Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Αιφνιδιάζει το ρατσιστικό αμόκ.

Αιφνιδιάζει το ρατσιστικό αμόκ


Οι εκατοντάδες επιθέσεις σε αλλοδαπούς προβληματίζουν την κυβέρνηση που αναζητά μέτρα αντιμετώπισης.


Ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης που όμοιά της δεν έχει προηγούμενο βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει - ανήμπορη να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά - ότι ακραίες ομάδες που κινούνται στον χώρο της Ακροδεξιάς εμπλέκονται σε διάφορα κρούσματα ρατσιστικής βίας κατά αλλοδαπών. Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές περιπτώσεις επιθέσεων κατά αλλοδαπών, ενώ ήδη φωτίζονται υποθέσεις ομάδων που κινούνται με μηχανές και πραγματοποιούν «περιπολίες» προβαίνοντας σε ξυλοδαρμούς αλλοδαπών. Οι ακροδεξιές συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο σε ανυποψίαστους μετανάστες, ενώ το ρατσιστικό αμόκ εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Βόνιτσα, Κέρκυρα, Χαλκίδα κ.α.


Παρά την αποκάλυψη αυτών των περιστατικών οι ρυθμοί εξιχνίασης είναι πάρα πολύ αργοί, καθώς, εκτός από τις περίπου δέκα υποθέσεις όπου είχαμε βαρείς τραυματισμούς και την πρόσφατη δολοφονία Ιρακινού, έχουν σημειωθεί, με βάση τις καταγγελίες οργανώσεων των μεταναστών, περίπου 500 περιστατικά όπου αλλοδαποί θύματα επιθέσεων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι ομάδες «πολιτοφυλακής» που έχουν ξεφυτρώσει σε πολλά σημεία ανά την επικράτεια έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης. Η λογική που επικρατεί είναι «θα δούμε στην πορεία και αναλόγως θα πράξουμε». Και αυτό διότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, λόγω της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και των διεργασιών σε κοινωνικό πεδίο, δεν έχουν σκιαγραφήσει πολύ καλά τον χώρο της Ακροδεξιάς, ειδικά του τμήματος που δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο.


Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής αναστάτωσης για το νέο πακέτο των μέτρων που έρχεται, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με αμείωτη ένταση την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς», ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ο πολιτικός στόχος των επιθέσεων είναι προφανής: «Είναι σε πλήρη εξέλιξη προσπάθεια υπονόμευσης της οργανωμένης κυβερνητικής εκστρατείας αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης από ακραίες ομάδες που εμπλέκονται σε διάφορα κρούσματα ρατσιστικής βίας τις τελευταίες ημέρες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια να προχωρήσει στην επιχείρηση, θέλοντας να αποδυναμωθεί με το δόγμα «νόμος και τάξη» που εφαρμόζεται η όποια επιρροή της Χρυσής Αυγής σε ομάδες πολιτών.
«Η συντεταγμένη πολιτεία έχει αναλάβει ταυτόχρονα με το πρόβλημα της οικονομίας να αντιμετωπίσει οργανωμένα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν με έμφαση σε όσους ρωτούν ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει χώρο δράσης σε ροπαλοφόρους και μαχαιροβγάλτες σκληρούς ακροδεξιούς.
Ο κ. Δένδιας έχει ζητήσει από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επιταχυνθούν οι ενέργειες για να αποκαλυφθούν οι δράστες δολοφονικών ενεργειών ώστε να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι ο ακροδεξιός ακτιβισμός είναι και επικίνδυνος και παράνομος, και συνομιλητές του κ. Σαμαρά υπογραμμίζουν ότι από την ώρα που η κυβέρνηση ξεκίνησε τις επιχειρήσεις-«σκούπα», θέλοντας να αλλάξει το κλίμα στις γειτονιές για να αντιμετωπιστεί ένα μείζον κοινωνικό θέμα, ήταν φυσικό να ξεκινήσει προσπάθεια ακύρωσης της κυβερνητικής πολιτικής με επιδρομές μίσους.
Μάλιστα, λέγεται ότι οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα ότι ο κ. Σαμαράς είναι σφόδρα ενοχλημένος από την κινητικότητα την οποία επιδεικνύει η Χρυσή Αυγή - βαφτίζει «προβοκάτσια των ΜΜΕ» τις ρατσιστικές επιθέσεις -, ενώ εντός της Αστυνομίας μιλάνε για πρόσωπα που κινούνται και πιο δεξιά της συγκεκριμένης οργάνωσης.


www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: