Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Κρουαζιέρα. Πτώση 10% - 15% λόγω δυσφήμησης της Ελλάδας



Η πλήρης άρση του καμποτάζ που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες δεν αποδείχθηκε επαρκής για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς κρουαζιέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην εφετινή σεζόν θα παρουσιάσει μείωση που θα κυμαίνεται από 10% έως 15% σε σχέση με την περυσινή περίοδο, όταν είχε αυξηθεί κατά 35%.
Βεβαίως, εφέτος δεν υπήρχαν οι έκτακτοι παράγοντες όπως η πολιτικοκοινωνική αναταραχή στη Βόρεια Αφρική που οδήγησε πλήθος ταξιδιωτών στην Ελλάδα το 2011. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι καθοριστικό ρόλο παίζει και η κακή εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό για την Ελλάδα.

Ελλειψη υποδομών. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κρουαζιέρα πάσχει από έλλειψη υποδομών (μεγάλα λιμάνια, προβλήτες και συμπληρωματικές υποδομές) ικανές να φιλοξενήσουν τα νέα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που κυριαρχούν πλέον στους στόλους των εταιρειών κρουαζιέρας.
Χωρίς λιμάνια και προβλήτες για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων δεν μπορεί να αναπτυχθεί το home porting (λιμάνια αφετηρίας), μέσω του οποίου μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα παλλαπλάσια έσοδα σε σύγκριση με τα έσοδα του transit το οποίο κυριαρχεί σήμερα στην ελληνική αγορά. Aυτός είναι και ο λόγος που ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην Ευρώπη όσον αφορά την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων, έρχεται έκτη σε ό,τι αφορά τα έσοδα από αυτά.

Χαμηλά έσοδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, τα άμεσα έσοδα που προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό κλάδο της κρουαζιέρας έφτασαν τα 15 δισ. το 2011 (από 8,5 δισ. το 2005). Η Ιταλία συγκεντρώνει το 30% των συγκεκριμένων εσόδων ενώ 9% αντιστοιχεί στην Ισπανία και 4% στην Ελλάδα (μόλις 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ και στο 5,2% της συνολικής τουριστικής δαπάνης).

20 ευρώ ανά επιβάτη. Βασική αιτία είναι η χαμηλή χρήση των ελληνικών λιμανιών ως βάσεων εκκίνησης κρουαζιέρας. Συγκεκριμένα, μόλις το 16% των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ξεκίνησαν από ελληνικό λιμάνι το 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται κοντά στα 75% στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Εκτιμάται πως η μέση δαπάνη ενός τουρίστα είναι της τάξης των 300 ευρώ ανά επιβάτη στα λιμάνια εκκίνησης, έναντι περίπου 20 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: