Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εδιναν συντάξεις χωρίς να ζητούν τα... ένσημα. Συντάξεις με... υπεύθυνη δήλωση χορηγούσε για πάνω από μία δεκαετία το επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων.

Η ηγεσία του υπ. Εργασίας σκοπεύει να φτάσει την υπόθεση του ΤΕΑΥΕΚ μέχρι το τέλος και αν υπάρξουν ευθύνες, τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Η ηγεσία του υπ. Εργασίας σκοπεύει να φτάσει την υπόθεση του ΤΕΑΥΕΚ μέχρι το τέλος και αν υπάρξουν ευθύνες, τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Η... εμπιστοσύνη είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που η καταβολή της σύνταξης γινόταν χωρίς να έχει υπάρξει απόλυτη διασταύρωση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές!

Για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από τον νέο διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Aναστάσιο Παπανικολάου. Αμέσως ο υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή για ενδελεχή έλεγχο και ήδη οι επιθεωρητές «ξεσκονίζουν» τον επικουρικό φορέα και ετοιμάζουν το σχετικό πόρισμα.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σκοπεύει να φτάσει την υπόθεση μέχρι το τέλος και αν υπάρξουν ευθύνες τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη. Με τον τρόπο αυτόν θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως πρέπει να κλείσουν οριστικά ανοιχτές πληγές από το παρελθόν.


  Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έδωσε εντολή για ενδελεχή έλεγχο και ήδη οι επιθεωρητές «ξεσκονίζουν» τον επικουρικό φορέα.

Το «σκηνικό» συμπληρώνεται από φακέλους που στοιβάζονται σε αποθήκες χωρίς να έχουν περάσει ακόμα τα στοιχεία στο πληροφοριακό σύστημα (για το οποίο έγινε η σχετική επένδυση πριν από περίπου δέκα χρόνια). Ουσιαστικά στο επικουρικό ταμείο η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης γίνεται με υπεύθυνη δήλωση, ενώ οι ισολογισμοί δεν έχουν κλείσει από το 2005.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ταμείου καλείται να αντιμετωπίσει και ένα ανεξήγητο έλλειμμα, το οποίο με βάση τον αριθμό των ασφαλισμένων δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Με δεδομένο πως σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν επτά εργαζόμενοι, το επικουρικό των εμποροϋπαλλήλων θα έπρεπε να μην έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Ωστόσο, τα μηνιαία έσοδα από εισφορές είναι περίπου 10,5 εκατομμύρια ενώ για τις συντάξεις απαιτούνται 10,8 εκατομμύρια.

«Μαύρη τρύπα»
Ουσιαστικά η ετήσια «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στη διοίκηση και ελέγχεται κατά πόσο επιτήδειοι είχαν στήσει ένα ιδιότυπο «πάρτι» σε βάρος του ταμείου.
Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος επικουρικός φορέας καλύπτει πάνω από 290.000 εμποροϋπαλλήλους και μόνο στην Αττική καλύπτει εργαζομένους από 65.000 επιχειρήσεις.
Οσον αφορά στο ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 350 ευρώ τον μήνα.
Με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η διοίκηση του ταμείου, στο πληροφοριακό σύστημα φαίνεται πως δεν περνούσαν αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισφορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έγγραφα να στοιβάζονται σε αποθήκες, κάτι που δεν επέτρεπε την ουσιαστική διασταύρωση όλων των στοιχείων.
Ετσι η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης γινόταν με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις είχαν βάλει «λουκέτο» αναζητούνταν ακόμα και λογιστές για να πιστοποιήσουν τον χρόνο ασφάλισης.
Η διαδικασία αυτή, όπως είναι φανερό, αφήνει πολλά κενά και τώρα περνάει από «κόσκινο» το σύστημα χορήγησης των συντάξεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει θέμα «τεράστιας εισφοροδιαφυγής». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι αφορούν τα εξής θέματα:

  • Το κατά πόσο μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης γινόταν η απαιτούμενη διασταύρωση των στοιχείων με τις καταβληθείσες εισφορές. Δηλαδή αν τα στοιχεία ελέγχονταν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης της σύνταξης ή το χορηγούμενο ποσό βασιζόταν στη λογική ό,τι... δηλώσεις παίρνεις.
  • Σε ποιες περιπτώσεις οι εργοδότες είχαν πραγματικά καταβάλει τις εισφορές ή είχαν... ξεχάσει να πληρώσουν τα χρωστούμενα. Είναι φανερό πως σε αυτή την περίπτωση τον... λογαριασμό πλήρωνε το ταμείο, που χορηγούσε συντάξεις αλλά δεν είχε εισπράξει τις απαιτούμενες εισφορές.
  • Το κατά πόσο ασφαλισμένοι σε «συνεργασία» με επιτήδειους κατάφερναν να δηλώνουν μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης ή υψηλότερες εισφορές. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλιζαν διά της πλαγίας οδού μία... τονωτική ένεση στο μηνιαίο εισόδημά τους.
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΤΕΑ. Οι έλεγχοι δείχνουν τεράστια εισφοροδιαφυγή
Την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στο ταμείο των εμποροϋπαλλήλων καταγράφει σε επιστολή του στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο νέος διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αναστάσιος Παπανικολάου.
Σημειώνεται πως το ΤΕΑΥΕΚ έχει πλέον μεταφερθεί στο ενιαίο επικουρικό, το οποίο καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Στην επιστολή του ο νέος διοικητής αναφέρεται σε μια σειρά στοιχείων που έχει συγκεντρώσει ύστερα από επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, έχουν διαπιστωθεί τα εξής:

  • Μη κλείσιμο των ισολογισμών του ΤΕΑΥΕΚ από το 2005, λόγω μη καταχώρισης των εγγραφών μέχρι και σήμερα.
  • Η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης μετά το 1999 γίνεται βάση της Υπεύθυνης Δήλωσης Εργοδότη.
  • Η έλλειψη καταχωρισμένου-ταξινομημένου αρχείου δεν επιτρέπει τη διασταύρωση όσων αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση Εργοδότη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καταβολή συντάξεων χωρίς απόλυτη διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών από τον υπόχρεο εργοδότη.
  • Εκκρεμότητες είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών πλέον των 80 εκατομμυρίων.

Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε με τον διοικητή του ΕΤΕΑ Αθ. Παπανικολάου, ο οποίος σημείωσε χαρακτη-ριστικά πως «με τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουμε συλλέξει το πρώτο συμπέρασμα είναι πως υπάρχει τεράστια εισφορο-διαφυγή στο ταμείο των εμποροϋπαλλήλων.

Αυτό οφείλεται στην παντελή έλλειψη διασταύρωσης στοιχείων και στον υπολογισμό των συντάξεων με βάση την υπεύθυνη δήλωση χωρίς έλεγχο των πραγματικών στοιχείων των εργαζομένων. Υποχρέωσή μας είναι σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας να προβούμε άμεσα σε ενέργειες για να σταματήσει η διαστρέβλωση του ασφαλιστικού συστήματος».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: