Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

«Γη και ύδωρ» στον Κυρίαρχο ψηφοφόρο λαό. Πως οι κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις κατασπαταλούν τους θεμελιώδεις πρεβεζάνικους πόρους - Μια σημαντική παρέμβαση της Περιβαλλοντικής Εταιρείας Πρέβεζας

Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας (ΠΕΠ) μας κοινοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα ενδιαφέρον κείμενο θέσεων και προτάσεων σχετικά με το «σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων» του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. Το «σχέδιο» αναδεικνύει, προφανώς, την «κακή» κατάσταση των υπόγειων υδάτων της «χερσονήσου της Πρέβεζας» χωρίς πάντως, κατά την ΠΕΠ, να ορίζει μια σαφή και αποφασιστική πορεία υπέρβασής της. Και βέβαια η κακή αυτή κατάσταση οφείλεται: α) στη ρύπανση με νιτρικά, αμμωνιακά και άλλα άλατα γεωργο-κτηνοτροφικής προέλευσης και β) στην «υφαλμύριση» που είναι η διείσδυση της θάλασσας εξαιτίας της υπεράντλησης του νερού.

Με θαρραλέο τρόπο η ΠΕΠ αναγνωρίζει, ως αιτία της κακής υδρολογικής κατάστασης της δημοτικής μας περιφέρειας, το «πλιάτσικο» στο οποίο ανεξέλεγκτα επιδίδεται ο πληθυσμός μας, σε δυο στοιχεία που οι κυρίαρχες κοινωνικές δυνάμεις τού προσφέρουν: «γη και ύδωρ». Έτσι λοιπόν, εκτιμούμε εμείς, οι δυνάμεις αυτές, καθοδηγώντας την κοινωνία σε ανεύθυνη εξάντληση των δύο βασικών φυσικών πόρων που είναι θεμέλια της ζωής, το έδαφος και το νερό, καταφέρνουν να διατηρήσουν την καταστροφική κυριαρχία τους εξαγοράζοντας την ψήφο της. Εξάλλου, πολύ υπεύθυνα, η ΠΕΠ δεν παραβλέπει να υπογραμμίσει ότι «η διαχείριση του νερού και των εδαφικών πόρων είναι σε σημαντικό βαθμό αδιαχώριστες». Και μάλιστα τονίζει πως αυτό «ισχύει ιδιαίτερα για τη χερσόνησο της Πρέβεζας λόγω εδαφικών και γεωλογικών συνθηκών». Και όχι μόνο.

Πραγματικά, με 1) τη λεηλασία του εξω-αστικού χώρου που οφείλεται στην εξάπλωση αστικών και περιαστικών δραστηριοτήτων, 2) τη συρρίκνωση των φυσικών βιότοπων και 3) την υποχώρηση των αγροτικών δραστηριοτήτων, ζούμε μια φάση δραματικής έντασης και διάρκειας ως προς την επιβάρυνση της γης και των υδάτων. Μια σειρά ανθρωπογενών δράσεων οδηγεί στη ρύπανσή των υπόγειων υδάτων τόσο με αστικούς όσο και με αγροτικούς ρύπους. Στην Πρέβεζα, μια βαριά σε επιπτώσεις αστικο-αγροτική συνέργια με την εκτεταμένη αστικοποίηση της γης, που μεταφέρει πλούτο στους ιδιοκτήτες περιφρονημένης γης καθώς και η εκτός σχεδίου δόμηση γεννούν μοιραία χρήσεις νερού που «είτε είναι αδήλωτες, είτε παράνομες, είτε και τα δύο». Δυστυχώς οι δυνατότητες που παρέχονται, στη γεωργική μας περιφέρεια, με τις συμπαθείς γεωτρήσεις, αναδεικνύουν τη γεωργία μας, σε παράγοντα που κατέχει δεσπόζουσα θέση 1) ως προς τις αδήλωτες υδροληψίες και 2) ως προς τη δυσμενή επίδρασή στην ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων.

Προβαίνοντας, σε γενική και ειδικότερη κριτική του «Σχεδίου Διαχείρισης των Υδάτων», η ΠΕΠ όχι μόνο υπαινίσσεται τις οριακές αλλά τόσο φανερές συνθήκες επιδείνωσης της κατάστασης λόγω κλιματικής αλλαγής και ερημοποίησης, αλλά προχωράει και σε σοβαρά ζητήματα αναγνώρισης της γεωλογικής (και όχι μόνο) ταυτότητας της δημοτικής μας περιφέρειας, που δεν ανήκει στην «υδρολογικά πλεονασματική Ήπειρο». Ταυτόχρονα όμως επικρίνει το «Σχέδιο» αφού αυτό υπονοεί (αν ενδιαφέρεται!) ότι «το χωροταξικό μοντέλο, που ίσχυσε, δεν αμφισβητείται και δεν οφείλει να αλλάξει».

Δηλώνουμε πως υιοθετούμε τις θέσεις της ΠΕΠ, όπως:
  • Σύστημα για την τιμολόγηση του νερού με απόδοση αυστηρών χρεώσεων στους σπάταλους χρήστες,
  • Έλεγχος της πραγματικής χρήσης νερού και διασταύρωση στοιχείων,
  • Αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων που παρέχει,
  • Αξιοποίηση και διεύρυνση του ρόλου και όχι κατάργηση φορέων που είναι αντικειμενικά σε θέση να παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες λ.χ. ΙΓΜΕ,
  • Υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης νερού από όλους του χρήστες και πρωτίστως από τους πιο σπάταλους,
  • Πύκνωση των σημείων ελέγχου του συστήματος της πρεβεζάνικης χερσονήσου,
  • Δέσμη έμμεσων μέτρων για την αειφόρο διαχείριση των εδαφικών πόρων και ενεργοποίηση της εθνικής στρατηγικής κατά της ερημοποίησης,
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της σφράγισης των εδαφών και της άναρχης οικιστικής εξάπλωσης με επανεξέταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Πρέβεζας)
και παραπέμπουμε τον αναγνώστη μας στην ανάγνωση του συνολικού κειμένου κριτικής της ΠΕΠ.

Γιάννης Ρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: