Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του ΟΑΕΔ. Άνεργος έπαιρνε 12 επιδόματα μηνιαίως.

Το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του ΟΑΕΔ

Πλοκάμια στον ΟΑΕΔ έχουν απλώσει οι επιτήδειοι που με πλαστά δικαιολογητικά έπαιρναν παρανόμως επιδόματα ανεργίας και μια σειρά άλλων παροχών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πλιάτσικο που τα προηγούμενα χρόνια επιχείρησαν να κάνουν στον Οργανισμό ιδιώτες αλλά και ορισμένοι υπάλληλοι.

Τον δρόμο της δικαιοσύνης έχουν ήδη πάρει 23 υποθέσεις που έχουν κοστίσει στον ΟΑΕΔ πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως μόνο από μία υπόθεση - στην οποία εμπλεκόταν υπάλληλος του Οργανισμού- η ζημιά είναι 1,4 εκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής» δύο υποθέσεις πλαστογραφίας στον ΟΑΕΔ έφτασαν τον Σεπτέμβριο στο Εφετείο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις καταδικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι.

Κομπίνες σε όλη τη χώρα
Παράλληλα 21 πειθαρχικές υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία. Οι 13 υποθέσεις αφορούν στην Αττική και οι υπόλοιπες εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Ρόδο, την Κω, στο Ηράκλειο και τη Ζάκυνθο (αποδεικνύοντας πως η δράση των επιτηδείων δεν έχει... τοπικούς περιορισμούς).


Το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του ΟΑΕΔ

Ενδεικτικά αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης:
Επίδομα ανεργίας από 12 συνολικά υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έπαιρνε ταυτόχρονα κάτοικος της Αττικής (με αρχικά Γ.Δ.). Το κόστος φτάνει τα 58.277 ευρώ και έχει διαβιβαστεί πράξη βεβαίωσης οφειλής στη Δ.Ο.Υ.
Υπάλληλος του ΟΑΕΔ (με αρχικά Σ.Β.) καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια. Είχε προχωρήσει σε πλαστογραφία με αποτέλεσμα- όπως ήδη αναφέρθηκε- η ζημιά για το Ταμείο να φτάνει σχεδόν το 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του ΟΑΕΔ

Πρώην αστυνομικός έπαιρνε παροχές ανεργίας και οικογενειακό επίδομα με πλαστά δικαιολογητικά, δηλώνοντας μάλιστα ότι έχει 19 παιδιά! Η ζημιά για τον ΟΑΕΔ είναι 83.836 ευρώ και έχει διαβιβαστεί πράξη βεβαίωσης οφειλής στη Δ.Ο.Υ.

Υπάλληλοι και επιχειρηματίες «συνεργάζονταν» και χρησιμοποιούσαν πλαστές βεβαιώσεις για να επωφεληθούν από τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Η ζημιά φτάνει τα 376.492 ευρώ και η υπόθεση έφτασε τον Σεπτέμβριο στο Εφετείο. Τελικά καταδικάστηκαν σε πέντε έτη φυλάκισης οι υπάλληλοι και σε έντεκα έτη οι επιχειρηματίες.

Το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του ΟΑΕΔ

Γυναίκα με αρχικά Χ.Ε. εργαζόταν ως μισθωτή και παράλληλα έπαιρνε την επιδότηση για το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ποσό 15.000 ευρώ). Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για περιορισμένα περιστατικά συμμετοχής υπαλλήλων σε απάτες και αυτό δεν χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των εργαζομένων.


Το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του ΟΑΕΔ

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο διοικητής του Οργανισμού Ηλίας Κικίλιας, «δυστυχώς αποκαλύφτηκαν και ορισμένοι επίορκοι που ντροπιάζουν τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΟΑΕΔ, στους οποίους οφείλεται ότι ο Οργανισμός έχει κατορθώσει να μείνει όρθιος σε αυτήν την οικονομική και κοινωνική καταιγίδα».

Οριστική απόλυση
Δύο ακόμα υπάλληλοι εμπλέκονται σε μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων και οι υποθέσεις εξετάζονται από τη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα υπάλληλος με αρχικά Ρ.Α. εμπλέκεται σε μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων ανεργίας που αφορούν σε συγχώνευση επιχειρήσεων. Η ζημιά είναι 428.062 ευρώ και έχει επιβληθεί ποινή οριστικής παύσης (προχώρησε η διαδικασία της απόλυσης). Σε άλλη περίπτωση υπάλληλος με αρχικά Σ.Μ. προχώρησε στη μη νόμιμη καταβολή οικογενειακών επιδομάτων. Εχουν επιστραφεί τα χρήματα από τον υπάλληλο, τα οποία υπολογίζονται σε 80.031 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ, ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ & ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Οι τρεις... κερκόπορτες στην «επιχείρηση απάτη»
Με πλαστά ένσημα και ψεύτικες άδειες παραμονής προσπαθούν κυκλώματα επιτηδείων αλλά και μεμονωμένα άτομα να βάλουν χέρι στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Τρεις είναι οι συνηθέστερες απάτες που κάνουν οι επιτήδειοι για να πάρουν παρανόμως χρήματα από τον ΟΑΕΔ:

Η προσκόμιση πλαστών ενσήμων. Τα ένσημα αυτά σε πολλές περιπτώσεις πωλούνται σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να τύχουν επιδότησης. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στον κλάδο των οικοδομών, όπου τα ένσημα δεν υπολογίζονται με τις ημέρες εργασίας αλλά με βάση τα τετραγωνικά.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση 171 ατόμων στη Βόρεια Ελλάδα που είχαν εικονικές ημέρες ασφάλισης. Οι συγκεκριμένες ημέρες έχουν ανακληθεί από το ΙΚΑ επειδή, όπως αποδείχτηκε, δεν αντιστοιχούσαν σε κάποιο έργο.
Η σχετική καταγγελία διαβιβάστηκε στον ΟΑΕΔ από το ΙΚΑ και η ζημιά υπολογίζεται σε 493.676 ευρώ. Οι επιδοτήσεις έχουν ανακληθεί και καταλογίστηκαν στα χρέη, ενώ στον εργολάβο έχει υποβληθεί μήνυση από το ΙΚΑ. Σε άλλη περίπτωση, 27 άτομα αποπειράθηκαν να λάβουν το οικοδομικό βοήθημα και μία επιδότηση ανεργίας με πλαστές ημέρες ασφάλισης. Με βάση τα στοιχεία, 4 άτομα πήραν επίδομα (οι επιδοτήσεις αυτές έχουν ανακληθεί), ενώ οι υπόλοιποι 23 δεν κατάφεραν να λάβουν κάποια παροχή. Και η υπόθεση αυτή έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η παρουσίαση πλαστών αδειών παραμονής στη χώρα, ώστε οι κάτοχοί τους να πάρουν μια σειρά επιδομάτων (π.χ. ανεργίας, ειδικό εποχικό επίδομα). Για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, υπάρχει πλέον ηλεκτρονική σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών για τις άδειες διαμονής πολιτών.
Μία από τις περιπτώσεις που έφτασε στη δικαιοσύνη αφορά 78 άτομα που εισέπρατταν για ένα ή ακόμα και δύο έτη παράνομα οικογενειακό επίδομα. Τα συγκεκριμένα άτομα έκαναν χρήση πλαστών αδειών διαμονής για να πάρουν τις συγκεκριμένες παροχές. Οσον αφορά το κόστος για τον Οργανισμό, αυτό υπολογίζεται σε 74.052 ευρώ.

Η «εικονική» απόλυση εργαζομένων ώστε να πάρουν επίδομα, παρότι πρόκειται για εθελούσιες αποχωρήσεις (και επομένως δεν δίνεται επιδότηση). Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ανάλογη υπόθεση στον Βόλο, όπου οι απολυμένοι εμφανίζονται να έχουν πάρει τριπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, αλλά παράλληλα κατέθεσαν τα χαρτιά για το επίδομα ανεργίας.
Σημειώνεται πως τον δρόμο της δικαιοσύνης έχουν αρχίσει να παίρνουν και υποθέσεις για τη δράση που είχε αναπτυχθεί στη Ζάκυνθο με τα επιδόματα τυφλότητας.
Στη δικαιοσύνη έχει ήδη φτάσει η περίπτωση προϊσταμένου για μη νόμιμη λήψη προνοιακού επιδόματος τυφλότητας, με τη ζημιά για τον δήμο να υπολογίζεται σε 12.334 ευρώ (χρήματα που έχουν επιστραφεί). Στο συγκεκριμένο άτομο έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης από το υπηρεσιακό συμβούλιο, ενώ εκκρεμεί ένστασή του.
Για να μπει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει αναπτύξει το σύστημα οικονομικής διαχείρισης με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή τα πραγματικά μεγέθη δαπανών ανά κωδικό, και όχι εκτιμήσεις. Παράλληλα, εφαρμόζεται σύστημα λειτουργικών δαπανών με «κέντρα κόστους» σαν αυτό που εφαρμόζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δυο τελευταία χρόνια η εξοικονόμηση σε λειτουργικές δαπάνες, εκτός μισθών, έφτασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ηλίας Κικίλιας. Με ηλεκτρονικό τρόπο μπήκε τέλος στις απάτες 
«Εχει αρχίσει και αποδίδει η συστηματική δουλειά των τριών τελευταίων ετών. Από τη μια μεριά, όλες οι παροχές του Οργανισμού γίνονται πλέον μέσω ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος και όλες οι πληρωμές αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Αρα δεν μπορεί κανείς να εισπράξει επιδόματα από διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όπως πριν από μερικά χρόνια. Παράλληλα συνδεθήκαμε ηλεκτρονικά από το 2011 με το ΙΚΑ, για τη διασταύρωση των ενσήμων, και πριν από λίγο καιρό με το υπ. Εσωτερικών για τις άδειες διαμονής πολιτών αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτόν βάλαμε ένα οριστικό τέλος στις απάτες που στηρίζονταν είτε σε πλαστά ένσημα είτε σε πλαστές άδειες διαμονής», λέει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.


«Μας ντροπιάζουν»
«Ορισμένοι επίορκοι ντροπιάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΟΑΕΔ στους οποίους οφείλεται ότι ο Οργανισμός έχει κατορθώσει να μείνει όρθιος σε αυτήν την οικονομική και κοινωνική καταιγίδα», λέει ο κ. Κικίλιας.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: