Σάββατο 10 Μαΐου 2014

''Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι.Μιά εκπαιδευτική εργασία από μαθητές της περιοχής του Λούρου Πρέβεζας.

Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι.

«Αν δει κανείς τους Σαρακατσάνους να περιφέρονται σε μια επαρχιακή πόλη, ξαφνιάζεται από την κορμοστασιά, την υπερηφάνεια και την ευγένειά τους. Ο Σαρακατσάνος δεν φοβάται ν' ατενίσει τον ήλιο κατάματα. Ανάμεσα σ΄ αυτόν και τον κόσμο δεν υπάρχει αδιάβατο χάσμα. Γιατί οι Σαρακατσάνοι και γενικότερα οι ορεινοί, υπεράσπισαν πάντα ηρωικά την ελευθερία και διαφύλαξαν τις τεράστιες πηγές της ανανέωσης και της δημιουργίας που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες.» Γ.Καββαδίας

Με αυτούς λοιπόν, τους Σαρακατσαναίους, ασχολήθηκε μία ομάδα παιδιών της περιοχής του Λούρου, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν στο σχολείο τους, με τίτλο Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι.

sar2

Τα παιδιά συγκέντρωσαν υλικό για τα ήθη και έθιμα ,τις ασχολίες και γενικότερα για την καθημερινή ζωή σε ένα αρχείο pdf, με τίτλο Σαρακατσαναίοι: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Ακόμα, συγκέντρωσαν και παρουσίασαν σε ένα λεξικό λήμματα σαρακατσάνικης προέλευσης με τις γενικές και ειδικές ερμηνείες τους.

6

Στη συνέχεια ,αναζήτησαν και βρήκαν τραγούδια που συνοδεύουν τους Σαρακατσαναίους σε όλες τις στιγμές της ζωής τους. Τέλος , δημιούργησαν μια σύντομη παρουσίαση ( power point) όλης της πορείας των Σαρακατσαναίων στο χρόνο, με τον τίτλο Ας γνωρίσουμε τους Σαρακατσαναίους .
Το όλο εγχείρημα αποδόθηκε σε έντυπη και ψηφιακή μορφή (DVD) και είναι στη διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται για το Σαρακατσαναίικο πολιτισμό.
Στα πλαίσια του προγράμματος ,πραγματοποιήθηκε εκδρομή στα Ζαγοροχώρια.Τα παιδιά , μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους , περπάτησαν με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια στα χωριά όπου στο παρελθόν ζούσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους.

sar3

Τέλος, τα παιδιά δημιούργησαν στο facebook μια ανοιχτή ομάδα (Σαν μιλούν οι Σαρακατσαναίοι...) όπου δημοσιεύουν σταδιακά την εργασία τους ( αρχεία, φωτογραφίες,τραγούδια,power point, video) ,και φυσικά, κάνουν φίλο τους όποιον το επιθυμεί! Για τη συγκέντρωση και την οργάνωση του υλικού εργάστηκαν οι παρακάτω μαθητές: Γιώτης Σωτήρης, Γιώτης Χρήστος, Γκλιάτη Δέσποινα, Κατσαούνου Λαρίσσα, Κοψάρης Χρήστος, Ιωάννου Λυδία ,Λαδιά Γερασιμία,Τάγγα Αναστασία, Λώλη Δέσποινα, Πάντου Βασιλική, Τσούτση Βασιλική, Κάκου Ελένη, Λέτσου Χρυσαυγή, Γιώτη Αλεξάνδρα, Γκλιάτης Μιχάλης, Γκλιάτης Περικλής, Κάτσανος Γιώργος, Μέμα Εμιλιάνο, Ντάγγα Ανδρονίκη, Παπιγκιώτης Μιχάλης, Τάγγας Βασίλης, Τάγκα Βενετία, Τάγκα Παναγιώτα, Τζουμερκιώτη Περσεφώνη.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παπιγκιώτη Κωνσταντίνα ,φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: