Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Κοινή πρόταση ΕΑΣ Ηπείρου - ΒΙΚΟΣ Α.Ε. για εξαγορά της ''ΔΩΔΩΝΗ''. Οι όροι της συμφωνίας για το καθεστώς λειτουργίας αν επιτευχθεί ο στόχος


Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, με δηλώσεις του τόνισε πως η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή ήταν μια επίπονη διαδικασία αλλά ταυτόχρονα αναγκαία για να μη χαθεί η γαλακτοβιομηχανία.«Για να μην χάσουμε την βιομηχανία και να λειτουργήσει αυτή με τα σημερινά της χαρακτηριστικά ίσως και με καλύτερους όρους καταλήξαμε σε συμφωνία με την εταιρία του κ. Σεπετά», είπε ο κ. Μπαλτογιάννης.«Έτσι μετά την βελτιωτική μας προσφορά καλύπτονται όλα τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού τα οποία δεν τα έχει κανείς άλλος εκτός από εμάς. Θα ήταν άδικο αν η εταιρία πάει σε άλλα χέρια», πρόσθεσε.Παράλληλα επισήμανε πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το ζήτημα είναι πλέον ξεκάθαρα πολιτικό καλώντας όλους όσους με τα λόγια υποστήριζαν την προοπτική να μείνει σε Ηπειρωτικά χέρια η βιομηχανία να πιέσουν με όλες τους τις δυνάμεις, τώρα που η προοπτική αυτή μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, να γίνει πράξη.Στο μνημόνιο που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφέρεται πως οι ΕΑΣ σταματούν την διακαστική διεκδίκηση του 7,7% των μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ, κάτι που από την πρώτη στιγμή ήταν κόκκινη γραμμή γι' αυτές.Ο κ. Μπαλτογιάννης απαντώντας σε ερώτηση για το λόγο αυτής της μεταστροφής, δήλωσε πως έγιναν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να έχουν οι Ενώσεις το 40% χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα γι' αυτές.Σαν αντιστάθμισμα όμως - πρόσθεσε- μπήκαν όροι στο μνημόνιο που διασφαλίζουν την θέση των ΕΑΣ μέσα στο μετοχικό σχήμα ενώ δόθηκε και το εργοστάσιο της ΖΩ-ΔΩ.«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε το 7,7%. Δεν υποκύψαμε. Παλέψαμε αλλά δεν τα καταφέραμε», είπε.

Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνο μετόχων
Ποσοστό του Στρατηγικού Συνεργάτη: 67.77%
Ποσοστό των ΕΑΣ: 32.23%
Ο στρατηγικός συνεργάτης θα καλύψει το συνολικό ποσό της προσφοράς που υπέβαλαν οι ΕΑΣ στο διαγωνισμό. Μετά την εξαγορά από τις ΕΑΣ του μεριδίου της ΑΤΕ θα μεταφερθεί το 67,77% των μετοχών στο στρ. συνεργάτη, ο οποίος θα έχει και το management της εταιρείας.Η παραπάνω μετοχική σχέση θα παραμείνει αμετάβλητη και δεν θα επηρεαστεί από καμία αυθαίρετη αύξηση κεφαλαίου, καθώς και σε περίπτωση πώλησης μετοχών από οποιαδήποτε ΕΑΣ, αυτές θα μεταβιβάζονται με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των ΕΑΣ και δευτερευόντως υπέρ του Στρατηγικού Συνεργάτη.Διακοπή της δικαστικής διαμάχης για το 7,7%, με αντιστάθμισμα την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην ΖΩΔΩ Α.Ε. στις ΕΑΣ για χρήση προς όφελος των παραγωγών.

Συμφωνία παροχής γάλακτος
Θα συνεχιστεί το καθεστώς που ισχύει σήμερα στην αγορά γάλακτος.Η τιμή του πρόβειου γάλακτος θα σχετίζεται με τη διαμόρφωση της τιμής της φέτας, θα λαμβάνονται δε 7ΐάντοτε υπόψιν οι απότομες αυξήσεις των ζωοτροφών.Η τελική τιμή (εκκαθάριση) θα καθορίζεται στο τέλος κάθε περιόδου, ανάλογα με την οικονομική πορεία της εταιρείας.Η εταιρεία θα καλύπτει μέρος του κεφαλαίου κίνησης των παραγωγών για την αγορά των απαραίτητων εφοδίων έναντι της αξίας του εισκομιζόμενου γάλακτος το οποίο θα υπολογίζεται σαν ποσοστό (50%) επί της συνολικής αξίας του εισκομισθέντος γάλακτος της προηγούμενης γαλακτοκομικής περιόδου.Οι ανάγκες της εταιρείας σε πρώτη ύλη (γάλα) θα καλύπτονται από τους παραγωγούς της περιφέρειας Ηπείρου και σε περίπτωση μη επάρκειας από λοιπούς παραγωγούς εκτός Περιφέρειας.

Λειτουργία Εργοστασίου
Η έδρα και οι εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνουν στα Ιωάννινα και όλα τα παραγόμενα προϊόντα, τόσο για την εσωτερική όσο και την εξωτερική αγορά, θα παρασκευάζονται εκεί.Θα αναπτυχθεί και θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό του εργοστασίου για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη νέα δομή της εταιρείας

Αντιπροσώπευση στο Δ.Σ.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν οι ΕΑΣ με το ποσοστό που τους αναλογεί

Εσωτερικός έλεγχος
Στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου θα συμμετέχει εκπρόσωπος που θα ορίζεται από τις ΕΑΣ.

Υποχρεώσεις εταιρείας και ανάγκες σε κεφάλαια
Θα επιδιωχθεί να υπάρξει επαναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού για να μην καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διαφοροποιηθούν τα ποσοστά των ΕΑΣ.Στόχος είναι τα κεφάλαια που χρειάζονται για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της εταιρείας να καλύπτονται από την κερδοφορία της εταιρείας για να μη διαφοροποιείται η μετοχική σύνθεση.Εάν χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, θα ενημερώνονται οι ΕΑΣ και εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια θα συμμετέχουν αναλογικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (προτιμησιακό δικαίωμα).

Διανομή μερισμάτων/ κερδών
Το Δ.Σ. θα προτείνει/ απορρίπτει πληρωμή μερισμάτων
Οι προτάσεις του Δ.Σ. σχετικά με διανομή μερισμάτων θα εγκρίνονται με υπερψήφιση από το 80% των μετόχων

Δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών
Περιορισμοί μεταβίβασης:
Αμοιβαίο δικαίωμα πρώτης άρνησης ή προσφοράς σχετικά με όποια μεταβίβαση ή πώληση μετοχών.Οι μετοχές των ΕΑΣ δεν θα μεταβιβαστούν σε ανταγωνιστή.Ο τελικός παραλήπτης των μεταβιβαζόμενων μετοχών θα γίνεται συμβαλλόμενο μέρος του Συμφώνου Μετόχων.Οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών από το Στρατηγικό Συνεργάτη θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΑΣ, εκτός από εταιρείες οι οποίες ανήκουν πλειοψηφικά στον ίδιο ή από συγγενικά πρόσωπα Α' βαθμού, και ο νεοεισερχόμενος μέτοχος θα αποδέχεται τους όρους του παρόντος.Δικαίωμα μειοψηφίας να πουλήσει τις μετοχές της στην ίδια τιμή που θα πουλήσει και η πλειοψηφία (κατά τα ισχύοντα στην αγορά) (tag-along right) θα εφαρμόζεται μετά από μία συμφωνημένη περίοδο 10 ετών.

Διασφάλιση και ανάπτυξη της εταιρείας
Η εμπειρία του Στρατηγικού Συνεργάτη στη διακίνηση προϊόντων στην ελληνική αγορά, το πελατολόγιο της, το δίκτυο διανομής και το δυνατό εμπορικό της τμήμα θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ. Θα επεκταθεί το υπάρχον εξαγωγικό δίκτυο της εταιρείας σε συνεργασία με το δίκτυο του Στρατηγικού Συνεργάτη και τη συνεργασία με νέες εταιρείες στο εξωτερικό.Για την χρήση του σήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ σε άλλα προϊόντα στο εξωτερικό θα πρέπει να δίνεται έγκριση από την Εν Ελλάδι μητρική εταιρεία και θα καταβάλλονται τα σχετικά royalties.Ο Στρατηγικός Συνεργάτης δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει ο ίδιος ή μέσω θυγατρικών ή συνδεδεμένων εταιρειών σε άλλη παρόμοια εταιρεία στην Ελλάδα

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: