Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Οπερέτα «Γέλα παλιάτσο» στην ΕΡΤ.

Στην ιστορία έχει περάσει η σκηνή με την Αννα Βίσση στα βραβεία «Αρίων». Ο Αιμίλιος Λιάτσος επρόκειτο να βραβεύσει την τραγουδίστρια, αλλά... το παράκανε. Ηταν τέτοια η... χαρά του που γονάτισε μπροστ

Η ελπίδα -υποτίθεται- πεθαίνει τελευταία. Στην περίπτωση της ΕΡΤ πέθανε πρώτη! Κάπως έτσι, οι προσδοκίες που έθρεψε ο σχηματισμός της τρικομματικής κυβέρνησης για μια δημόσια τηλεόραση χωρίς προπαγανδιστικά βαρίδια και κομματικά βάρη πνίγηκαν γρήγορα στη «γαλάζια» θάλασσα των μικροπολιτικών χειρισμών και των λοιπών σκοπιμοτήτων.

Κι όμως. Ηταν η πρώτη φορά που η ΕΡΤ είχε τη δυνατότητα να κάνει το μεγάλο άλμα: να κινητοποιήσει τον μηχανισμό της και να ενεργοποιήσει τον κόσμο της όχι για να υπηρετήσει το όποιο σύστημα διαχειρίζεται την τύχη της, αλλά για να προσφέρει στους φορολογουμένους, αντί του κατ' ευφημισμόν «ανταποδοτικού» τέλους, τηλεοπτικά προϊόντα με ποιότητα, πολυφωνία και αξιοπιστία.

Στην ιστορία έχει περάσει η σκηνή με την Αννα Βίσση στα βραβεία «Αρίων». Ο Αιμίλιος Λιάτσος επρόκειτο να βραβεύσει την τραγουδίστρια, αλλά... το παράκανε. Ηταν τέτοια η... χαρά του που γονάτισε μπροστά της και την προσκύνησε, στη συνέχεια τη φίλησε στο στόμα και την ώρα που εκείνη μιλούσε στο κοινό, τη σήκωσε στον αέρα.

Αντ' αυτού, η νέα διοίκηση της Αγίας Παρασκευής -υπό την κάλυψη του Μαξίμου και με την ανεξήγητη ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ- επιχειρεί, μέρες τώρα, να μετατρέψει τον Τομέα Ενημέρωσης της ΕΡΤ σε γραφείο κυβερνητικής προβολής και εξυπηρέτησης. Επιστρατεύει, λοιπόν, πρόσωπα διατεθειμένα να προχωρήσουν το project «ΥΕΝΕΔ» και περιθωριοποιεί όσους επαγγελματίες αντιλαμβάνονται την ενημέρωση ως το καθημερινό διακύβευμα μιας επίπονης και απαιτητικής δουλειάς.

Αδιάψευστος μάρτυρας όσων απαράδεκτων εκτυλίσσονται τελευταία στο Ραδιομέγαρο είναι η επιχείρηση εκπαραθύρωσης της Ελλης Στάη, παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ. Η δημοσιογράφος, που κατάφερε να βάλει τη δική της σφραγίδα στις ειδήσεις της δημόσιας τηλεόρασης και επιβραβεύτηκε από το κοινό με ποσοστά τηλεθέασης άγνωστα μέχρι πρότινος στη ΝΕΤ, οδηγείται στην έξοδο με διαδικασίες πρωτοφανείς, που προδίδουν τη σπουδή της διοίκησης να «καθαρίσει το τοπίο» και να λειτουργήσει τα κρατικά κανάλια με αυτόματο κομματικό πιλότο.

Η μεθόδευση που ακολούθησαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος και το δίδυμο που «τρέχει» πλέον την ενημέρωση, ο γενικός διευθυντής Αιμίλιος Λιάτσος και ο διευθυντής Ειδήσεων Βασίλης Θωμόπουλος, αποδεικνύει ότι η Στάη είχε προγραφεί από καιρό ως πρόσωπο «δύσκολο», «μη συνεργάσιμο» και «διεκδικητικό»... Αυτό που προβλήθηκε ως αφορμή για τη ρήξη με την παρουσιάστρια ήταν ένα υποτιθέμενο επεισόδιο μεταξύ αυτής και του Β. Θωμόπουλου για τον έλεγχο του δελτίου. Η Στάη φέρεται ότι φέρθηκε ανάρμοστα στον Θωμόπουλο, όταν αυτός διεκδίκησε τον έλεγχο του δελτίου, με αποτέλεσμα ο θιγείς διευθυντής να προσφύγει στη Γενική Διεύθυνση, στον Αιμίλιο Λιάτσο δηλαδή, για τα περαιτέρω.


Οπερέτα «Γέλα παλιάτσο» στην ΕΡΤ

Η επόμενη πράξη θα γραφόταν στον τέταρτο όροφο του Μεγάρου, στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Σίμου, όπου η Στάη δικάστηκε και καταδικάστηκε για τη... συμπεριφορά της. Το ανήκουστο είναι, μάλιστα, ότι η διοίκηση της ΕΡΤ διέταξε... ΕΔΕ, η οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα καταλογίσει στη δημοσιογράφο αντισυμβατική συμπεριφορά και θα της επιδώσει το σχετικό εξιτήριο.

Η... ανάκριση
Ενδεικτικό της σοβαρότητας που διακρίνει τα πεπραγμένα της ΕΡΤ είναι οι... ανακριτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την «τρόικα» της Αγ. Παρασκευής στην πρώτη κατ' αντιπαράσταση εξέταση της Ελλης Στάη.


Οπερέτα «Γέλα παλιάτσο» στην ΕΡΤ

Κάποια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος την επέπληξε για προ καιρού απουσία της από το δελτίο ειδήσεων. Μάλιστα, της αποκάλυψε με ύφος... Kλουζό ότι γνώριζε πως κατά την απουσία της είχε επισκεφθεί το... Ηρώδειο. Στην προφανή έκπληξη της δημοσιογράφου για το αντικείμενο της συζήτησης, της απάντησε ότι «αυτά πλέον δεν επιτρέπονται».

Πάντως, πέρα από τη σουρεαλιστική διάσταση των γεγονότων δημιουργούνται και μείζονα πολιτικά προβλήματα. Σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια σιγοψιθυρίζεται ότι τα φάλτσα της Αγίας Παρασκευής δημιουργούν φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης. Αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες κρίνουν ότι η επιλογή των προσώπων ήταν εξαρχής αποτυχημένη και εκτιμούν ότι επίκειται πολύ γρήγορα η αντικατάστασή τους.


Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Νίκος Σίμος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Νίκος Σίμος.


Προσθέτουν δε ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση το επιτελείο της ΕΡΤ είναι παντελώς αδύναμο να προωθήσει μια σοβαρή επικοινωνιακή πολιτική. Αλλωστε, πού να βρουν τον χρόνο για μια δημοσιογραφική και πολιτική προσέγγιση πάνω στα εκρηκτικά γεγονότα, όταν περνούν το χρόνο τους... ανακρίνοντας τη Στάη πότε και αν πήγε στο Ηρώδειο και στη συνέχεια την τιμωρούν με ΕΔΕ.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΤΑΗ
Σενάριο φαντασίας
«Ολα αυτά που ακούγονται και γράφονται είναι εντελώς ανυπόστατα» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» η Ελλη Στάη, όταν ερωτήθηκε για το επεισόδιο με τον Θωμόπουλο. «Είναι εντελώς φανταστικά και δεν υπάρχει κανένα περιστατικό στο κοντρόλ. Ούτε είπα ανεπαρκή τον Θωμόπουλο ούτε απαίτησα να μη βρίσκεται εκεί. Χρόνια τώρα, καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας μου, έχω δημιουργικές διαφωνίες με όλους τους συνεργάτες μου, σε όποιο πόστο κι αν βρίσκονται. Πάντα είχα λόγο για τον σχεδιασμό στα δελτία ειδήσεων που παρουσιάζω και αυτό ισχύει και στην ΕΡΤ, βάσει και της σύμβασής μου. Το συγκεκριμένο θέμα διογκώθηκε, χωρίς να γνωρίζω τον λόγο.» τονίζει η δημοσιογράφος.

«ΑΣΗΚΩΤΟ» ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Τα δημοσιογραφικά «Πούλιτζερ» του Αιμίλιου 
Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ μπορεί να αποτελούσε πάντοτε ηλεκτρική καρέκλα, αφού λειτουργούσε ως το πρώτο φίλτρο των πάσης φύσεως κομματικών πιέσεων, τα πρόσωπα ωστόσο που συνήθως την καταλάμβαναν ήταν δημοσιογράφοι καριέρας, με κύρος στον χώρο τους και με αισθητική που αντιστοιχούσε σε ένα δημόσιο μέσο.
Η επιλογή του Αιμίλιου Λιάτσου από την παρούσα κυβέρνηση έπεσε τόσο στο Ραδιομέγαρο όσο και στη δημοσιογραφική πιάτσα ως κεραυνός εν αιθρία.
Ο δημοσιογράφος, υπηρετώντας επί χρόνια ένα τηλεοπτικό μοντέλο εύπεπτης ενημέρωσης με lifestyle πινελιές και ροζ «πιπεράτα» φόντα, θεωρήθηκε από την αρχή ακατάλληλος για να καλύψει μια θέση θεσμικών προδιαγραφών όπως αυτή στην οποία τελικά εγκαταστάθηκε.
Παράλληλα, το προσωπικό του lifestyle και η εν γένει παρουσία του στον χώρο του Τύπου δεν δημιουργούσαν τα εχέγγυα για μια νέου τύπου διαχείριση της ενημέρωσης, που στα λόγια υπόσχονταν -σε πρώτη φάση- οι επιτελείς της Αγίας Παρασκευής.
Παρ' όλα αυτά, το βαρύ -«ασήκωτο» κατ' άλλους- βιογραφικό του Αιμίλιου δεν τον εμπόδισε να καταλάβει τη θέση, παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι υπήρχαν ονόματα με δημοσιογραφική εμπειρία και καλή έξωθεν μαρτυρία. Προφανώς για το Μαξίμου, αλλά και για τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Σίμο, δεν μέτρησαν ούτε η αισθητική ούτε το ύφος της δημοσιογραφίας που μεταφέρει στις επαγγελματικές του αποσκευές ο νέος γενικός.
Η ηγεσία της ΕΡΤ αδιαφόρησε, έτσι, για το γεγονός ότι ο εκλεκτός της δεξιωνόταν τακτικά στο δελτίο που παρουσίαζε βεντέτες όπως η Τζούλια Αλεξανδράτου και λαϊκοπόπ ινδάλματα τύπου Αντζελας Δημητρίου ή ότι εμπιστευόταν το σεξαπίλ της Πετρούλας Κωστίδου για να εκφωνεί τον καιρό.
«Η καλή δημοσιογραφία αποδεικνύεται ότι σε οδηγεί παντού» σημείωναν χαιρέκακα πρόσφατα στον ΣΚΑΪ Λυριτζής-Οικονόμου, σχολιάζοντας την ανάληψη των καθηκόντων της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ από τον Αιμίλιο. Και είχαν δίκιο.
Η συνέντευξη με την Τζούλια, άλλωστε, που κοσμεί το βιογραφικό του Αιμ. Λιάτσου, δεν υπήρξε η μοναδική δημοσιογραφική «επιτυχία» του παρουσιαστή. Ποιος δεν θυμάται την αλήστου μνήμης σκηνή στα βραβεία Αρίων, στα οποία ο σημερινός κύριος γενικός είχε πέσει στα πόδια της Αννας Βίσση σε μια σπάνια σκηνή του εγχώριου τηλεοπτικού κιτς.
Απείρου κάλλους σκηνές έχει προσφέρει ο δημοσιογράφος στο Πανελλήνιο και ως εκδότης. Πολλοί θα θυμούνται το μνημειώδες πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Παρασκευή και 13» που εξέδιδε μέχρι πρόσφατα υπό τον τίτλο «Συγνώμη Ελλη» ύστερα από αγωγή που του είχε κάνει η Ελλη Στάη για δημοσίευμα σχετικό με την προσωπική της ζωή.

ΛΙΑΤΣΟΣ - ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μια φωνή και μια γροθιά...
Το σύντομο αλλά πλούσιο σε σπαρταριστά στιγμιότυπα «γαλάζιο χρονικό» της ΕΡΤ ξεκίνησε με την εγκατάσταση του έμπιστου στο νέο σύστημα πολιτικού συντάκτη Στράτου Μπαλή στη θέση του διευθυντή Ειδήσεων. Ο Μπαλής αποχώρησε από τη θέση σε... μία εβδομάδα, καθώς τα «γεγονότα» έτρεχαν πιο γρήγορα και από τις καλές του υπηρεσίες.
Ταυτόχρονα με την επίσημη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου για την «πρόσληψη» του Αιμίλιου Λιάτσου, άρχισε να κάνει κύκλους και η είδηση της τοποθέτησης ως νέου διευθυντή Ειδήσεων του Βασίλη Θωμόπουλου, παλαιού στελέχους της ΝΕΤ και με θητεία σε ιδιωτικά Μέσα.
Η έλευση του Θωμόπουλου δημιούργησε αρχικά ορισμένες προσδοκίες για «εξισορρόπηση» του συστήματος, αλλά τόσο οι χειρισμοί του στην υπόθεση Στάη όσο και η επαγγελματική ταπείνωση στην οποία τον υπέβαλε ο Λιάτσος, ο οποίος τον υποχρέωσε να κάνει την καθημερινή σύσκεψη των ειδήσεων υπό την εποπτεία του στο γραφείο γενικού, πείθουν και τους καλοπροαίρετους ότι ο Θωμόπουλος... παραδόθηκε.
Από την αρχή άλλωστε της συνύπαρξης των δύο προσώπων φάνηκε ποιος θα «έπαιζε» το αφεντικό. Αμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, ο Θωμόπουλος είχε την έμπνευση να επιγράψει το ρεπορτάζ για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη φράση «Ενταση για τα μέτρα» στο κάτω μέρος της οθόνης. Ο Λιάτσος τού τηλεφώνησε ότι το «λάθος super» πρέπει να αποσυρθεί τάχιστα, όπως και εγένετο. Η σύσφιγξη των σχέσεων, βέβαια, δεν άργησε. Στο τερέν του power game ποιος νοιάζεται για «ιδεολογικές διαφορές»;
Λιάτσος και Θωμόπουλος, όπως απεδείχθη και στην κόντρα με τη Στάη, εμφανίζονται μια γροθιά...

«Αποκλειστικό» με την Τζούλια
Μια από τις μεγάλες... δημοσιογραφικές επιτυχίες του νέου γενικού διευθυντή της ΕΡΤ ήταν και η περίφημη συνέντευξη με την Τζούλια Αλεξανδράτου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της «ροζ» DVD. Ο Αιμίλιος δεν σταμάτησε να «βομβαρδίζει» με ερωτήσεις την Τζούλια σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής του DVD, με την ίδια όμως να επιμένει ότι επρόκειτο για μια προσωπική στιγμή με το αγόρι της και τίποτα περισσότερο...

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Από το κανάλι της Βουλής στην ΕΡΤ
Το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει στην Αγία Παρασκευή είναι πώς ένας δημοσιογράφος όπως ο Νίκος Σίμος, σε αγρανάπαυση τελευταία στο Κανάλι της Βουλής, αλλά με διαπιστωμένες ικανότητες στην «Καθημερινή» και στον «Ελεύθερο Τύπο», δέχεται ή οργανώνει όσα διαδραματίζονται στην ΕΡΤ.
Οπως λένε πρόσωπα που τον γνωρίζουν από κοντά, συνιστά αρνητική έκπληξη το γεγονός ότι ο Σίμος επέτρεψε την εξαφάνιση από το δελτίο της ΝΕΤ σοβαρών και έγκριτων δημοσιογράφων, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από σχολιαστές μικρών εφημερίδων με ελεγχόμενη άποψη, εγγυημένα ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή του Μαξίμου.
Προξενεί εντύπωση, επίσης, πώς ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ανέχθηκε τη μεταχείριση που επιφύλαξαν στο «Εθνος» της περασμένης Κυριακής οι υφιστάμενοί του της ενημέρωσης, οι οποίοι θέλησαν να εξαφανίσουν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας για το θέμα Μεϊμαράκη και έτρεχαν τελικά στους διαδρόμους της ΕΡΤ για να το βρουν, αφού η «φαεινή» ιδέα που είχαν φαίνεται πως εξόργισε ακόμα και το Μαξίμου. Η σπουδή των συνεργατών του δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εκθέτει τον διευθύνοντα σύμβουλο. Πρόσφατο είναι και το περιστατικό που οι «ταλιμπάν» της ενημέρωσης πήγαν να «θάψουν» τη λίστα με τα μέτρα που είχε εξασφαλίσει αποκλειστικά το κανάλι.
Ερώτημα επίσης αποτελεί η απαξιωτική στάση των συνεργατών του έναντι του προέδρου της ΕΡΤ, καθηγητή Νίκου Τέλλη, προσώπου που τοποθετήθηκε με κοινή συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η νέα ηγεσία της Αγίας Παρασκευής δεν καλύπτεται από τον φυσικό της προϊστάμενο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, που διαβεβαιώνει ότι ουδεμία προσωπική ανάμειξη έχει σε δημοσιογραφικά θέματα της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: