Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

''O κήπος με τ' αγάλματα''. Καταγγελία ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης παρέμεινε κλειστός σε ημέρα αιχμής.

«Δεν υπάρχουν λεφτά για τις παλιές πέτρες», έγραφε πριν από ημέρες η Λουτσία Μάγκι στην εφημερίδα «El Pais». Οι κυβερνήσεις του μεσογειακού Νότου ψαλιδίζουν τους κωδικούς του πολιτισμού, για να προλάβουν τα χειρότερα με τα CDS και τα σπρεντ. Μέσα στο 2012 δεν έγειρε μόνο το Κολοσσαίο κατά 40 εκατοστά αλλά και ο ιταλικός προϋπολογισμός. Από 2,3 δισ. ευρώ το 2001 παρέχει πλέον 1,4 δισ. στη διαχείριση της αναγεννησιακής κληρονομιάς.

Ομολογουμένως δεν είναι η καλύτερη εποχή για να συντηρήσεις τους 250 αρχαιολογικούς χώρους και τα 19.000 ανακηρυγμένα ιστορικά μνημεία της Ελλάδας. Οι οριζόντιες περικοπές, τα άδικα ή περισσότερο άδικα μέτρα, οι αντιστάσεις από κάθε λογής συντεχνίες έχουν επιβάλει την ατζέντα από καιρό. Αρκεί άραγε αυτή η ερμηνεία για να δικαιολογήσει τον μινιμαλισμό διεκδικήσεων, κάθε φορά που ανοίγουν τη συζήτηση οι «κουλτουριάρηδες»;

Τα υπόλοιπα, έτσι κι αλλιώς, τρέχουν με τον αυτόματο πιλότο της ελληνικής πραγματικότητας. Ενας κλειστός μυκηναϊκός τάφος στην Ιθάκη, πριν από εβδομάδες, έγινε θέαμα για έξι αλλοδαπούς τουρίστες και δύο έλληνες περιηγητές, που περίμεναν «τον υπεύθυνο να επιστρέψει από προσωπική υπόθεση». Ο - εξαιρετικός - αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης στην Πρέβεζα έμεινε κλειστός σε ημέρα αιχμής επειδή οι αρχαιοφύλακες είχαν σύσκεψη.

Την ίδια στιγμή, ο επιχειρηματίας Ντιέγκο Ντέλα Βάλε προσφέρει 25 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Κολοσσαίου. Και ο δήμος της Βενετίας γεμίζει τη Γέφυρα των Στεναγμών με διαφημίσεις της Bulgari για να βγάλει τα έξοδα εξωραϊσμού. Φαντάζεστε τις αντιδράσεις ημετέρων εάν τοποθετηθεί brand name σε απόσταση χιλιομέτρου από την Ακρόπολη; Ως γνωστόν, σε τούτα δω τα μάρμαρα μόνο πανό επιτρέπονται.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: