Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Επιστολή της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμεκιωτών Αθήνας, που συνυπογράφουν και άλλοι φορείς προς υποψηφίους Δημάρχους των Τζουμέρκων, με αντικείμενο τα υδροηλεκτρικά και τις ανεμογεννήτριες.


Την επιστολή υπογράφει η Ομοσπονδία Αποδήμων Τζουμερκιωτών Αθήνας και συνυπογράφουν, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο Σύλλογος «Οι Ορεινοί», ο Σύλλογος Κυψελιωτών Άρτας «Άγιος Κοσμάς» και κάτοικοι Αβαρίτσας- Παλαιοκάτουνου, Βουργαρελίου, Τετρακώμου

Στην επιστολή αναφέρουν:

"Τα τελευταία χρόνια στους Δήμους των Τζουμέρκων στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, στήθηκε ένας χορός κατασκευής μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών (Άραχθος, Θεοδώριανα, Κυψέλη, Άγναντα, Καταρράκτης, Λεπιανά, Αβαρίτσα κ.α.) καθώς και τριών μεγάλων αιολικών πάρκων, δύο στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και το τρίτο στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην κορυφογραμμή των Τζουμέρκων, που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς και ταυτότητά μας.

Τα σχέδια εγκατάστασης των περισσοτέρων σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας και φυσικού κάλλους, θέτουν σε κίνδυνο το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, που είναι ο φυσικός μας πλούτος. Κάποια από αυτά συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τον πολυετή και νικηφόρο αγώνα για την ακύρωσή τους.
Τα επιχειρήματα των εταιρειών και των υποστηρικτών τους είναι θέσεις εργασίας, έσοδα για το Δήμο και τις τοπικές κοινωνίες.

Τα «οφέλη» που έχουμε σήμερα από τέτοια έργα που λειτουργούν στην περιοχή μας , είναι ελάχιστες ή μηδενικές θέσεις εργασίας, το 1,7% στο Δήμο (αν αποδίδεται και αυτό) και το 1% που έπρεπε να πιστώνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων να μην αποδίδεται ποτέ.

Τα ερωτήματά μας είναι: η ανάπτυξη και το όραμά μας για τα Τζουμέρκα είναι να στεγνώσουμε τα ποτάμια και τσιμεντάρουμε τα βουνά μας με ανεμογεννήτριες παίρνοντας ο Δήμος 1,7% και οι κάτοικοι την μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή;
Ή είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα έχει σαν μοχλό του την προστασία, την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς; 

Μια ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, με στοχευμένες δράσεις για την παραπέρα ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της τοπικής οικονομίας, τις εναλλακτικές ορεινές καλλιέργειες, την εγκατάσταση ενός μικρού χιονοδρομικού πάρκου στο «Σταυρό» Θεοδωριάνων, ένα μουσείο υδροκίνησης στην Αβαρίτσα, έναν δρόμο που θα συνδέει την Άγνατα με το Βουργαρέλι.


Για τη διαχείριση του ελάχιστου πλούτου που έχει η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης θα αποφασίζουν οι κάτοικοι της περιοχής ή τα οικονομικά συμφέροντα μεγαλοεταιρειών προς όφελός τους και μόνον;
Με αφορμή τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές κι επειδή έχουμε την αίσθηση, ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν είναι καν ενημερωμένοι γι' αυτά τα σοβαρά θέματα ή ακόμη πιστεύουν ότι τα έργα αυτά είναι προς όφελος του τόπου μας,

ΖΗΤΑΜΕ δημόσια από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, Δημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους των Κεντρικών Τζουμέρκων να μας ενημερώσουν για τις θέσεις τους πάνω σ' αυτά.
Να δεσμευτούν απέναντι σε αυτές, μέσα από μια συνοπτική, ρεαλιστική, με επιχειρήματα παρουσίαση , για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: