Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Περί πετρελαίου στην Ήπειρο ο λόγος ..'Αλλοτε & Τώρα...



Χρόνια τώρα ακούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει και σε άλλες περιοχές πετρέλαιο. Ο μαύρος χρυσός, όπως τον αποκαλούσαν. Και στην Ήπειρο υπάρχει πετρέλαιο, έλεγαν και έγραφαν οι εφημερίδες πριν από μισό και πλέον αιώνα, όπως αναφέρεται στο παρακάτω άρθρο για το πετρέλαιο στην Λάβδανη Πωγωνίου, που έγραφε ο Κωνσταντίνος Ζερβός Χημικός - Γεωλόγος 25/11/1956 


«.Πολλά έχουν γραφή τόσο στον ημερήσιο όσο και στον επαρχιακό τύπο για την πιθανή ύπαρξι πετρελαίου στην Ελλάδα. Επειδή όμως προσωπικώς έχω καταπιαστή με την έρευνα των πετρελαίων της Ηπείρου μπορώ να διαφωτίσω πλήρως το κοινόν.
»Προ διετίας μετέβην μετά των κ.κ. Κ. Νάκου και Μιχ. Δανέζη  στο χωρίον Λάβδανη της Ηπείρου για να εξετάσω επιτοπίως την γεωλογικήν διαμόρφωσιν του εδάφους. Η γεωλογική μου έρευνα αφεωρά την περιοχή μεταξύ των χωρίων Δημόκορη - Λάβδανη και συνοικισμού Βραστοβά, παρά τους πρόποδας της οροσειράς Κασιδιάρη, έναντι της Μουργκάνας περίπου 65 έως 70 χιλιόμετρα έξωθι της πρωτευούσης της Ηπείρου Ιωαννίνων προς τα σύνορα της Αλβανίας. Από την έρευναν αυτή διεπιστώθη η ύπαρξις, επιφανειακών στρωμάτων ασφάλτου, η γεωλογική εμφάνισις της οποίας προϋποθέτει την ύπαρξιν πετρελαίου.




»Από τας χημικάς αναλύσεις που έκαμα στους στερεούς αυτούς υδρογονάνθρακας προέκυψε ότι ή περιεκτικότης του ορυκτού εις άσφαλτον ανέρχεται στο ποσοστόν 96%.
»Το ποσοστό αυτό είναι αρκετό για την βιομηχανική εκμετάλλευσιν της ασφάλτου. Το ψητό όμως δεν είναι η άσφαλτος, αλλά το υπό την άσφαλτον ενταφιασμένο «Πετρέλαιο». Η ύπαρξις πετρελαίου στη Λάβδανη είναι τόσο βεβαία όσο και η ύπαρξις χλωριούχου νατρίου στο θαλάσσιο νερό. Αυτή είναι η επιστημονική εξακρίβωσις ή οποία δεν δέχεται αμφισβήτησι καμμία. Το μεγάλο έγκλημα, η Αλβανία η οποία παρουσίαζε τις ίδιες ενδείξεις επιφανειακώς με την Ήπειρο να είναι από της Ιταλικής κατοχής πετρελαιοπαραγωγός και η Ελλάς να μην δείχνη ενδιαφέρον. Το Κράτος πρέπει να δείξη κατανόησιν πάνω στο ζήτημα αυτό και να υποβοηθήση τας έρευνας. Από ετους περίπου είχεν υποβληθή έκθεσίς μου εκ της επιτοπίου ταύτης ερεύνης μου στο υπουργείο Βιομηχανίας και ήδη, απεφασίσθη η αποστολή ειδικής επιτροπής του υπουργείου εις την Λάβδανη ίνα διαπιστώση και αυτή την γεωλογικήν σύστασιν του εδάφους κλπ.

»Κατόπιν θα επακολουθήση οριστική προώθησις του ζητήματος τούτου ασφαλώς. Ως πληροφορούμαι τα πάντα είναι έτοιμα δια την ευρυτέραν συνέχισιν των ερευνών και τας γεωτρήσεις προς αποκάλυψιν του πετρελαίου, αφ' ης έληξε το πρώτον στάδιον των μικροερευνών και της αποδείξεως της πισσασφάλτου και δεν εναπομένει παρά το Κράτος να σταθή βοηθός εις τας καταβληθήσας προσπαθείας, παρέχον εις τους δηλωτάς τα απαραίτητα χρονικά όρια της ευρυτέρας συνεχίσεως των ερευνών και πρωτίστως της αμέσου εκμεταλλεύσεως της τόσον καθαράς πισσασφάλτου, την οποίαν εισάγει η Ελλάς δια τας ανάγκας της έξωθεν.

»Δεν είναι ανάγκη να τονίσω την μεγάλην σημασίαν που θα έχη δια την Ήπειρον και την Ελλάδα, όταν αύτη αποβή χώρα πετρελαιαγωγός. Αυτό ευκόλως μπορεί κανείς να το καταλάβη και μάλιστα υπό τας σημερινάς διεθνείς συνθήκας και τα εκτυλισσόμενα γεγονότα της Μέσης Ανατολής, διότι το πετρέλαιον είναι πάντα η βάσις και θα είναι δια πολλάς ακόμη δεκαετηρίδας, βάσις της βιομηχανίας κάθε χώρας».

Και άντε λοιπόν, βρίσκουμε το πετρέλαιο και κάποιοι αποφασίζουν να το αντλήσουν. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν θα προσβληθούν κατά την διάρκεια της άντλησης κοιτάσματα νερού της περιοχής. 
Ως γνωστόν η Ήπειρος και ο νομός Ιωαννίνων, βρίθει ευτυχώς πολλών και καλών νερών. 
Τι γίνεται αν το βάθος του πετρελαϊκού κοιτάσματος είναι χαμηλότερα από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής; Μήπως τελικά αντλώντας το «προσοδοφόρο» πετρέλαιο, όλα τα έσοδα τα δώσουμε για εισαγωγή του απαραίτητου νερού;
Επίσης είμαι σίγουρος ότι η κρατική μηχανή θα σκεφτεί μόνο την λέξη «πετρέλαιο», θα πάρει όλες τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις ή τα Προεδρικά Διατάγματα και θα αγνοήσει πλήρως την λέξη ζωογόνο «νερό» ή ακόμη χειρότερα θα υπάρχει κάποια αμυδρή αναφορά στο νερό, με γράμματα τόσο μικρά που ούτε με φακό δεν θα τα βλέπει κανείς.
Πόσο ανησυχώ, μην από Βρυσομάνα της Ελλάδος, γίνουμε πετρελαιομάνα και τότε θα ξεχάσουμε το νεράκι μας. Μάλλον τότε θα πίνουμε Perrier  σε κρυστάλλινα ποτήρια.

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΓΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: