Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

SOS για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με τους σημερινούς ρυθμούς η «μαύρη τρύπα» θα είναι 1,1 δισ. ευρώ το 2013 και 1,6 δισ. ευρώ το 2014.

SOS για τα ασφαλιστικά ταμεία

«Το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να διαμορφωθεί σε μεγαλύτερο ύψος αν ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν επιτευχθεί» δήλωσε ο Πόουλ Τόμσεν



Σήμα κινδύνου έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών από τα στοιχεία που έρχονται για τη «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων. Η μεγαλύτερη των προβλέψεων ανεργία και οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις, κυρίως στον δημόσιο τομέα, για να προλάβουν οι εργαζόμενοι ευνοϊκότερες παροχές, ανεβάζουν το χρηματοδοτικό κενό των Ταμείων και παράλληλα απειλούν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τήρηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές συνεχίσουν να διαμορφώνονται με τη σημερινή δυναμική και δεν ελεγχθούν τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ, τότε οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα υπάρξει άνοιγμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2013 και 1,6 δισ. ευρώ το 2014, μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων.


Πρόκειται για ένα κονδύλι το οποίο θα αναγκάσει την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα για την κάλυψή του. Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η τρόικα, η οποία γνωρίζει τις περιορισμένες δυνατότητες της κυβέρνησης να φέρει και να περάσει στο Κοινοβούλιο νέα μέτρα, τα οποία θα πλήξουν πρωτίστως τους συνταξιούχους, που έχουν δει τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται. Οπως επισημαίνεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, για τον ΕΟΠΥΥ έχει συμπεριληφθεί ειδικός όρος για τον περιορισμό των δαπανών του και της «μαύρης τρύπας» το 2013.


Οι ανησυχίες αυτές έρχονται να προστεθούν στις εκτιμήσεις που διατυπώνονται για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος, για το οποίο το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την κάλυψή του. Συγκεκριμένα το Ταμείο εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε περίπου 11 δισ. ευρώ τη διετία 2014-15 (4,4 δισ. ευρώ το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015). Οπως μάλιστα επεσήμανε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα, «το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να διαμορφωθεί σε μεγαλύτερο ύψος αν ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν επιτευχθεί ή αν οι προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 δεν επαληθευθούν ή διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα».


Μάλιστα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης των προβλέψεων για το 2014» δήλωσε και προσέθεσε ότι «η σταδιακή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στηρίζεται στην ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων και σε σταθερή υλοποίηση των αλλαγών που προβλέπονται στο πρόγραμμα», οι οποίες, όπως τόνισε, «προϋποθέτουν ευρεία πολιτική στήριξη». Είναι επόμενο μετά τις συνεχείς αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ να εμφανίζεται επιφυλακτικός ο Πόουλ Τόμσεν. Διευκρίνισε πάντως ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία θα πιάσει πάτο και θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάκαμψη. Αμφιβολία υπάρχει ως προς το πότε αυτό θα συμβεί».  


Σύμφωνα με το στέλεχος του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού κατά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 29 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα μετά τις γερμανικές εκλογές.  Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη «μεγάλη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Εκεί θα μπουν στο τραπέζι το πώς θα εξελιχθούν τα δημόσια οικονομικά ως το 2016, το χρηματοδοτικό κενό και πώς αυτό θα καλυφθεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.


Το Ταμείο φέρεται να ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και καλεί την ευρωζώνη να λάβει νέα μέτρα για να καλυφθεί το αναμενόμενο κενό χρηματοδότησης. Μάλιστα δεν παραλείπει να υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.


«Δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Το ποια μορφή θα λάβουν τα περαιτέρω μέτρα και η βοήθεια θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί από τον Δεκέμβριο του 2012 να υιοθετήσουν μέτρα που θα οδηγήσουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα τόσο το 2014 όσο και το 2015.


Οι Ευρωπαίοι, πάντως, από την πλευρά τους, προτιμούν να αποσιωπούν το θέμα, προεξαρχούσης της Γερμανίας, όπου η Ανγκελα Μέρκελ ελπίζει σε μια τρίτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.


Για το οικονομικό επιτελείο όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συστηματική προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις του Οκτωβρίου.«Είναι κρίσιμο να έχουμε π ρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους» επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 900 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι συμβατό με με πλεόνασμα στο τέλος του 2013». Και τούτο διότι το δημόσιο ταμείο αναμένει το δεύτερο εξάμηνο του έτους αυξημένα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2012 και από τον ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: