Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Υπουργείο Εργασίας. «Λουκέτα» για μαύρη εργασία.

Ποινές πολλών ταχυτήτων θα επιβάλλονται σε εργοδότες και επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους. Η πρώτη παράβαση θα επισύρει αυστηρά πρόστιμα. Η δεύτερη προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης. Με την τρίτη θα αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας.
Τα υψηλότερα ποσοστά μαύρης εργασίας καταγράφονται στον κλάδο του επισιτισμού, στα πρατήρια βενζίνης, στον κλάδο της καθαριότητας, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο


Τα υψηλότερα ποσοστά μαύρης εργασίας καταγράφονται στον κλάδο του επισιτισμού, στα πρατήρια βενζίνης, στον κλάδο της καθαριότητας, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο
Αυστηρά πρόστιμα αλλά και «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η μαύρη εργασία, που με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει εκτοξευτεί στο 35% (πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%).

Οι ποινές θα είναι διαφορετικών... ταχυτήτων ανάλογα με τη συχνότητα των παραβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες:
  • Την πρώτη φορά που εντοπίζονται ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.
  • Τη δεύτερη φορά που διαπιστώνεται πως απασχολούνται ανασφάλιστοι, θα προβλέπεται το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης.
  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου μαύρη εργασία σε μια επιχείρηση, θα μπαίνει οριστικό λουκέτο και θα αναστέλλεται η άδεια.
Η σχετική νομοθεσία υπάρχει και την ερχόμενη εβδομάδα θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις, που θα καθορίζουν το πλαίσιο των ελέγχων και τις ποινές. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), κυρίως σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως είναι τα νησιά (με την αρχή να γίνεται πιθανότατα από την Πάρο).

«Λουκέτα» για μαύρη εργασία

Ενδεικτικά είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία της ειδικής υπηρεσίας του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ για τους ελέγχους την καλοκαιρινή περίοδο. Συγκεκριμένα:
  • Στην Κέρκυρα ελέγχθηκαν 50 επιχειρήσεις, απασχολούνταν 191 εργαζόμενοι και ανασφάλιστοι ήταν οι 87 (ποσοστό μαύρης εργασίας 46%).
  • Στην Κρήτη ελέγχθηκαν 350 επιχειρήσεις, απασχολούνταν 1.643 εργαζόμενοι και ανασφάλιστοι ήταν οι 713 (ποσοστό μαύρης εργασίας 43%).
  • Στη Ρόδο ελέγχθηκαν 207 επιχειρήσεις, απασχολούνταν 1.418 εργαζόμενοι και ανασφάλιστοι ήταν οι 407 (ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 29%).
Σημειώνεται πως οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από ΣΔΟΕ, ειδική υπηρεσία του ΙΚΑ και ΣΕΠΕ. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί πως οι επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό συνήθως έχουν διαπράξει και φορολογικές παραβάσεις.
Τα υψηλότερα ποσοστά μαύρης εργασίας καταγράφονται στον κλάδο του επισιτισμού (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες), στα πρατήρια βενζίνης, στον κλάδο της καθαριότητας, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο. Στους συγκεκριμένους κλάδους γίνονται και οι περισσότεροι έλεγχοι στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας.
Οσον αφορά τις ετήσιες απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από την εισφοροδιαφυγή, εκτιμάται πως φτάνουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη πως το όφελος από τα νέα μέτρα σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: