Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Μνημονιακή υποχρέωση η καταστροφή των αιγιαλών, λέει η Κομισιόν


Το νομοσχέδιο που θα καταστρέψει για πάντα την ελληνική ακτογραμμή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει άμεσαΑυτό απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Siim Kallas, αντικαταστάτης του Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, με βάση πληροφορίες από τα «ψιλά» των εφημερίδων, ότι, «κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα συζητήθηκαν θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, καθώς και θέματα που αφορούν στους υδάτινους πόρους», ζητούσε να μάθει από την Κομισιόν «ποια ήταν τα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες και τι τελικά συμφωνήθηκε».
Στην απάντησή του, ο επίτροπος Kallas, χωρίς να κρύβει τα λόγια του, ομολογεί ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τις παράκτιες ζώνες, τονίζοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «τη διευκόλυνση των "στρατηγικών επενδύσεων" και τις "ιδιωτικοποιήσεις"».
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Kallas ενημερώνει ότι, «οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης ένα νέο νόμο περί δασοκομίας για να αποσαφηνίσουν  τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών».
 «Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι τα μνημόνια δεν διαλύουν μόνο τις ανθρώπινες ζωές αλλά καταστρέφουν και το περιβάλλον. Οι κυβερνητικοί εταίροι, υπό την άμεση καθοδήγηση της τρόικα, παραδίδουν τον φυσικό και αισθητικό πλούτο της χώρας, παραδίδουν κυριολεκτικά ''γη και ύδωρ'' στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σαν να πρόκειται για δική τους περιουσία και όχι του ελληνικού λαού», αναφέρει σε δήλωσή του, σχετικά με το θέμα, ο Νίκος Χουντής

Η περίπτωση της Ελαφονήσου
Eν τω μεταξύ μετά από έντονες αντιδράσεις τον κατοίκων της περιοχής της Ελαφονήσου για πρώτη φόρα το ΤΑΙΠΕΔ όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε για δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο.
Οι αντιδράσεις προέκυψαν όταν το ΤΑΙΠΕΔ περιέλαβε την  δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακίνικου στην Ελαφόνησο, στην λίστα με τα ακίνητα του Δημοσίου προς «αξιοποίηση».
Όπως αναφέρει  ο
 κ. Δεληγιάννης επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Ελαφονήσου  το σημείο που έχει «σκιαγραφήσει» το ΤΑΙΠΕΔ  είναι 100% κεδροδάσος και προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οι δύο παραλίες λαμβάνουν σημαντικές διακρίσεις από τα διεθνή μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Ο «Guardian» μάλιστα το 2013 την ενέταξε στην πρώτη θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, ενώ οι χρήστες του TripAdvisor την κατέταξαν στην πρώτη θέση.
Οι συγκεκριμένες  παραλίες, έκτασης 175 στρεμμάτων, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν δημοσιοποιηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ταμείου - μαζί με άλλα 109 ακίνητα του Δημοσίου ανά τη χώρα και ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες - προς πώληση σε ιδιώτες με το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το χρονικό διάστημα των 50 ετών.

Απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ
Έπειτα από τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο απερχόμενος δήμαρχος Π. Ψαρομμάτης προς τον πρόεδρο του Ταμείου και τον υπουργό Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 19 Μαΐου διευκρινίζει πως «αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
«Εξάλλου οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων στις παραλίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: