Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Προβολή του ντοκυμαντέρ «Violent August», που αφορά το πογκρόμ διώξεων των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά, σήμερα στην Πρέβεζα, στην πλατεία Δικαστηρίου, στις 21.00'.

Προβολή του ντοκυμαντέρ «Violent August» σήμερα στην Πρέβεζα


Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ, το «Violent August» (=Βίαιος Αύγουστος) του Τζον Μπέρι, προβάλλεται σήμερα (21.00) στην Πρέβεζα στην πλατεία πίσω από τα δικαστήρια.

Τον Αύγουστο του 1918 ένα πλήθος 50.000 Καναδών επιδόθηκε για μέρες σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων μεταναστών της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων.

Για χρόνια οι ελληνόφωνοι μετανάστες, μικροϊδιοκτήτες και εργαζόμενοι κυρίως στον επισιτισμό (greek restaurants) αποκαλούνταν από τους ντόπιους «slackers», δηλαδή «τεμπελχανάδες» επειδή κατα τους Καναδούς απέφευγαν τις βαριές δουλειές του φορτοεκφορτωτή, του ξυλοκόπου ή του βιομηχανικού εργάτη και δούλευαν σαν μάγειροι, ψήστες, σερβιτόροι ή υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων.
Μια σειρά από γεγονότα, όπως η ουδετερότητα της χώρας προέλευσή τους κατα τις αρχές του Α' παγκοσμίου πολέμου και η άρνηση των μεταναστών να καταταγούν στον στρατό, θεωρήθηκαν, αφορμές.

viaios avgoustos

Επιστρέφοντας οι χιλιάδες των βετεράνων Καναδών από τη σφαγή χαρακωμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί απ'αυτούς ανάπηροι και σε άθλια οικονομική κατάσταση, βρήκαν τους Έλληνες μετανάστες που αποτελούσαν το 0,5% του πληθυσμού της πόλης να ευημερούν έχοντας στην κατοχή τους το 35% των μικρομεσαίων καταστημάτων.

Τον Αύγουστο του 1918, 10.000 βετεράνοι διαδήλωσαν στους δρόμους συνεπικουρούμενοι από 40.000 Kαναδούς πολίτες. Οι πολυήμερες διαδηλώσεις συχνά εξετράπησαν σε πογκρόμ σε βάρος μαγαζιών και σπιτιών μεταναστών με την καναδική αστυνομία στην καλύτερη περίπτωση θεατή, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου Καναδοί αστυνομικοί έπαιρναν ενεργά μέρος στο πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: