Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

''Η επανάσταση'' των προνομιούχων ''βολεμμένων'' υπαλλήλων της Βουλής


Μέχρι τις έξι και μισή χθες το απόγευμα εντός του Κοινοβουλίου επικρατούσε μια πρωτοφανής αδράνεια. Ένα μούδιασμα. Τόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας, όσο και στα γραφεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί από την αμηχανία μπρος στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί το πολιτικό σύστημα. Έξω από τη Βουλή ήδη έχουν ξεκινήσει τα μικροεπεισόδια, που αναμένεται να εξελιχθούν σε αυτό που τα ξένα ΜΜΕ σχολίασαν ως «Austerity Arena» (Αρένα της Λιτότητας). Υπό την ηχώ των κρότου - λάμψης, στους ασυρμάτους του προσωπικού ασφαλείας ακούγεται η εντολή να μεταβούν στο περιστύλιο της Ολομέλειας. Ένας αστυνομικός, λέει ότι «οι εργαζόμενοι της Βουλής εξεγείρονται και απεργούν γιατί με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής θα ενταχθούν στα ενιαία μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Κατεβαίνοντας στο περιστύλιο της Ολομέλειας, δίπλα από το περιβόητο «Καφενείο της Βουλής» ήδη έχουν συγκεντρωθεί περί τα 70 άτομα, που έχουν ανεβάσει τους τόνους. Όλοι κρατούν έναν Κανονισμό της Βουλής και τον φυλλομετρούν προσπαθώντας να βρουν που έγκειται η αντικανονικότητα της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της Βουλής και οι υπάλληλοί της πλέον να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Το ανακοίνωσε ο διορισμένος χωρίς σταυρό», φωνάζει ένας εργαζόμενος. Ήδη οι στενογράφοι της Ολομέλειας έχουν φύγει από το πόστο τους και η εξέλιξη της συνεδρίασης απειλείται, καθώς δηλώνουν ότι θα απεργούν μέχρι να αποσυρθεί το μέτρο. Οι φωνές συνεχίζουν στην ίδια ένταση. Τότε, ο Τέρενς Κουίκ, εκ μέρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βγαίνει από την αίθουσα της Ολομέλειας για να μιλήσει με τους εργαζόμενους. Προσπαθεί μάταια να τους ηρεμήσει. Εκείνοι κουνούν χαρτιά στον αέρα δείχνοντας που έχουν δίκιο και που ο υπουργός άδικο.

Από την άλλη πλευρά του περιστυλίου έρχονται ακόμη τόσοι εργαζόμενοι, που απειλούν ότι θα σταματήσουν την εκπομπή του καναλιού της Βουλής. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας και να καταθέσουν ένα υπόμνημα. Ένστολοι βρίσκονται παρόντες για να επιβάλουν την τάξη. Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες έχουν αφήσει τα γραφεία τους και τρέχουν και αυτοί προς τους εργαζόμενους για να πληροφορηθούν για την κατάσταση. Η ένταση έξω από το Κοινοβούλιο κλιμακώνεται.

Η συνεδρίαση έχει πια σταματήσει και ορισμένοι βουλευτές κινούνται στους διαδρόμους. «Σήμερα τελειώνει η Βουλή», ψιθυρίζουν. Οι πόρτες ανοίγουν και κλείνουν με δύναμη και οι φωνές ακούγονται όλο και πιο έντονες. Κάποιοι λένε ότι «αυτά είναι ντροπής πράγματα» ερχόμενοι σε ρήξη με τους εργαζόμενους γεγονός που κλιμακώνει την ένταση και εντός του Κοινοβουλίου.
«Αρνούμαστε να γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης, απαξιωμένοι και εξευτελισμένοι εργαζόμενοι. Και οι δικές μας αποδοχές έχουν φθάσει να περικοπούν ή να μειωθούν σε ποσοστό μέχρι 30% και σχεδόν κανένας δεν δίνει σημασία σε αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος εργαζομένων της Βουλής. 

Δημοσιογράφος του Μega προσπαθεί να φωτογραφίσει τα γεγονότα. Μόλις τον αντιλαμβάνονται τον κυνηγούν στους διαδρόμους.

Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί η Βουλή σε ένα απεργιακό μπλακάουτ την ημέρα που ψηφίζεται το Μνημόνιο 3, η συζήτηση για το οποίο ήδη έχει βγει εκτός προγράμματος και όλοι τρέμουν για τις διαρροές (βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων δήλωναν στο tvxs.gr σίγουροι μεν για το αποτέλεσμα, με επιφυλάξεις δε για το μέγεθος αυτού) ο υπουργός Οικονομικών ανακαλεί την τροπολογία του.

Η ένταση δεν μειώνεται. Οι εργαζόμενοι απαιτούν από τον κ. Στουρνάρα να ζητήσει συγγνώμη κάτι που εκείνος δεν προτίθεται να κάνει. «Τόλμησε να μας πει κλέφτες» ακούγεται στους διαδρόμους ένα γυναικείο ουρλιαχτό. Η βροχή δυναμώνει και υπό την πίεση της «αύρας» (των νέων μηχανημάτων εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας) τα επεισόδια έξω, στην πλατεία Συντάγματος, χαλαρώνουν. Ύστερα από λίγο και οι εργαζόμενοι της Βουλής αποχωρούν από το περιστύλιο της Ολομέλειας ικανοποιημένοι που δεν προχώρησε η εις βάρος τους τροπολογία.

Πίσω στους διαδρόμους των ορόφων ακολουθούν μικρές συζητήσεις γύρω από το περιστατικό. «Ήταν λάθος του [Γιάννη Στουρνάρα] να το πει έτσι ξαφνικά. Θα έπεφτε σίγουρα. Τι ήθελε να πετύχει;», αναφέρει κάποιος. «Εάν το είχε πει από χθες στους εργαζομένους θα είχαν έρθει σε μια συνεννόηση, ίσως να είχαν συμφωνήσει και σε κάποια μείωση στο κάτω - κάτω, και να μην γινόταν ότι έγινε», δηλώνει ένας άλλος.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: