Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Εφορία: Από κόσκινο οι δαπάνες και οι φόροι παρακράτησης. 400.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι αυτά που έχουν δηλώσει είναι αληθινά.

Εφορία: Από κόσκινο οι δαπάνες και οι φόροι παρακράτησης

«Δι' υπόθεσίν τους» θα κληθούν από την Εφορία 400.000 φορολογούμενοι προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να αποδείξουν ότι αυτά που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων της Εφορίας είναι αληθινά.


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, σε σύνολο περίπου 5,6 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν εφέτος από μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, εισοδηματίες, εμπόρους κτλ., περίπου 200.000 θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσής τους. Ο αριθμός αυτός έχει προκύψει βάσει ειδικών κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής».


Διαφορετικό ύψος φόρου
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει στην Εφορία άλλους 200.000 φορολογουμένους (κατά βάση μισθωτούς και επαγγελματίες) οι οποίοι ενώ έχουν δηλώσει στον σχετικό κωδικό φόρο παρακράτησης, την ίδια στιγμή από τις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών των επιχειρήσεων όπου εργάζονται δεν προκύπτει το ίδιο ποσό. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η επιχείρηση στην οποία φαίνεται να εργάζεται ο φορολογούμενος ως μισθωτός δεν εμφανίζει καν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουμένου - μισθωτού.


Το ίδιο παρατηρείται και σε φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι αναγράφουν στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης ότι έχει γίνει παρακράτηση φόρου κατά την έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών και την ίδια στιγμή η εταιρεία που έλαβε το τιμολόγιο - παραστατικό σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Taxis δεν έχει αποδώσει τον φόρο στο κράτος.  


Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με αυτή τη διαδικασία θα εξασφαλίσει σε πρώτη φάση πρόσθετα έσοδα περίπου 15-20 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι το ποσό που το κράτος επιστρέφει κάθε χρόνο σε φορολογουμένους που εμφανίζουν είτε πλασματικές δαπάνες είτε «φουσκωμένους» φόρους παρακράτησης.


Η διαδικασία την οποία εφαρμόζει από εφέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι να καλούνται οι «ύποπτοι» φορολογούμενοι στην Εφορία προκειμένου να εμφανίσουν όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα. Το επόμενο στάδιο είναι η σύγκριση των στοιχείων με αυτά των επιχειρήσεων που όφειλαν να έχουν εμφανίσει σωστά και να έχουν αποδώσει τους παρακρατούμενους φόρους. Εφόσον διαπιστωθούν διαφορές που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι θα είναι αυστηροί.


Πώς όμως ένας φορολογούμενος επιλέγεται από το υπουργείο Οικονομικών να προσέλθει στην Εφορία για να υποβάλει τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά έγγραφα συμπλήρωσης της δήλωσής του;


Στον έφορο με τα δικαιολογητικά
Από εφέτος περίπου 200.000 φορολογούμενοι τη στιγμή που θα πατήσουν το κουμπί του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα πληροφορηθούν οnline ότι για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση θα πρέπει εντός 15 ημερών να υποβάλουν στην Εφορία όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν τους κωδικούς συμπλήρωσης. Αυτό δεν γίνεται τυχαία σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.


Εξετάζονται συνδυαστικά ορισμένα κριτήρια ελέγχου και εφόσον ο φορολογούμενος βρεθεί στο «ραντάρ» της Εφορίας καλείται να καταθέσει άμεσα όλα τα δικαιολογητικά. Αν δεν το κάνει, προχωρεί η διαδικασία εξονυχιστικού ελέγχου όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και για προηγούμενα.


Ετσι οι κωδικοί που θεωρούνται ύποπτοι για την Εφορία είναι εκείνοι που αφορούν τους φόρους που παρακρατήθηκαν σε μισθούς, συντάξεις, δελτία παροχής υπηρεσιών επαγγελματιών, δηλαδή οι κωδικοί 605-606, 315-316.


Επίσης από εφέτος θα γίνει διεξοδική διασταύρωση και σύγκριση των στοιχείων ακινήτων που βρίσκονται στα αρχεία της ΔΕΗ με αυτά που διαθέτει η Εφορία μέσω του Ε9 με βασικό κωδικό τον αριθμό παροχής ρεύματος.


Την ίδια στιγμή η Εφορία θα συγκρίνει μισθούς και συντάξεις με τα στοιχεία εργοδοτών και ασφαλιστικών φορέων (κωδικοί 301-302, 303-304, 321-322), ενώ έλεγχος θα γίνει και στον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων μέσω των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ που πρέπει κατά περίπτωση να δηλωθούν.


Σημαντική διασταύρωση είναι και αυτή που γίνεται μεταξύ των στοιχείων ενοικιαστών και ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνονται όλα τα ενοίκια που έχουν δηλωθεί στην Εφορία μέσω συμβολαίων, ενώ για πρώτη φορά θα ελεγχθούν και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που δηλώνουν ότι δεν έχουν καταθέσεις ή ακίνητα στο εξωτερικό και το υπουργείο Οικονομικών έχει διαφορετική πληροφόρηση.


Επίσης στο φοροελεγκτικό στόχαστρο θα βρεθούν όσοι δηλώσουν εφέτος υψηλά ποσά τόκων στεγαστικών δανείων, αυξημένες ιατρικές δαπάνες και εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρο αλλά από εφέτος δηλώνονται υποχρεωτικά (τόκοι, μερίσματα, αμοιβές ΔΣ), καθώς στα τελευταία επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης.

Ανησυχία για τη νέα φορολογία στα ακίνητα.  Η τρόικα αμφισβητεί προκαταβολικά την αποδοτικότητα του μέτρου και κρατά επιφυλάξεις.

Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα ύψους 650 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αντικειμενική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν μέσα στους επόμενους μήνες στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα στείλει η Εφορία για ακίνητα και εισοδήματα αλλά και η παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία είναι τα μεγάλα «αγκάθια» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει απαντήσεις στις απαιτήσεις και στα προαπαιτούμενα της τρόικας για την έγκριση της επόμενης δόσης.


Ενα από τα βασικά θέματα που πρέπει άμεσα να «κλείσει» η κυβέρνηση είναι η νέα φορολογία ακινήτων για το 2014. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο το σχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, η τρόικα διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την εισπραξιμότητα του μέτρου και αμφισβητεί προκαταβολικά την αποδοτικότητα του νέου φόρου στα ακίνητα. Μάλιστα στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη η άποψη υπέρ της παράτασης του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014.


Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι ο ενιαίος φόρος θα προχωρήσει και θα παρουσιαστούν στοιχεία στην τρόικα ότι το νέο σύστημα που εξετάζεται με τους 33 συντελεστές θα έχει τα εισπρακτικά αποτελέσματα που και οι εκπρόσωποι της τρόικας επιδιώκουν.


Οσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στις τιμές ζώνης το 2014 διότι το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για εξίσωση των τιμών της Εφορίας με τις πραγματικές θέλει χρόνο για να ετοιμαστεί και δεν είναι ο στόχος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυξομειώσεις των τιμών ζώνης χωρίς τεκμηρίωση και πλήρη στοιχεία από την αγορά.


Πάντως οι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούν ότι, αν μεταφερθεί η είσπραξη των φόρων ακινήτων από τη ΔΕΗ στις εφορίες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην εισπραχθούν οι προϋπολογισθέντες φόροι λόγω του ότι η φορολογική συμμόρφωση είναι πολύ χαμηλή στη χώρα μας και πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη περιουσιολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: