Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η Κοπή της Πίτας του Συλλόγου Ηπειρωτών Λυκόβρυσης , πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου2014, στις εγκαταστάσεις του Τοσίτσειου Ιδρύματος στη Λυκόβρυση.


Την Κυριακή  2 Φεβρουαρίου 2014, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λυκόβρυσης έκοψε την Πίτα του στην κατάμεστη από Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου, αίθουσα συνεστιάσεων, στις εγκαταστάσεις του Τοσίτσειου Ιδρύματος στη Λυκόβρυση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Προέδρου Τασούλας Παπαφωτίου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές για την καινούργια χρονιά, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή και ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, για την εν γένει προσφορά, της κορυφαίας αποδημικής ηπειρώτικης οργάνωσης.


Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συλλόγου  αναφέρθηκε στην δράση, το έργο του Συλλόγου και την κοινωνική του προσφορά, το χρόνο που πέρασε. Ιδιαίτερα εστίασε στην προσπάθεια του Συλλόγου να φέρει κοντά του, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, ηπειρώτικης καταγωγής και όχι μόνο, ''τα μαξούμια'', όπως ευφυώς τα αποκάλεσε, για να τα εμφυσήσει τα ήθη και τις παραδόσεις της πατρογονικής γης, και την ηπειρώτικη μουσική και χορό. Και αυτό το έχουμε πετύχει τόνιση η Πρόεδρος Τασούλα Παπαφωτίου, με την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του Δ.Σ. αποκτώντας την εμπιστοσύνη δεκάδων γονέων, με αποτέλεσμα η αίθουσα του Συλλόγου μας, να έχει μετατραπεί σε ένας παιδικός χώρος μάθησης και δημιουργίας. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή του Συλλόγου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε  ο Βόρειος Τομέας Αθήνας της Περιφέρειας Αττικής, στο Πνευματικό Κέντρο Πεύκης,για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες, όπου το παιδικό χορευτικό του Συλλόγου, αποδίδοντας ηπειρώτικους χορούς, απέσπασε θερμά χειροκροτήματα.


Κατόπιν ο ιερέας της περιοχής του Τοσίτσειου Ιδρύματος ευλόγησε την Πίτα, που έκοψε η Πρόεδρος, την οποία κατασκεύασε και προσέφερε  μία νέα ηπειρώτισσα, κερδίζοντας επαινευτικά σχόλια, από όλους που την γεύτηκαν. Απόδειξη ότι οι νέες Ηπειρώτισσες τηρώντας τις πατροπαράδοτες παραδόσεις συνεχίζουν και σήμερα να καταγράφουν επιτυχίες στα γλυκά και τα εδέσματα, άξιες απόγονες γυναικών που έχουν παράδοση, στα είδη αυτά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους,εκτός των προαναφερόμενου Αντιπροέδρου της ΠΣΕ Κώστα Κωνή, που συνοδευόταν από το μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ  Χριστόφορο Ευθυμίου, ο Πρώην Δήμαρχος Πεύκης και υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές του Καλλικρατικού Δήμου Πεύκη-Λυκόβρυσσης, γνωστός αθλητικογράφος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, εκπρόσωποι ηπειρώτικων αποδημικών Συλλόγων της Αττικής, εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων της πόλης της Λυκόβρυσης και εκπρόσωποι αποδημικών οργανώσεων κατοίκων της περιοχής, που προέρχονται από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.


  Κατόπιν ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Κώστας Κωνής, πήρε το λόγο και αφού συνεχάρει το Διοικητικό Συμβούλιο για το πλούσιο και αποτελεσματικό έργο του, τόνισε την αξία της προσφοράς τους στην δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης. Τους κάλεσε, σε συνεργασία με την ΠΣΕ να προωθήσουν παραπέρα τις δράσεις τους, δηλώνοντας ότι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών θα είναι δίπλα τους. Ακόμη αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την πατρώα γη και που έχουν να κάνουν με την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών εξαιτίας της κρίσης, με την μεγάλη αύξηση της ανεργίας, που οδηγεί την 'Ήπειρο να είναι πρώτη σε ποσοστό ανέργων πανελλαδικά, την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή, από την ελλειπή φρούρηση των παραμεθορίων περιοχών και την μεγάλη ανασφάλεια που έχει καταλάβει τους κατοίκους, εξαιτίας της δράσης των λαθρέμπορων ναρκωτικών και της παρεμβατικής συμπεριφοράς των λαθρομεταναστών, που εισέρχονται από την Αλβανία. Αναφέρθηκε στις Πρωτοβουλίες και δράσεις της ΠΣΕ για τους κατοίκους της Ηπείρου, σε αυνεργασία με το αποδημικό κίνημα και τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου. Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν, στην μεγάλη εκδήλωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας ''Η Πίτα του Ηπειρώτη 2014'', που διοργανώνει η ΠΣΕ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας , την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 10.00΄η ώρα το πρωί, με την συμμετοχή δεκάδων χορευτικών απ' όλους τους Ηπειρώτικους Συλλόγους της Χώρας, αλλά και καταξιωμένων Ηπειρωτών μουσικών.

  Στη συνέχεια τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, προς τέρψη των παρευρισκομένων απέδωσαν ηπειρώτικους χορούς, εισπράττοντας παράλληλα τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων.

Ακολούθησε η διανομή σε όλους τους καλεσμένους, νοστιμότατων σπιτίσιων παραδοσιακών πιτών που έφτιαξαν για την εκδήλωση αυτή οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές ,μέλη του συλλόγου, και Ηπειρώτες αρτοποιοί της περιοχής .







































Το τσίπουρο και το κρασί από τη Ήπειρο και συγκεκριμμένα από τη Ζίτσα, προσφορά μέλους του Συλλόγου, που καλλιεργεί αμπέλι στην περιοχή της Ζίτσας, έρρευσαν χωρίς περιορισμό και συνετέλεσαν ώστε το γλέντι που ακολούθησε,ι να κρατήσει μέχρι αργά.

Και του χρόνου.


Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: