Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σε ύφεση η ευρωζώνη για πρώτη φορά από το 2009


Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι η ύφεση στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 7,2% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε σήμερα πως για πρώτη φορά από το 2009 το σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης των «17» κατέγραψε ύφεση, αφού συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Συγκεκριμένα, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,1% μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ των 17 χωρών της ευρωζώνης ήταν μειωμένο κατά 0,6%, ενώ το ΑΕΠ της ΕΕ των «27» μειώθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.



Η μικρότερη υποχώρηση στη ζώνη του ευρώ στο τρίτο τρίμηνο αποδίδεται στην καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση της Γαλλίας, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% (0,1% σε ετήσια βάση), ενώ και η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ίδιο ρυθμό (0,9% σε ετήσια βάση) που είναι ελαφρά χαμηλότερος από τον ρυθμό 0,3% που σημείωσε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η ευρωζώνη, όμως βρίσκεται σε ύφεση, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξύ στις χώρες του Νότου, και το οποίο επιδρά αρνητικά και στις χώρες του Βορρά.

Η ολλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση (1,4% σε ετήσια βάση), μείωση ιδιαίτερα μεγάλη και μη αναμενόμενη από τους οικονομολόγους.

Συρρίκνωση σημείωσε στο τρίμηνο και η οικονομία της Αυστρίας (0,1%), ενώ σε ετήσια βάση παρουσιάζει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%.

Η φινλανδική οικονομία αυξήθηκε 0,3% στο τρίμηνο, αλλά το ΑΕΠ της είναι μειωμένο 0,8% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Η γερμανική οικονομία, πάλι, επιβράδυνε το γ΄ τρίμηνο με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται μόλις 0,2% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το β΄ τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,3%, ενώ το α΄ τρίμηνο κατά 0,5%.

Στις χώρες του Νότου, η ύφεση συνεχίσθηκε, με την Ισπανία να καταγράφει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, την Ιταλία κατά 0,2%, την Κύπρο κατά 0,5% και την Πορτογαλία κατά 0,8% (σ.σ.: για την Ελλάδα δεν δίνονται τριμηνιαία στοιχεία από την Eurostat).

Σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη μείωση καταγράφει η Ελλάδα (-7,2%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (-3,4%), την Ιταλία (-2,4%), την Κύπρο (-2,3%) και την Ισπανία (-1,6%).

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: