Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Οριστικό κλείσιμο 3 τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου σε Ηγουμενίτσα και Άρτα.


Το κλείσιμο τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και ολόκληρων ιδρυμάτων φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς μελετάται σχετική πρόταση με στόχο να μειωθεί η «αδικαιολόγητη» διασπορά σχολών σε όλη την επικράτεια.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», στο υπουργείο Παιδείας έχει κατατεθεί σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» που προβλέπει το κλείσιμο 150 τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στα πλαίσια του χωροταξικού εξορθολογισμού της εκπαίδευσης και φυσικά των αιματηρών περικοπών που απαιτεί το Μνημόνιο.
Τα τμήματα που πρόκειται να κλείσουν είναι εκείνα που δεν έχουν ζήτηση από τους φοιτητές, καθώς και εκείνα που δεν έχουν σαφές αντικείμενο. Παράλληλα προβλέπεται δραστική μείωση των ομοειδών τμημάτων που είναι διασκορπισμένα σε πολλές πόλεις ή έχουν αντικείμενα που αλληλοκαλύπτονται. Παράλληλα, το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ολόκληρων ιδρυμάτων κυρίως στην Περιφέρεια.
Το θέμα της μείωσης των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι διαχρονικό αγκάθι στο υπουργείο Παιδείας. Πρόσφατα ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι το θέμα αυτό ανοίγει ξανά και θα το αναλάβει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ), η οποία θα μελετήσει την κατάσταση και θα κάνει την τελική πρόταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργούν 499 τμήματα. Από αυτά τα 286 ανήκουν σε ΑΕΙ και τα 213 σε ΤΕΙ. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ άλλα είναι συναφή με τμήματα που υπήρχαν ήδη στα ίδια Ιδρύματα. Είκοσι τέσσερα ΑΕΙ είναι διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «απλώνονται» σε δύο έως έξι πόλεις. Η διασπορά των τμημάτων είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο έχει 40 τμήματα σε 3 πόλεις. Το Θράκης 20 τμήματα σε 4 πόλεις, το Αιγαίου 17 τμήματα σε 6 πόλεις, το Κρήτης 17 τμήματα σε 2 πόλεις και το Θεσσαλίας 16 τμήματα σε 4 πόλεις. Δύο πανεπιστήμια -Στερεάς Eλλάδας και Δυτικής Eλλάδας- έχουν δύο τμήματα το πρώτο και τρία το δεύτερο.Στα ΤΕΙ υπάρχουν τμήματα τα οποία είναι πραγματικά διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα. Για πολλά μάλιστα από αυτά οι νέοι δεν δείχνουν καμία προτίμηση.

Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι κάποια τμήματα μπορείς να τα βρεις ακόμη και σε 10 διαφορετικές πόλεις και αντίστοιχα βέβαια Ιδρύματα:
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Λαμία, Ιωάννινα , Διδυμότειχο, Ηράκλειο.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Σέρρες, Μεσολόγγι, Πρέβεζα.
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ: Λαμία, Χαλκίδα, Κοζάνη, Καβάλα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Πειραιάς.
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Αθήνα , Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Σέρρες.

Παράλληλα, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ υπάρχουν τμήματα με γνωστικά αντικείμενα που αλληλοκαλύπτονται. Για παράδειγμαπάρχει Tμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Tμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο AΠΘ αλλά και Tμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Eλλάδας.Υπάρχει Tμήμα Πολιτικής Eπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, Tμήμα Πολιτικής Eπιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πολιτικής Eπιστήμης και Iστορίας στο Πάντειο, Πολιτικής Eπιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και Πολιτικών Eπιστημών στο Aριστοτέλειο.
Υπάρχει Τμήμα Διοίκησης και Επιχειρήσεων στο Aνοικτό Πανεπιστήμιο, Tμήμα Bιομηχανικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και Tμήμα Διοίκησης Eπιχειρήσεων Aγροτικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Eλλάδας.Επίσης υπάρχουν AEI που διαθέτουν «δίδυμα» τμήματα -δηλαδή με ίδιο γνωστικό αντικείμενο- σε διαφορετικές όμως πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των «δίδυμων» τμημάτων TEΦAA του AΠΘ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας έκοψε από το μηχανογραφικό δελτίο 25 τμήματα, καθώς θεωρούσε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων φοιτητών. Φέτος αποφασίστηκε να. ενταχθούν ξανά, χωρίς φυσικά ν" αλλάξει κάτι από την πλευρά των νέων ως προς τη ζήτηση.
Τα τμήματα αυτά που θα μπορούσαν να καταργηθούν πλήρως και ν" αφαιρεθούν από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Ηπείρουείναι τα εξής:
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (με έδρα την Αρτα)
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (με έδρα την Ηγουμενίτσα)

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: