Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ο Πρεβεζάνικος αγροτουρισμός ως πρόταση.

Σχετικά με την πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Από την ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ανακοινώθηκε ένα τοπικό πρόγραμμα «προσέγγισης LEADER» και έγινε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της ομάδας τοπικής δράσης (Ο.Τ.Δ.): «Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου - Αμβρακικού - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία» και στο ευρύτερο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013». Ζητήσαμε από τη φίλη του ιστολογίου μας Ιωάννα Κατσανού, πτυχιούχο ΤΕΙ, που έχει ενδιαφέροντα στον τομέα αυτό, να παρουσιάσει τις ιδέες της γύρω από τον τομέα του «αγροτουρισμού» και παραπέμπουμε τους επισκέπτες του ιστολογίου μας στη σχετική προκήρυξη. Ακολουθεί περίληψη του κειμένου της φίλης μας, την οποία και ευχαριστούμε.
Ως έννοια του αγροτουρισμού θα μπορούσε να εννοηθεί ο τουρισμός που γίνεται μέσα ή κοντά σε αγροτική περιοχή, στη φύση. Αναδεικνύοντας την οικοτεχνία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα και τον πολιτισμό κάθε περιοχής, ο αγροτουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού όπου ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορούσε να επενδύσει με λιγότερα μέσα. Ο αγροτουρισμός απευθύνεται σε μια ομάδα επισκεπτών που αναζητούν να κάνουν διακοπές μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς και το άγχος που προκαλούνται από την καθημερινότητα. Που αναζητούν ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον που να δίνει την δυνατότητα για επαφή με την φύση και τα ζώα ώστε ο κάθε φιλοξενούμενος να αναζωογονηθεί και να εκφορτιστεί ψυχολογικά.
Προαπαιτούμενα για την υλοποίηση μιας αγροτουριστικής μονάδας θα πρέπει να θεωρηθούν τα εξής βήματα:
1) Να διαλέξουμε τον κατάλληλο χώρο ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο μας για να πάρουμε έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.
2) Να χρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά για την κατασκευή των μικρών ξενώνων όπως ξύλο, πέτρα, μάρμαρο, χαλκό και σίδηρο.
3) Να επιλέξουμε υποδομές, π.χ. σύστημα αποχέτευσης, που να είναι βιολογικές ώστε και το νερό που θα έχει χρησιμοποιηθεί να διαχωρίζεται ενώ ένα μέρος του να πηγαίνει στο πότισμα των δέντρων και σε ό,τι έχει σχέση με πράσινο.
4) Να έχουμε υπόψη μας πως α) είναι απαραίτητη η ύπαρξη των δέντρων όπως ελαιόδεντρων, καρυδιών, κερασιών και β) είναι χρήσιμη η διαδικασία κομποστοποίησης και ανακύκλωσης.
5) Να επιδιώξουμε τη λειτουργία μιας μικρής φάρμας με άλογα, κατσίκες και τη δημιουργία κήπου λαχανικών ώστε α) να μπορεί να ασχοληθεί ο κάθε φιλοξενούμενός μας και συγχρόνως β) να μπορούμε να χρησιμοποιούμε φρέσκα προϊόντα στην μαγειρική και στην διατροφή των επισκεπτών.
Συμπληρώνοντας την αναφορά για τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος υπογραμμίζουμε πως θα πρέπει να γίνει μια εύλογη επιλογή απασχολήσεων του κάθε φιλοξενουμένου μας. Συγκεκριμένα, να υπάρχει, σε εναλλακτική και παραπληρωματική βάση, πρόβλεψη για:
1) εργαστήρι ζωγραφικής ή πηλού ή βιτρώ-υαλοτεχνίας, ώστε ο φιλοξενούμενος να παρακολουθεί μαθήματα αν ο ίδιος επιθυμεί,
2) απασχόληση με την συγκομιδή σταφυλιών ή της ελιάς όταν είναι η εποχή,
3) ένα χώρο ιππασίας, με αλόγα που θα υπάρχουν στη φάρμα ή σε γειτονική, με καθοδήγηση και επίβλεψη εκπαιδευτή,
4) δυνατότητα ασχολίας με μαγειρική παραδοσιακών εδεσμάτων με την βοήθεια εμπείρου μάγειρα,
5) πραγματοποίηση μικρών αποδράσεων, ώστε οι φιλοξενούμενοι να γνωρίσουν την γύρω περιοχή με ένα μίνι λεωφορείο η ένα wagon 8-10 ατόμων.
Στην Πρέβεζα και τη δημοτική περιφέρειά της υπάρχουν πολλές «επιλέξιμες» περιοχές από τις οποίες, σε 10 λεπτά, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να πάνε για μπάνιο σε κοντινές παραλίες, να επισκεφθούν ιστορικά μνημεία, μοναστήρια, τον ποταμό Αχέροντα για καγιάκ, ράφτινγκ και φαγητό.

www.dimosioshoros.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: