Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Euronews Greece. Τοπίο στην ομίχλη και στο βάθος 7 εκατ. ευρώ. Κλείνουν το Ισπανικό και το Πορτογαλικό κανάλι!


H αισιοδοξία απο μόνη της, που διακατέχει τους ξένους επικεφαλείς του Εuronews ότι τελικά το κανάλι θα εκπέμψει και στα Ελληνικά στα μέσα Δεκεμβρίου, δεν φθάνει για να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί και που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Ελληνική κυβέρνηση . 

Παράλληλα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ατόμων που επιλέχθηκαν περνώντας μέσα απο αξιοκρατικές εξετάσεις υπέρτατης δυσκολίας. 
Ο ερασιτεχνισμός που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει το υποτιθέμενο Ευρωπαϊκό κανάλι στο στήσιμο της προσπάθειας του στην Ελλάδα αλλά και στις επαφές του για μια θετική έκβαση, όπως και ο τρόπος που χειρίζεται τα άτομα με τα οποία έχει επιλέξει να συνεργαστεί αφήνει πολλά ερωτήματα και οδηγεί μάλλον στο συμπέρασμα που εξαρχής είχαν καταλήξει όλοι όσοι καταπιάστηκαν με την υπόθεση : Ότι ίσως όλα να γίνονται για την εκταμίευση - χρηματοδότηση των 7 εκατομμυρίων ευρώ απο την Ευρωπαική Επιτροπή.
Ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό που όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του καναλιού θα επενδυθεί στην Ελληνική αγορά. 
Οσοι όμως γνωρίζουν εκ των έσω την υπόθεση, υποστηρίζουν ότι θα είναι κυρίως μια τονωτική ένεση για το ίδιο το Euronews εν μέσω κρίσης στην Ευρωπαική τηλεοπτική αγορά και τη στιγμή που σε ένα χρόνο απο τώρα κλείνει το Ισπανόφωνο τμήμα. Η Ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αντί για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις να πάψει να ενισχύει οικονομικά το Euronews , ενώ η Ευρωπαική Επιτροπή σταματά την χρηματοδότηση του Euronews Πορτογαλίας !
Η λειτουργία του Εuronews Greece παραμένει στον αέρα ! 
Πάντως μέχρι σήμερα όπως παραδέχθηκε και σε συνέντευξη του σε Ελληνικά ΜΜΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναλιού Μichael Peters http://www.advertising.gr/Article/4511/Poios-tha-lusei-to-gordio-desmo-tou-Euronews/, το όλο θέμα του Euronews Greece είναι στον αέρα αφού η ΕΡΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει επίγεια ψηφιακή συχνότητα για τη μετάδοση της ελληνόφωνης έκδοσης του καναλιού .
Ένα πρώτο ραντεβού που είχαν οι ιθύνοντες του καναλιού με τον Αντώνη Σαμαρά στις 9 Οκτωβρίου δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της επίσκεψης της Μέρκελ . Τώρα η διοίκηση της εταιρίας έχει επενδύσει πολλά στην επικείμενη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ για να ασκηθούν πιέσεις . Η επίσκεψη θα συμπέσει και με τις δικές της επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό . Εκεί θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη επένδυση.
Όμως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι μόλις για 5 έτη και αυτή η διάρκεια με πολλά ερωτηματικά, ενώ θα απασχοληθούν τελικά 21 άτομα απο τα 42 που αρχικά είχε προβλεφθεί και τη στιγμή που η ανεργία στον κλάδο των ΜΜΕ χτυπάει κόκκινο .. Αρα για ποιά επικερδή επένδυση για τη χώρα και κυρίως τον δημοσιογραφικό κόσμο μιλάμε όταν όλα είναι στον αέρα και έχουν βραχυπρόθεσμη ημερομηνία λήξης ; ..
Την ίδια ώρα η Ελληνική κυβέρνηση το σκέφτεται πολύ σοβαρά το ζήτημα. 
Απο την μια δέχεται πιέσεις απο την Κυπριακή πλευρά που θέλει το κανάλι να βγεί στον αέρα πρίν απο το τέλος της Κυπριακής προεδρίας στο τέλος του χρόνου, και απο την άλλη έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των ξένων και ελληνικών επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν την χώρα .
Το να αφήσει το Euronews να βγεί στον αέρα θα το διαφημίσει σαν δικιά της επιτυχία προσέλκυσης επενδυτών ενώ θα αντικρούσει και τις κατηγορίες ότι κλείνει τον δρόμο σε ένα παγκοσμίου εμβέλειας κανάλι που θα προβάλλει διεθνώς τις πολιτικές θέσεις και αξιώσεις, τον τουρισμό, τα προϊόντα και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της χώρας μας.. 
Αλήθεια με ποιον τρόπο ; 
Το Euronews σε πολλές ευρωπαικές χώρες βγαίνει στον αέρα απο συνδρομητικά κανάλια .
Για όποιον έχει παρακολουθήσει μεταδίδει σύντομες ειδήσεις απ όλο τον κόσμο χωρίς σχολιασμό, αναλύσεις και παρεμβάσεις. Τις περισσότερες φορές το κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες είναι αντιγραφή - μετάφραση πρακτοριακών τηλεγραφημάτων που ανεβαίνουν και στην ιστοσελίδα του καναλιού με την επισήμανση της πηγής . Η σύγκριση που γίνεται απο κάποιους ότι είναι το Ευρωπαικό CNN είναι τουλάχιστον ατυχής.
Ούτε η ποιότητα του προγράμματος του αλλά ούτε και τα πραγματικά ποσοστά τηλεθέασης του δεν ανταποκρίνονται σε κάτι τέτοιο. Aσχετα με το τι αναγράφεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού μέσου για διαφημιστικούς κυρίως λόγους.. 
Και για να λυθεί μια παρεξήγηση το Euronews δεν είναι και δεν ανήκει στην Ευρώπη ή στην Ευρωπαική Επιτροπή όπως κακώς έχει σχηματιστεί η εντύπωση . Πρόκειται για ένα εμπορικό μέσο με σκοπό το κέρδος το οποίο έχει σε μεγάλο μέρος εξασφαλίσει απο τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις !
Επίσης όλοι όσοι γνωρίζουν την ευρωπαική τηλεοπτική αγορά και έχουν κριτική σκέψη, το Euronews oύτε με το CNN μπορεί να συγκριθεί, ούτε με το ΒΒC World Service, ούτε με την Deutsche Welle αλλά ούτε και με το γαλλικό France 24 ! Αρα ποια οφέλη θα μπορούσε να αποκομίσει η Ελληνική κυβέρνηση πέραν απο τους μπελάδες της παρανομίας με την διάθεση επίγειας ψηφιακής συχνότητας για τη μετάδοση της ελληνόφωνης έκδοσης του καναλιού .. ;
Εuronews κανάλι ανταγωνιστικό και δημοσιογράφοι αναλώσιμα - μεταφραστές 
Πάντως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στις εξετάσεις του Euronews και έφθασαν μέχρι το τέλος της διαδικασίας έχουν να το λένε για την αγενή συμπεριφορά που επέδειξε το κανάλι απέναντι τους. Ενώ στις 2/10 ειδοποιήθηκαν όσοι τελικά προσελήφθησαν οι υπόλοιποι περίμεναν εναγωνίως για αρκετές ημέρες για κάποια αρνητική ή θετική απάντηση για την υποψηφιότητα τους . Τελικά μετά απο πολλές εκκλήσεις κυρίως μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων το τμήμα εργατικού δυναμικού του καναλιού αξίωσε στις 19/10 να βάλει τέλος στην αγωνία τους με ένα τυπικό ψυχρό mail απόρριψης . 
Οι μισθοί που προτάθηκαν κρίθηκαν ικανοποιητικοί μόνο απο τους ιθύνοντες του καναλιού. Όχι όμως απο την πλειοψηφία των συνεργατών με αξιόλογες σπουδές και εμπειρία που προορίζονται να στελεχώσουν τα γραφεία σε Αθήνα, Λυών και Βρυξέλλες. Ειδικά οι δημοσιογράφοι που θα πρέπει να ζήσουν στις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλή φορολογία και το ακριβό κόστος ζωής, οι μισθοί που τους δίνονται ίσα ίσα που φθάνουν (;) για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες !
Τώρα όσο κι αν ο πρόεδρος του καναλιού Michael Peters στις επαφές του προσπάθησε να καθησυχάσει τα μέλη της κυβέρνησης ότι η ελληνόφωνη έκδοση του Euronews δεν φιλοδοξεί να είναι ένα ακόμα ελληνόφωνο κανάλι με τοπικό περιεχόμενο, ούτε και ανταγωνιστικό ως προς τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά ωστόσο τα συμβόλαια που εστάλησαν στους δημοσιογράφους στις 24/10 άλλα γράφουν και απαιτούν .. ! 
Υπογραμμίζεται ότι ο μισθωτός δεν επιτρέπεται να εργάζεται σε οποιονδήποτε εργοδότη ανταγωνιστή ή μη ( άρα τοποθετείται ως ανταγωνιστικό μέσο ως προς τα άλλα κανάλια στην Ελληνική αγορά ) και να μην παρέχει ο δημοσιογράφος κανενός είδους υπηρεσίες πουθενά αλλού . 
Tέτοια κολλήματα δεν είχαν παγκοσμίου φήμης τηλεοπτικοί σταθμοί όπως είναι για παράδειγμα το CNN που η βασική του ανταποκρίτρια στην Αθήνα εργάζονταν παράλληλα επί 20 χρόνια σε ελληνικό κανάλι εθνικής εμβέλειας ή η Deutsche Welle στη Γερμανία όπου Έλληνες δημοσιογράφοι εργάζονται χρόνια τώρα και για λογαριασμό Ελληνικού μέσου.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής : Aφού ώς μονοθεματικό μέσο που παρουσιάζει την διεθνή επικαιρότητα και όχι την ελληνική, δεν θα είναι όπως ισχυρίζεται ανταγωνιστικό ως προς τα πολυθεματικά Ελληνικά γιατί απαιτεί αποκλειστικότητα και την ίδια στιγμή προτείνει στους Ελληνες εργαζόμενους ώς εναλλακτική την απόλυση στην περίπτωση που δεν βγεί στον αέρα ή διακόψει την λειτουργία του όταν δεν θα εισπράττει πια κοινοτικά χρήματα ; 
Με εργαζόμενους έχει να κάνει όχι με αναλώσιμα ! 
Απο την άλλη επισημαίνεται ότι εκτός απο τις εξετάσεις επιλογής οι δημοσιογράφοι θα τεθούν σε δοκιμαστική περίοδο 4 μηνών .. Αν δεν κάνουν στον εργοδότη θα απολυθούν .. Αρα προς τι η ταλαιπωρία και η αγωνία των εξετάσεων ; Και οι εξετάσεις μια δοκιμή δεν ήταν ; 
Ηδη υπήρξαν γνωστοί δημοσιογράφοι που υπο τους δυσμενείς όρους του συμβολαίου, με μόνη προοπτική εξέλιξης σε περιπτωση που κάτι πάει στραβά την απόλυση και βλέποντας την απροθυμία διαπραγμάτευσης απο την διοίκηση του καναλιού που είπαν όχι στην προσφορά εργασίας . Η εμπειρία τους θα ήταν ένα πλεονέκτημα για το Euronews Greece το οποίο αναγκάστηκε να στραφεί σε δημοσιογράφους που είχε ήδη απορρίψει. Αλλά μάλλον δεν μετράνε αυτά για το κανάλι ! 
'Αλλωστε όπως είπε και ο Michael Peters στην συνέντευξη που παραχώρησε στο advertising.gr προσανατολίζονται προσωρινά για να βγούν στον αέρα σε μια απλή μια μετάφραση στα Ελληνικά του προγράμματος τους που ήδη μεταδίδεται σε 11 Ευρωπαικές γλώσσες.. 
Αρα επί της ουσίας λίγο τους ενδιαφέρει το προιόν που θα βγάλουν στον αέρα ..Εκείνο που χρειάζονται δεν είναι δημοσιογράφους αλλά αναλώσιμα - μεταφραστές για να πέφτει η χρηματοδότηση και να κυλούν οι μέρες .. μέχρι να μπορέσουν να βάλουν χέρι και στην Ελληνική τηλεοπτική αγορά .. 
Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα μάτια του κόσμου ! 
Ιδού η Ρόδος Κύριε Πρωθυπουργέ ! 

Από τον Ian Ford 

Δεν υπάρχουν σχόλια: