Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ανασχηματισμός προ των πυλών για τη λαβωμένη κυβέρνηση


Πρωτοβουλίες για να βγει από τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει μετά την πύρρειο νίκη για τα Μέτρα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μελετά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή νέων προσώπων από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς περιμένει μια άμεση επιβεβαίωση από τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι η επόμενη δόση - μαμούθ θα εκταμιευτεί.

Μετά τις σοβαρές απώλειες που κατέγραψε στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία, αλλά και την έγκριση των νέων μέτρων με οριακή πλειοψηφία, η κυβέρνηση καλείται τώρα να υλοποιήσει τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή.

«Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα», δήλωσε χαρακτηριστικά εξερχόμενος από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δίνοντας τον τόνο για τις δυσκολίες στην εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρωθυπουργός εξετάζει ήδη τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Στην ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται ο ανασχηματισμός, ενώ υπό διαπραγμάτευση με τους κυβερνητικούς εταίρους βρίσκεται η μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει το «Έθνος», από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του θεωρείται βέβαιον ότι θα αξιοποιηθούν σε υπουργικές θέσεις οι Κυρ.Μητσοτάκης και Μ.Βορίδης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντώνης Ρουπακιώτης δύσκολα θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά το θρίλερ με την υπογραφή του πολυνομοσχεδίου.

Αλώβητο από τις αλλαγές αναμένεται να παραμείνει το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν «Τα Νέα», ενώ η επιλογή του Γ.Στουρνάρα θα αποτελέσει οδηγό για την κυβερνητική αξιοποίηση και άλλων στελεχών που ανήκαν στη λεγόμενη εκσυγχρονιστική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι στις λίστες του κ. Σαμαρά βρίσκονται κι άλλα στελέχη με τεχνοκρατικό προφίλ και κυβερνητική εμπειρία από την περίοδο Σημίτη.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συμφωνήσει να τοποθετήσει σε υπουργικές θέσεις κορυφαία πολιτικά στελέχη του κόμματός του, ενώ δεν είναι αρνητικός και στο να αποδεχθεί την πρόταση για την ανάληψη της θέσης του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: