Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Νέο κόμμα με έδρα το ελβετικό καντόνι του Zoug ετοιμάζει ο Αντώνης. Οι λίστες και η σιωπή.


Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη που θέλει τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρά στη δημιουργία νέου κόμματος με έδρα το ελβετικό καντόνι του Zoug.


Για την πληρότητα του άρθρου το καντόνι του Ζoug είναι διεθνώς διάσημο ως ο παράδεισος των φορολογικών παραδείσων. Εχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για εταιρείες, μικρές και μεγάλες, για φυσικά πρόσωπα και ειδικά για τις εταιρείες Holding. Για αυτή του την ιδιότητα και μόνο, το Zoug έχει συγκεντρώσει πολλές πολυεθνικές από όλο τον κόσμο (Glencore, Adidas, Johnson&Johnson, Amgen, Xstrata, Boots κλπ.) και φαντάζει ως ο ιδανικός τόπος για εταιρείες, για υψηλόβαθμα στελέχη και κυρίως για ορισμένους πλούσιους μετόχους, και πολιτικούς οι οποίοι έχουν μάθει να κρατούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε νομικές-επενδυτικές οντότητες σε φορολογικούς παραδείσους.

Ακόμη και για τους διεθνείς παρατηρητές είναι κατανοητή η αγωνία του Έλληνα πρωθυπουργού τόσο για την πολιτική τύχη του κόμματός του όσο και του ιδίου προσωπικά. Η συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στα σκάνδαλα της διαφθοράς και της σήψης προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά. Είναι χαρακτηριστική η στάση του στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Ακούσατε εσείς κάποιο σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου- στην κατεύθυνση της διερεύνησης- για την περίφημη λίστα; Πού είναι ο πρωθυπουργός όταν αποδεδειγμένα τις λίστες κοσμούν πολιτικοί συνομιλητές του οι οποίοι έχουν βγάλει πακτωλούς χρημάτων στο εξωτερικό; Που είναι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, την ώρα που κόβουν 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ και ο ίδιος αρνείται να στριμώξει τους σεσημασμένους φοροφυγάδες.

Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες την περίεργη ολιγωρία του Έλληνα πρωθυπουργού στην λίστα με τα 2.000 ονόματα που εκείνη ως υπουργός Οικονομικών ενεχήρεσε στον Παπακωνσταντίνου. Αλήθεια που βρίσκεται ο τελευταίος; Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για το αν θα καταθέσει ο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του; Ποιος κινεί αυτό το προκλητικό πέπλο συγκάλυψης; Μήπως οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν την λίστα του Σαμαρά ωσάν το DVD του Ζαχόπουλου, το οποίο «ουδείς» είδε;

Κατανοούμε την αγωνία του πρωθυπουργού να αλλάξει κόμμα-ειδικά την επομένη της ψήφισης του ολέθριου Μνημονίου από τη Βουλή των offshore βουλευτών. Φοβούμαι όμως πως η αλλαγή κόμματος δεν είναι αρκετή γα τον σημερινό πρωθυπουργό: Θα χρειασθεί και ο ίδιος να μπει σε άλλο σώμα και πρόσωπο, να γίνει μη αναγνωρίσιμος, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν περιπλανηθεί για να διαφύγει από τους φόβους του, όπως κάνουν ήδη οι κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου...

Από τον Βασίλη Μπόνιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: