «έφθειραν» πολιτικά το Δήμαρχο, ο οποίος μπαίνει ως... φαβορί στο δεύτερο γύρο, λόγω του ποσοστού του στον πρώτο.
Ο συνδυασμός του Τάκη Παππά, πέρασε οριακά στο δεύτερο γύρο. Είναι ένας συνδυασμός που συσπείρωσε δυνάμεις της Δεξιάς, καθώς πέραν από την προτίμηση της ΝΔ (έστω κι αν επίσημα δεν είχε δοθεί χρίσμα), μετείχαν στελέχη των ΑΝΕΛ. Παρ' όλα αυτά οι 3.248 ψήφοι απέχουν μακράν από τους 5.118 και 876, που πήραν η Νέα Δημοκρατία και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αντιστοίχως στο Δήμο Πρέβεζας, στις εκλογές του 2012 (βουλευτικές).
Εντυπωσιακή η άνοδος του ΚΚΕ, το οποίο από τους 1336 ψήφους του 2012, πήρε με τον κ. Νόβα, 2.547.
Ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Μιλτιάδης Κλάπας χωρίς κομματική στήριξη, κατάφερε και πήρε ένα σημαντικό ποσοστό (16,88%) και έχασε για ελάχιστους ψήφους την είσοδό του στο δεύτερο γύρο.
Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βασιλείου (2.684 ψήφοι - 14,17%), μπορεί να σημείωσε σημαντική άνοδο των ποσοστών του χώρου του στο Δήμο Πρέβεζας, σε σχέση με το συνδυασμό του κ. Ρέντζου στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο δεν κατέγραψε ένα ποσοστό της τάξεως του 30,29% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012, στο Δήμο Πρέβεζας. Στην περίπτωση του συνδυασμού του κ. Βασιλείου, φάνηκε πως στο εκλογικό σώμα της Πρέβεζας δε λειτούργησαν αντανακλαστικά πολιτικής ψήφου, όπως για παράδειγμα έγινε σε άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας.
Άνοδος ποσοστών και για το Γιάννη Θάνη (στηρίχθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις του αυγκεκριμένου χώρου), σε σχέση με τις βουλευτικές του 2012.
Ερωτηματικό παραμένει σε ποιους συνδυασμούς διοχετεύθηκαν οι 1.022 ψήφοι της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2012, δεδομένου ότι δεν υπήρχε αντίστοιχος συνδυασμός στο Δήμο Πρέβεζας. Η λογική λέει πως πήγαν προς τα... δεξιά, τουλάχιστον στη μεγάλη τους πλειοψηφία.

Δήμος Ζηρού
Το απόλυτο «ντέρμπι» αναμένεται στο δεύτερο γύρο, ανάμεσα στο Δημήτρη Γιολδάση και το Νίκο Καλαντζή. Οι δυο τους προέρχονται από συναφείς πολιτικούς χώρους και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή, μιλούν για «μάχη» που θα διεκδικηθεί... «ψήφο με ψήφο».
Η παράταξη του Γιώργου Γιάννου, αν και στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ (έλαβε το 2012 στις βουλευτικές 2.522 ψήφους), συγκέντρωσε μόλις 1.211 ψήφους. Ούτε σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε η πολιτική ψήφος.
Σταθερές παραμένουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην περιοχή.

Δήμος Πάργας
Εύκολη ήταν η επικράτηση του Αντώνη Νάστα στο Δήμο Πάργας, απέναντι στο Θανάση Ράπτη (στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), που άργησε να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Σχετική άνοδος του ΚΚΕ στο Δήμο, σε σχέση με τις βουλευτικές του 2012.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: