Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Το δρόμο της ξενιτιάς επιλέγουν πολλοί νέοι Ηπειρώτες γιατροί.


















Την τύχη τους στο εξωτερικό και κυρίως στις χώρες της Δύσης αναζητούν πολλοί νέοι Ηπειρώτες γιατροί, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί από την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Επιστήμονες που στην πλειοψηφία τους θέλουν να ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους φεύγουν για το εξωτερικό, συνδυάζοντας την επαγγελματική τους εξέλιξη με κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα.«Πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Όμως επειδή οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες εκεί, επιλέγουν να παραμείνουν» τόνισε στον «Πρωινό Λόγο», η κ. Σταυρούλα Τσιάρα, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Και σημείωσε, ότι, αν και δεν έχει πλήρη εικόνα για το πόσοι συνάδελφοί της στην Ήπειρο, που έχουν ήδη θέσεις στο Δημόσιο, έχουν μεταναστεύσει, «πολλοί είναι οι ειδικευόμενοι που αναζητούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό».


Η ανεργία...
Τα Γιάννινα δικαίως μπορούν να χαρακτηριστούν η πόλη των γιατρών, αφού ο Ιατρικός Σύλλογος αριθμεί 1.600 μέλη! Δυστυχώς όμως, και ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πληγεί από την ανεργία. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατηγορία των μόλις πτυχιούχων γιατρών» είπε η κ. Τσιάρα. Όπως τονίζουν νεαροί γιατροί στην Ήπειρο, η επιλογή του εξωτερικού είναι «μονόδρομος», όχι μόνο για να ολοκληρώσουν εκεί τις σπουδές τους, αλλά και για να μείνουν, αφού η ζωή σε κάποιες χώρες είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα και βεβαίως οι απολαβές είναι πολύ μεγαλύτερες.

40% αύξηση...
Πάντως, η αύξηση του αριθμού των γιατρών που επιλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη! Σύμφωνα με στοιχεία, τον τελευταίο χρόνο οι γιατροί- μετανάστες αυξήθηκαν κατά 40%! Το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί, το 2009 ο αριθμός μειώθηκε ελαφρά στους 751 και το 2010 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 1.047! Φέτος, μέχρι και τον Αύγουστο είχαν φύγει 940 γιατροί, ένας αριθμός βέβαια που έχει αυξηθεί μέχρι και σήμερα.

Πολύ δύσκολα...
Η αθρόα φυγή Ελλήνων επιστημόνων έχει πολλαπλές συνέπειες, τόσο στην αποδυνάμωση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας, όσο και στο ίδιο το ιατρικό λειτούργημα. «Τα επόμενα χρόνια αναμένονται πολύ δύσκολα» σημείωσε η κ. Σταυρούλα Τσιάρα. Και αυτό, γιατί υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών, αλλά και γιατί με τα νέα μέτρα πλέον έχουν μειωθεί οι δαπάνες για το σύστημα υγείας. «Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα ιδιαίτερα για τους νέους συνάδελφούς μας» κατέληξε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: