Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η Σαρακατσάνικη παράδοση ζωντάνεψε και φέτος στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, το διήμερο 17-18 Αυγούστου 2012.

Η Σαρακατσάνικη παράδοση ζωντάνεψε και φέτος στην Πρέβεζα

Με επιτυχία έγινε και φέτος το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα "Χειμαδιά" για 5η συνεχή χρονιά στην Σαρακατσάνικη στάνη στην Πρέβεζα από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων του νομού, την περιφερειακή ενότητα και το Δήμο Πρέβεζας.

DSC06792

Τα παραδοσιακά σαρακατσάνικα κονάκια ζωντάνεψαν και φέτος και για δύο ημέρες δόθηκε η ευκαιρία σε πλήθος επισκεπτών να γνωρίσουν και να βιώσουν από κοντά κάποιες από τις πλευρές της σαρακατσάνικης ζωής.


Τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στη Σαρακατσάνικη Στάνη, είδαν από κοντά τα κονάκια, άκουσαν σαρακατσάνικους ήχους και τραγούδια και έμαθαν για τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων.

DSC06794

Την Παρασκευή την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων το μικρό χορευτικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πρέβεζας παρουσίασε σαρακατσάνικους χορούς και ακολούθησε γλέντι με τους τραγουδιστές Νίκο Γιαννακό, Χρήστο Γατσέλο, Κώστα Γαρέφη και τον Γιώργο Τσουμάνη στο κλαρίνο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου του νομού κ. Χρήστος Πάσχος είπε μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια διοικητικού συμβουλίου ήταν να γίνει ένα αντάμωμα κοντά στην παράδοση και ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου και τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαΐλη που στάθηκαν για άλλη μια χρονιά αρωγή στις προσπάθειες του συλλόγου.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης στο σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στο αντάμωμα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και τόνισε ότι τα εύσημα ανήκουν στους διοργανωτές και όλους όσοι συμμετείχαν σ' αυτό αφού μας έδωσαν την ελπίδα ότι μπορούμε να συνεχίσουμε ξεπερνώντας κάθε δυσκολία.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση των Σαρακατσαναίων και στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Τάγκας, γραμματέας της αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου και ο ίδιος δάσκαλος σε δασκαλοκάλυβο μοιράστηκε στις εμπειρίες του, τα προβλήματα τις χαρές αλλά και τις προσδοκίες για τη νέα γενιά.

Αμέσως μετά μικροί αλλά και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να καθίσουν μέσα στο δασκαλοκάλυβο, να μάθουν γι' αυτό και να γίνουν για λίγο μαθητές, ενώ από το Σύλλογο είχαν κατασκευαστεί αντίγραφα από τα σακουλάκια που έπαιρναν μαζί τους οι μαθητές.

DSC06796

Ακολούθησε η χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας, από την οποία ακούσαμε τραγούδια ε αποδοσμένα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, χωρίς δηλαδή στη συνοδεία μουσικών οργάνων. Ταγούδια που το καθένα εκφράζει με το δικό του τρόπο τις ανάγκες και επιθυμίες των Σαρακατσαναίων και τραγουδιόταν σε διαφορετική περίσταση.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τα χορευτικά τμήματα του Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ενώ ακολούθησε γλέντι με τους Κώστα Νάκα, Νίκο Γιαννακό, Κώστα Γαρέφη στο τραγούδι και τον Γιώργο Τσουμάνη στο κλαρίνο.

Στην είσοδο του χώρου υπήρχε επίσης κατάλογος για την συμπλήρωση των στοιχείων όλων των Σαρακατσάνων του Ν. Πρέβεζας, την εγγραφή μελών, τη συλλογή αρχειακού υλικού. Επίσης υπήρχε έκθεση Φωτογραφίας της Αδελφότητας των Εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου και παρουσίαση του πλούσιου εκδοτικού έργου της Αδελφότητας ενώ στην αίθουσα γινόταν προβολή οπτικοακουστικού υλικού με τα Σαρακατσάνικα ήθη και έθιμα.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: