Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

«Από τις χειρότερες στον κόσμο» η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.


Η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία είναι μία από τις χειρότερες στον κόσμο, επισημαίνουν αξιωματούχοι υπηρεσιών αρωγής της αμερικανικής κυβέρνησης, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια από τις πιο περίπλοκες καταστάσεις που έχουν συναντήσει ποτέ, καθώς 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια.
«Είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις σήμερα στον κόσμο», δήλωσε ο Μαρκ Μπαρτολίνι, διευθυντής του Γραφείου Αρωγής σε Καταστροφές του Εξωτερικού της USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης).

Ο Μπαρτολίνι και ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ανώτατος αξιωματούχος στο Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν την Τρίτη διαδικτυακά τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τους δυο αξιωματούχους, σε αυτά τα 2,5 εκατομμύρια περιλαμβάνονται 1,2 εκατ. εκτοπισμένοι.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποστείλει βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα αξίας άνω των 82 εκατομμυρίων δολαρίων για περίπου 780.000 ανθρώπους.

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αυτής έχει αποσταλεί μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ και οργανώσεων αρωγής. Βοήθεια χορηγείται επίσης και στους πρόσφυγες στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία.

Σύμφωνα με τους δυο Αμερικανούς αξιωματούχους το σύστημα διανομής της βοήθειας και τα μέλη των υπηρεσιών αρωγής δέχονται συχνά επιθέσεις, αλλά δεν διευκρίνισαν από ποιους.

Βοήθεια χορηγείται και στο Χαλέπι, εμπορική πρωτεύουσα της Συρίας, όπου παρασκευάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό φαρμάκων της χώρας. Είναι ωστόσο μια από τις περιοχές στις οποίες σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Μπαρτολίνι, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε πολύ κοινά φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά και εμβόλια.

Αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, μόνο το τελευταίο 24ωρι εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος περίπου 2.500 άνθρωποι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων των τελευταίων εβδομάδων.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες πέρασαν στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, η οποία συνορεύει με το τουρκικό έδαφος. Εκατοντάδες άλλοι -κυρίως από το Ιντλίμπ και το Χαλέπι- είναι καθηλωμένοι στη συριακή πλευρά των συνόρων και είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι να περάσουν τα σύνορα.

Η Τουρκία είναι τώρα καταφύγιο για περίπου 70.000 Σύριους. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία μπορεί να φιλοξενήσει έως 100.000 πρόσφυγες και σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας μέσα στη Συρία για τους πρόσφυγες.
Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, με τον συριακό στρατό να αναπτύσσει τανκς γύρω από τη Δαμασκό και να βομβαρδίζει νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας, όπου επιχειρούν Σύροι αντάρτες. Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια του βομβαρδισμού, ενώ σημειώθηκαν και αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε συνοικίες της συριακής πρωτεύουσας.

Δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαανταμίγιατ αλ-Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του συριακού στρατού, ο οποίος προχώρησε και σε ομαδικές εκτελέσεις, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τους 198 ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Τρίτη σε όλη τη Συρία, οι 42 ήταν από την περιοχή αυτή με τους 200.000 κατοίκους -χριστιανοί, σουνίτες και αλουίτες-, 6 χιλιόμετρα δυτικά της συριακής πρωτεύουσας. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί αφού ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που παρευρισκόταν σε επικήδεια τελετή, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Την αποχώρηση του Άσαντ επιθυμεί το Παρίσι

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι η Γαλλία επιθυμεί την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία. Ο Ερό τόνισε ότι η Γαλλία απάντησε «σε στρατιωτικό επίπεδο» στο αίτημα της συριακής αντίστασης στέλνοντας στη Συρία «μέσα επικοινωνίας και προστασίας, εξοπλισμό που δεν προκαλεί θανάτους».


Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε τη θέση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος «έχει αποκλείσει κάθε εμπλοκή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας χωρίς απόφαση του ΟΗΕ».

«Έχουμε το παράδειγμα του Ιράκ, τον πόλεμο που αποφάσισε ο Τζορτζ Μπους (το 2003) για τον οποίο ήμαστε αντίθετοι και είχαμε δίκιο, γιατί δημιουργήθηκε χάος» τόνισε ο Ερό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αντιθέτως η επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη ήταν «δίκαιη».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δέχθηκε χθες, Τρίτη στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Αμπντέλ Μπάσερ Σάιντα. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με το νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι.

Επιβεβαίωση για τους αγνοούμενους δημοσιογράφους

Στο μεταξύ, δύο δημοσιογράφοι που εργάζονται για την χρηματοδοτούμενη από την αμερικανική κυβέρνηση Alhurra TV, αγνοούνται στη Συρία, επιβεβαίωσε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νιούλαντ δεν ήταν σε θέση να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές οι δύο δημοσιογράφοι πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Χαλέπι. Ταξίδευαν μαζί τη Γιαπωνέζα δημοσιογράφο, Μίκα Γιαμαμότο η οποία σκοτώθηκε σε μάχες στην πόλη, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από τις κυβερνητικές συριακές αρχές.

Η Broadcasting Board of Governors (BBG) υπό την εποπτεία της οποίας λειτουργεί η Φωνή της Αμερικής, καθώς και άλλοι τηλεοπτικοί δορυφορικοί σταθμοί, απηύθυνε τη έκκληση στην κυβέρνηση της Συρίας, για την άμεση απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων, του Λιβανέζου ανταποκριτή, Μπασάρ Φαχμί και του Τούρκου κάμεραμαν Κιουνίετ Ουνάλ

«Η ασφάλεια των δύο δημοσιογράφων είναι πρωταρχικής σημασίας για μας, και συστήνουμε στις συριακές αρχές να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους», δήλωσε ο Μάικλ Μίχαν μέλος της BBG.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: