Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ενισχύοντας την παραγωγή και δημιουργώντας ντόπιες ζωοτροφές. Σε βάση ανάπτυξης η κτηνοτροφία στην Ήπειρο. Σημαντικές ελπίδες αναστροφής του αρνητικού κλίματος, δημιουργούν και στην Ήπειρο τα όσα είπε χθες ο Υπουργός Αθ. Τσαυτάρης.









Ξοδεύουμε 2 δις ευρώ ετησίως σε εισαγωγές κρεάτων!


Πολλές, σημαντικές και βάσιμες ελπίδες για άμεση και βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και κυρίως της κτηνοτροφίας, δημιουργεί για την Ήπειρο το ιδιαίτερο βάρος που όλο και πιο πολύ, το τελευταίο διάστημα, δίνει το Υπουργείο στην αγροτική παραγωγή. 

Σε μια περίοδο που μεγαλώνει η ανάγκη για μείωση του κόστους ζωής (λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας, που προέρχεται και από τις αθρόες εισαγωγές), για άνοιγμα θέσεων εργασίας και για επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι παρήγορες, ιδιαίτερα για την περιοχή μας, τόσο οι δηλώσεις, όσο κυρίως οι κινήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη. 
Με μια σειρά από στοχευμένες, όπως φαίνονται, ενέργειες, επιδιώκει άμεσα να σώσει τον κλάδο από την κατάρρευση, βάζοντας φραγμό στις εισαγωγές κρεάτων, δίνοντας σε νέους ευκαιρίες ενασχόλησης με τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, αλλά και (εδώ είναι η είδηση) ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών, που τώρα ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη (και ειδικά στην Ήπειρο, μετά το κλείσιμο της πρώην ΕΛΒΙΖ). 

«Γονάτισαν»!
Όπως έγινε χθες γνωστό από τον ίδιο τον υπουργό, ξεκινά το επόμενο διάστημα συστηματική προσπάθεια παραγωγής ντόπιων ζωοτροφών, καθώς «μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από ακριβές εισαγόμενες». 
Είναι γεγονός, ότι τώρα οι τιμές των ζωοτροφών είναι εξαιρετικά υψηλές και ουσιαστικά έχουν «γονατίσει» τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους, καθιστώντας την παραγωγή ασύμφορη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πολλοί, μη μπορώντας να αγοράσουν τροφές, αναγκάζονται να υποσιτίζουν τα ζώα τους, με ό, τι και αν αυτό συνεπάγεται για την ποσότητα ή και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος. 
Παράλληλα, επιβεβλημένη κρίνεται και η παραγωγή ντόπιων λιπασμάτων, φαρμάκων κ.α. για την γεωργία, αφού και σε αυτόν τον κλάδο, το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο και οι αγρότες ασφυκτιούν. 

Σημαντική ευκαιρία. 
Όπως γίνεται αντιληπτό, η βαρύτητα που επιδιώκει σύντομα να δώσει στην παραγωγή ντόπιων ζωοτροφών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δημιουργεί πολλές προοπτικές επαναλειτουργίας της ΖΩ-ΔΩ (πρώην ΕΛΒΙΖ). 
Μάλιστα, οι νέοι ιδιοκτήτες της «Δωδώνης», που έχουν υπό τη. σκέπη τους την ΖΩ-ΔΩ, ανοιχτά έχουν ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας της συγκεκριμένης εταιρίας, αφού έτσι μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα αυτοί να κερδίζουν περισσότερο, πουλώντας το γάλα τους στη «Δωδώνη». 
Υπενθυμίζεται, ότι στην ακμή της η ΖΩ-ΔΩ παρήγαγε ζωοτροφές πολύ υψηλής ποιότητας, είχε διευρύνει το πελατολόγιό της σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ είχε φθάσει στο σημείο να παράγει και πολύ καλής ποιότητας ιχθυοτροφές, ενισχύοντας έτσι και τις ιχθυοκαλλιέργειες. 

Οι εισαγωγές. 
Παράλληλα, προς τη θετική κατεύθυνση είναι η τάση ενίσχυσης της παραγωγής ελληνικού χοιρινού και βόειου κρέατος, καθώς αν και η χώρα μας θεωρείται στο μεγαλύτερο κομμάτι της κτηνοτροφική, δαπανά κάθε χρόνο πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές κρεάτων! Είναι χαρακτηριστικό, ότι σχεδόν το 60% του χοιρινού κρέατος είναι εισαγόμενο (!), ενώ επίσης από το εξωτερικό έρχεται και το 90% του βόειου! 
«Αν προσθέσω και κάποια γαλακτοκομικά που μας έρχονται σαν τυριά και κασέρια από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, τα νούμερα αυτά γίνονται μεγαλύτερα. Γι' αυτό και βλέπετε την αγωνία μας, γι' αυτό και η προσπάθεια να δώσουμε και να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους με την εξισωτική, για να πάρουν φθηνές ζωοτροφές.» ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Η ενίσχυση της παραγωγής, όχι μόνο στην κτηνοτροφία, αλλά και στην γεωργία (άλλωστε οι κάμποι σε Άρτα - Πρέβεζα τώρα ρημάζουν) μπορεί κάλλιστα να γίνει μέσα και από τις νέες τεχνολογίες, για τις οποίες, όπως είπε και ο υπουργός, θα τετραπλασιαστούν τα κονδύλια. Το ίδιο θα συμβεί και με τις υπηρεσίες εκπαίδευσης προς τους νέους αγρότες κ.α. 

Οι σπάνιες φυλές. 
Στο μεταξύ, βαρύτητα δίνεται και στις σπάνιες φυλές ζώων, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν στο περιθώριο. Στην Ήπειρο, υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που με δυσκολία τώρα διατηρούν ζώα από ορισμένες τέτοιες σπάνιες φυλές (Μπούτσικα, Καραμάνικα κ.α.), οι οποίες διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα γάλακτος και κρέατος που δίνουν. 
«Ξοδέψαμε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το τελευταίο διάστημα να κρατήσουμε τις παραδοσιακές μας φυλές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός. Παραμένει όμως, αδήριτη η ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης των παραγωγών, για να κρατηθούν αυτές οι φυλές. 

Οι ελληνοποιήσεις
Τέλος, προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνεται και η λειτουργία της ηλεκτρονικής υποβολής ισοζυγίων κρέατος, που ξεκίνησε ήδη (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»). 
Στο εξής όλοι όσοι εμπλέκονται με τη διακίνηση και εμπορία κρέατος, θα πρέπει να υποβάλλουν όλα τα στοιχεία ηλεκτρονικώς. 
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο καλύτερος και αμεσότερος έλεγχος της αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μάστιγα των ελληνοποιήσεων και να ενισχυθεί ο έλληνας κτηνοτρόφος αλλά και ο καταναλωτής.

Θετικό κλίμα. 
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι ειδικά για την Ήπειρο, μια κατ' εξοχήν κτηνοτροφική και πτηνοτροφική περιοχή, οι εξαγγελίες του υπουργού δημιουργούν θετικό κλίμα, ειδικά σε μια περίοδο, που η πρωτογενής παραγωγή «πνέει τα λοίσθια». 
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά άλλωστε, το γεγονός ότι στην Ήπειρο λειτουργούν τρεις πολύ μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες («Δωδώνη», «Ήπειρος» και «Μινέρβα»), καθώς και διάφορες άλλες μικρότερες, για αυτό και η κτηνοτροφική παραγωγή στην περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Αρκεί βέβαια, η Κυβέρνηση να μην μείνει στα λόγια, αλλά οφείλει να κάνει πράξη τις παραπάνω εξαγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: