Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Οι Δήμαρχοι της Ηπείρου με... αγωνιστική διάθεση.


Μόνη λύση οι κινητοποιήσεις και για τους αιρετούς της Ηπείρου
Με διάθεση να ακολουθούσουν τις αποφάσεις που πήραν κι άλλες ΠΕΔ της χώρας για λουκέτα ως μορφή αντίδρασης στις περικοπές στην επιχορήγησή τους, ξεκίνησε η διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου που έγινε παρουσία του πρόεδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά και Όλγας Γεροβασίλη αλλά και του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή και Χρήστου Γκόγκα.

Παρών έδωσαν επίσης και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι απ' όλους τους δήμους της Ηπείρου.Κοινή θέση όλων όσων συμμετείχαν στη συνεδρίαση είναι πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού είναι ασφυκτική και δεν επιτρέπει στους δήμους να λειτουργήσουν.

Για το λόγο αυτό αναμενόταν και η ΠΕΔ της Περιφέρειάς μας (δεν είχε παρθεί απόφαση την ώρα που γραφόταν το κείμενο) να προτείνει το συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων τις ημέρες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπως άλλωστε έχουν κάνει κι άλλες Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, στην τοποθέτησή του έθεσε το πλαίσιο στο οποίο καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν οι δήμοι λέγοντας πως η γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης με τις συνέπειες της να έχουν χτυπήσει κάθε πλευρά του κράτους και των πολιτών καλώντας τους αιρετούς της Περιφέρειάς μας να συμπορευτούν με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα και να δώσουν μαζί έναν αγώνα για να μην καταρρεύσει όπως τόνισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση μιας και οι περικοπές που έχουν γίνει σε όλους τους δήμους είναι ουσιαστικά βόμβα στα θεμέλιά τους.

«Πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά και δυναμικά σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και να ενημερώσουμε τους πολίτες γιατί αυτοί είναι που θα υποστούν τις συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσης των δήμων», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις περικοπές αλλά και τις διαθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει στην αυτοδιοίκηση τονίζοντας πως αν αυτές και στον βαθμό που έγιναν είχαν πραγματοποιηθεί σε όλους τους κρατικούς φορείς τότε η χώρα θα είχε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα.
Τέλος έθεσε την κόκκινη γραμμή στις απαιτήσεις των δημάρχων που είναι όπως είπε τα 2,7 δις ευρώ που έχουν συμφωνηθεί ως επιχορήγηση αλλά δεν έχουν δοθεί τα οποία χαρακτήρισε αναγκαία για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων ενώ κλείνοντας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται περισσότερη αυτοδιοίκηση μιας και το αθηνοκεντρικό κράτος είναι αυτό που έφερε την Ελλάδα στην σημερινή της κατάσταση και είναι αδύνατο να την οδηγήσει μακριά από την κρίση.

Ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς στην ομιλία του σημείωσε πως η σημερινή κατάσταση ήταν λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένη με την εφαρμογή του Καλλικράτη τον οποίο χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο - εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών.
Παράλληλα κατηγόρησε το κλίμα μέσα στο οποίο λειτουργούσε επί χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγοντας πως ήταν σε πολλές περιπτώσεις «το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας», αποδίδοντας έτσι ευθύνες σε όσους είχαν στα χέρια τους τις τύχες των δήμων της Ελλάδας για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Ο Μιχάλης Κασσής με τη σειρά του τόνισε πως μετά από 30 χρόνια στην αυτοδιοίκηση δεν φανταζόταν ποτέ πως θα ερχόταν η ώρα ως βουλευτής να ψηφίσει περικοπές στους δήμους.«Η αυτοδιοίκηση έχει ήδη πληρώσει αρκετά και έχει κάνει μεγάλες περικοπές, δεν γίνεται να πληρώσει ξανά αυτή.Εμείς οι βουλευτές πρέπει να κόψουμε πρώτοι εμείς τις αμοιβές μας και μετά να μιλάμε για περικοπές σε μισθούς δημάρχων και υπαλλήλων. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα αυτό», είπε.
Ο Φίλιππας Φίλιος πρότεινε να υπάρξει πλήρης διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Συμπλήρωσε επιπλέον πώς αν σε μικρούς Δήμους περισσεύουν χρήματα από τους ΚΑΠ τότε θα πρέπει να γίνουν μετατάξεις προσωπικού προς αυτούς. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες τους και παράλληλα θα αποφευχθεί η εφεδρεία εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση.
Ο Δήμαρχος πρότεινε ακόμη να ακολουθηθεί μία επιθετική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα της περιφερειακής κατάρρευσης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι Ευρωβουλευτές ώστε να συμβάλουν από την πλευρά τους στη διάσωση της Αυτοδιοίκησης.Ο κ. Φίλιος επανέλαβε την πρότασή του για απευθείας χρηματοδότηση των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το ποσό του ενός δις ώστε να καταφέρουν να πάρουν άμεσα ανάσα.Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης λόγω και του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί αυτή τη φορά για το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: