Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Χρειάζονται γιορτές για την Απελευθέρωση της Πρέβεζας; O πολιτισμός είναι κοινωνική δύναμη συγκρότησης ταυτότητας και υπερήφανης προβολής της.

Μια σημαντική εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη το βράδυ στην «Όαση», ως εναρκτήρια και προγραμματική εκδήλωση για το εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Μας δόθηκε έτσι μια απάντηση στο ερώτημα του τίτλου μας με διπλό τρόπο: Με την ενθουσιώδη κατάφαση, πως «ο πολιτισμός είναι κοινωνική δύναμη συγκρότησης ταυτότητας και υπερήφανης προβολής της» και με την ανακοίνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αναδείξουν την επέτειο. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να χαρούμε έναν πολύ καλό ομιλητή ταγμένο στην υπηρεσία της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού, τον κ. Δημήτρη Πεφάνη ο οποίος ανέδειξε με θαυμάσια χρώματα το θέμα: «Η συμβολή του πολιτισμού στην εξέλιξη των πόλεων».

Ο ομιλητής, ο οποίος μας «ξεκαθάρισε» πως δεν είναι «φιλόλογος», «πολιτισμολόγος» ή κάτι άλλο σχετικό και παρομοίως ηχηρό, αλλά μαθηματικός-εκπαιδευτικός, που ανακάλυψε μέσα στη δράση αυτό που εννοούμε «πολιτισμό», υπήρξε Αντιπρόεδρος του οργανισμού «Πάτρα-πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» και πρώην Αντιδήμαρχος Πατρέων. Και μάλιστα, ο εκλεκτός ομιλητής υπογράμμισε πως, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, οι εκδηλώσεις πολιτισμού, έχουν μια διπλή αξία-όψη σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό, πράγμα που εκφράζεται στο σύμπλεγμα που αποτελούν οι έννοιες «πόλη-πολίτης-πολιτισμός». Ο πολιτισμός είναι ένα ρευστό κοινωνικής συνοχής, αντίστασης και ανάτασης.

Αλλά και οι δικοί μας «ντόπιοι» συνεργάτες, που οργάνωσαν τη βραδιά, ήταν πολύ ενδιαφέροντες. Ο Αντιδήμαρχος κ. Κοσμάς Κορωναίος, πρώτα-πρώτα, μας βοήθησε να προσεγγίσουμε το διάγραμμα των εκδηλώσεων των επόμενων ημερών, πριν, μετά και κατά την «ημερομηνία κορύφωσης», που θα είναι η 21η Οκτωβρίου 2012. Ελπίζουμε να μας κοινοποιηθεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα και να το παρουσιάσουμε στους επισκέπτες του ιστολογίου μας. Πάντως οι διαλέξεις, οι συναυλίες, οι δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων δεν θα μας λείψουν. Αρκεί να τις παρακολουθήσουν οι συνδημότες μας, όπως, σωστά, με πικρία, το υπενόησε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Μπαΐλης.

Αλλά στη βραδιά της Τετάρτης, που, πέρα από το πληροφοριακό περιεχόμενό της, είχε την αξία της και σαν ανεξάρτητη πολιτιστική εκδήλωση, μάθαμε τα σχετικά με το διαγωνισμό για το λογότυπο των 100 χρόνων (βλ. εικόνα), και είδαμε το νικητή, συμπολίτη μας, γραφίστα Χάρη Κοτσώνη. Και οι άλλες συμμετοχές, βέβαια, με το «ρολόι» να κυριαρχεί σαν αιώνιο πρεβεζάνικο τοτέμ, ήταν αξιόλογες προτάσεις. Και το τραγούδι μας, «Τα μίστικα», που μεταδόθηκε σε εκτέλεση από τον εμπνευσμένο εργάτη κ. Μιχάλη Ζάμπα, διευθυντή της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Πρέβεζας, μας συγκίνησε πάλι σαν απόηχος του αγώνα για την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Που την είδαμε ελεύθερη (αλλά και δέσμια της νοσταλγίας της για τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια) μέσα από την ωραία ταινία του πάντα συνεπούς Γιάννη Νικολαΐδη. Συμπαθής ήταν, τέλος, και η παρουσίαση της κ. Κορωναίου.

Γιάννης Ρέντζος
www.dimosioshoros.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: