Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Oι Έλληνες μαθαίνουν Γερμανικά και μεταναστεύουν...


Είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν... Η ανεργία, η πολυετής αναμονή για την ιατρική ειδικότητα και οι χαμηλοί μισθοί δημιουργούν ένα νέο κύμα μετανάστευσης διαφορετικό από εκείνο των δεκαετιών του '50 και του '60.


Στην Ελλάδα του 2011 οι επιστήμονες της Υγείας προετοιμάζουν την «έξοδό» τους αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική τύχη στη Γερμανία, που έτσι κι αλλιώς έχει ανάγκη από ιατρικό προσωπικό. Κάθονται ξανά στα θρανία παρακολουθώντας εντατικά τμήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.


Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ραγδαία αύξηση των ενήλικων μαθητών και ειδικότερα των γιατρών, που καταγράφεται στα φροντιστήρια Γερμανικών, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι και έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες, με την έναρξη των μαθημάτων.

«Τη φετινή χρονιά οι γιατροί που μαθαίνουν γερμανικά φτάνουν τους 40, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα τμήματα παρακολουθούσαν έξι με οκτώ άτομα περίπου. Διαπιστώνουμε δηλαδή μια αύξηση άνω του 500% στο δικό μας φροντιστήριο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δημήτρης Γκρίτζαλης, υπεύθυνος Ανάπτυξης του «Γερμανικού Γλωσσικού Κέντρου».

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για μαθήματα της γερμανικής γλώσσας προκύπτει από τις δυσκολίες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οι Ελληνες γιατροί -κυρίως εκείνοι που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και περιμένουν την ειδικότητα- λόγω της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν στη λίστα αναμονής.

Είναι απαραίτητο πια να βγουν γρήγορα στην αγορά εργασίας. Οσοι πάλι έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα, πάνε στη Γερμανία, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές απολαβές.

«Οι σπουδαστές μας είναι κυρίως απογοητευμένοι γιατί έχουν δουλέψει σκληρά για να εισαχθούν στην Ιατρική Σχολή. Δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μια μέρα το όνειρό τους θα γκρεμιζόταν και ότι τελικά θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν για να κερδίσουν τα προς το ζην», προσθέτει ο κ. Δημήτρης Γκρίτζαλης.

«Το 80% των σπουδαστών μας είναι αρχάριοι. Μέσα σε 10 μήνες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν καλή γνώση της γλώσσας, επίπεδο Β2 -είναι το ελάχιστο που ζητείται σαν γνώση είτε για ειδίκευση είτε για εργασία- να παρακολουθήσουν έναν μήνα το μάθημα της ιατρικής ορολογίας και στη συνέχεια είναι έτοιμοι να εργαστούν εκεί ή να κάνουν την ειδικότητα. Το φροντιστήριό μας έχει φροντίσει ώστε, πέρα των μαθημάτων, να παρέχεται πλήρης υποστήριξη στη σύσταση του φακέλου που θα σταλεί στις κλινικές της Γερμανίας», αναφέρει ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του φροντιστηρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ένας στους τέσσερις γιατρούς μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν κατά βάση οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.

«Παλαιότερα οι γιατροί μάθαιναν γερμανικά για να κάνουν το μεταπτυχιακό τους στη Γερμανία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σήμερα οι περισσότεροι που παρακολουθούν τα τμήματα ενηλίκων ενδιαφέρονται να εργαστούν και να παραμείνουν στη Γερμανία. Στο φροντιστήριο τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στις εγγραφές ενηλίκων, που τώρα πια αγγίζει το 35%», αναφέρει ο Κλάους Μίλερ-Μπατσαλιάς, ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Muller».
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικοι σπουδαστές της γερμανικής γλώσσας είναι ο χρόνος. «Κάποιος που δεν γνωρίζει καθόλου τη γλώσσα είναι σε θέση παρακολουθώντας ταχύρυθμα τμήματα, δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες, μέσα σε δύο χρόνια να φύγει», προσθέτει ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου.

www.imerisia.gr

1 σχόλιο:

fataou είπε...

Εγω ήρθα πριν μερικους μηνες στην Γερμανιά και μήνα με τον μήνα παρατηρώ ότι ολο και περισσοτεροι έλληνες ερχονται εδω!
Παρακολουθώ μαθήματα γλωσσας σε ενα φροντηστιριο εδω ( www.deutschAkademie.de ) και οι περισσοτεροι μαθητες ειναι ελληνες ιταλοι και Ισπανοι!
τυχαιο;