Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Όπως τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα. Νεομετανάστες στη Γερμανία ειδικευμένο δυναμικό της Ηπείρου. Βιώματα αποδήμων από Ευρώπη και Αμερική.


Μόνο το 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία 22.000 Έλληνες (πολλοί από τους οποίους από την Ήπειρο), όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα, ενώ το κύμα μετανάστευσης συνεχίζεται αμείωτο και το 2013. Αποκαλυπτική ήταν σε γραπτό κείμενό της (η ίδια δεν ήταν παρούσα) η Ελληνίδα εισηγήτρια-σύμβουλος Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας στη Διακονία Ρηνανίας-Βεστφαλίας-Λίππε Ιωάννα Ζαχαράκη.  Σημειώνει ότι «έρχονται νέοι και νέες, απόφοιτοι ανωτέρων και ανωτάτων σχολών. Μια άλλη μερίδα αποτελούν άτομα που ήταν παλιά στη Γερμανία ή που έχουν συγγενείς στη Γερμανία. Πρόκειται για άτομα, που έχασαν στην Ελλάδα την εργασία τους. Αντιπροσωπεύονται όλες οι ηλικίες, ως επί το πλείστον πρόκειται για παραγωγικές ηλικίες».


Μετ' εμποδίων.
Σε σύγκριση με παλαιότερα, που μετανάστευαν ως επί το πλείστον ανειδίκευτοι εργάτες, συναντούμε τώρα ένα ειδικευμένο δυναμικό, που δυστυχώς εγκαταλείπει λόγω οικονομικής κρίσης την Ελλάδα, επισημαίνει η Ελληνίδα σύμβουλος τονίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε, ότι για κανέναν η κατάσταση στη Γερμανία δεν είναι εύκολη. Πέρα από το ότι πρέπει να κατέχει κανείς πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα και να έχει αρκετά προσόντα, σημειώνω ότι ένα επιπλέον εμπόδιο είναι, σε μερικές περιπτώσεις, η άσχημη δημόσια εικόνα της επίκαιρης κατάστασης στην Ελλάδα». 

Η εκδήλωση
Πραγματικά συγκίνησε ο καημός των μεταναστών, όπως ξετυλίχθηκε μέσα από τις ομιλίες σε εκδήλωση στην Ηγουμενίτσα με κεντρικό θέμα «Η μετανάστευση χθες... Η μετανάστευση σήμερα...». Η όλη εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μυσταγωγία με τα δάκρυα και τον καημό των ξενητεμένων. Φορέας πραγματοποίησης της εκδήλωσης ήταν η κίνηση «Διάλογος με τους Θεσπρωτούς ομογενείς και μετανάστες από τη Θεσπρωτία», με εκπροσώπους τους κ.κ. Χρήστο Ευαγγέλου και Δημήτρη Ζώη...

Βιώματα.
Εκτός από την εισήγηση  για το 2ο κύμα μετανάστευσης από Έλληνες στη Γερμανία, μίλησε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Σπύρος Κωσταδήμας,  μεταφέροντας και δικά του βιώματα, για την 3η γενιά μεταναστών με καταγωγή από την Ήπειρο/Θεσπρωτία και το πρόβλημα εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων της Γερμανίας. 

Άλλοι ομιλητές 
Στον εορτασμό των 100 χρόνων της αδελφότητας Ελληνοαμερικανών με ρίζες από το χωριό Τσαμαντάς της Μουργκάνας στην Μασαχουσέτη, αναφέρθηκε ο ηγούμενος της μονής Γηρομερίου Μεθόδιος Ντελής. 
Η περιφερειακή σύμβουλος Θεσπρωτίας Αντιγόνη Φίλη ανέπτυξε το θέμα: «Γέφυρες επικοινωνίας με τους απόδημους ξένων χωρών Θεσπρωτικής καταγωγής». Ο σύμβουλος εκδρομών Πέτρος Σκρέκος, αναφέρθηκε στις δυνατότητες των μεταναστών να επανακάμπτουν στον τόπο τους. Επίσης κατατέθηκαν σκέψεις σύνδεσης των νέων μεταναστών θεσπρωτικής καταγωγής με τη Θεσπρωτία και προβλήθηκε η ταινία «Μετανάστευση Ελλήνων και Θεσπρωτών στις ΗΠΑ». 

Χαιρετισμοί.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Νίκος Κάτσιος, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος και ο δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς, ενώ διαβάστηκε εκτενές μήνυμα του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών και προέδρου του νεοσύστατου κόμματος «Νέα Ημέρα» Χρήστου Ζώη.  Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν όλοι με πολύ προσοχή, τίμησαν με την παρουσία τους ο γνωστός συγγραφέας Δημήτρης Δημητρίου και ο καταξιωμένος Φιλιαταίος σκηνοθέτης κ. Τσάβαλος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΛΙΑ ΜΑΚΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: