Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Το ROMIANEWS - Hpeirotes σας εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.


Ευχόμαστε το 2025
Να είμαστε πάντα χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ζωής μας

Πρωτοχρονιάτικες ευχές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νότιου Τομέα Αθηνών, Παύλο Χρηστίδη.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,


Μια χρονιά ανατροπών και μεγάλης έντασης ολοκληρώνεται απόψε. 


Σε λίγες ώρες μπαίνουμε στο 2025, έχοντας διανύσει το 1/4 του αιώνα. Οι ταχύτητες είναι μεγάλες και οι εξελίξεις διαρκείς. 


Για αυτή τη νέα χρονιά, θέλω να σας ευχηθώ υγεία και δύναμη να εξελιχθούμε, να αλλαξουμε, να κάνουμε πράξη τα όνειρα μας. 


Καλή χρονιά, ευτυχισμένο 2025! 


Ας κρατήσουμε αυτή την επαφή πιο ζωντανή, μέσα από τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου: 


📍Στο Viber: http://bit.ly/3W4mbIb 


📍Στο Facebook: https://www.facebook.com/share/18Q5M3Pevj/?mibextid=wwXIfr 


📍Στο Instagram: https://www.instagram.com/christidisp/profilecard/?igsh=aDdibnlkbTAzYjRy

Παύλος Χρηστίδης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθήνας

Από την Πείνα και τη Φτώχεια στη Χαρά και την Ευημερία | Σπάνιες Ιστορίες ζωής. ΒΙΝΤΕΟ

Στο βάθος των ορεινών αγκαλιών- στις ανεμοδαρμένες κορυφές στα Όρη του Βάλτου στην Ήπειρο, βρίσκεται το χωριό Γιαννιώτι. Σε αυτόν τον πανέμορφο και ορεινό κόσμο του Γιαννιώτι Άρτας, συναντήσαμε δύο ζωντανές μνήμες, τον παππού Λάμπρο και τη γιαγιά Ευτυχία που στέγασαν στην αγκαλιά τους, 86 και 84 χρόνια ζωής αντίστοιχα.

Καθώς καθόμασταν δίπλα στο ζεστό τζάκι, ο παππούς Λάμπρος και η γιαγιά Ευτυχία μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους από τα παλιά- τα δύσκολα χρόνια της νεότητάς τους. Εκείνη την εποχή, το φαγητό ήταν σπάνιο, τα ρούχα ελάχιστα και τα σπίτια κατασκευασμένα από άχυρο και ξύλα, χωρίς ηλεκτρισμό. Τότε τα παπούτσια τα έφτιαχναν από δέρμα γουρουνιού, τα ρούχα τα έπλεκαν οι γυναίκες, ενώ τα σπίτια δεν είχαν έπιπλα.
Με μια χαμογελαστή νοσταλγία, θυμούνταν πώς όλοι στο χωριό βοηθούσαν ο ένας τον άλλον, δημιουργώντας ένα δίκτυο συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Ο παππούς μας εξιστόρησε την πρώτη του επαφή με ένα αυτοκίνητο, ενώ η γιαγιά μας αποκάλυψε ότι τις νεαρές κοπέλες τότε, δεν τις έστελναν στο σχολείο καθώς υποχρεούνταν να ασχολούνται με το νοικοκυριό και τις παραδοσιακές τέχνες όπως η μαγειρική, ο αργαλειός και το πλέξιμο.
Καταλήγοντας τη συνάντησή μας, εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως οι σημερινοί άνθρωποι δεν έχουν λόγο να παραπονιούνται με όλα τα σύγχρονα αγαθά στη διάθεσή τους. Έκαναν έκκληση να εκτιμήσουν αυτά που έχουν και να αντιμετωπίζουν τη ζωή με ευγνωμοσύνη. Ο πολύτιμος λόγος τους, αποτελεί μια υπενθύμιση για την αξία της αλληλεγγύης και της απλότητας, αξίες που συχνά χάνονται στον σύγχρονο κόσμο.
Ένα μήνυμα για τις επόμενες γενιές..
Η ιστορία του παππού Λάμπρου και της γιαγιάς Ευτυχίας είναι μια ιστορία για τις δυσκολίες και τις χαρές της ζωής. Είναι μια ιστορία για την αγάπη και την αλληλεγγύη, και για την αξία της εκπαίδευσης. Είναι επίσης μια ιστορία για την ανάγκη να εκτιμάμε όσα έχουμε, και να βοηθάμε όσο μπορούμε ο ένας τον άλλον.

Παραγωγή: Greek Village Life



Πρωτοχρονιάτικες ευχές από το μέλος του Π.Σ. του ΠΑ.Σ.ΟΚ. Δημήτρη Οικονόμου

7 σεξουαλικά σκάνδαλα που σόκαραν την αρχαιότητα

ένα σωρό από ιστορίες με οσμή σκανδάλου.

Βασίλισσες με κρυφές σχέσεις, ευνουχισμοί και άρχοντες που εκτελέστηκαν γιατί κοίταξαν -και όχι μόνο- τη λάθος γυναίκα.

Σίγουρα τα σεξουαλικά σκάνδαλα ήταν πολύ περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί, πάνε χέρι χέρι με την ανθρώπινη ιστορία, αλλά κάτι το ότι στα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν ταμπλόιντς, κάτι ότι η καταγεγραμμένη ιστορία όφειλε να πιάνει τα μεγάλα και τα σπουδαία, πολλά απ' αυτά έμειναν στο περιθώριο.

Εντούτοις, ψάχνοντας κανείς είτε στη Ρώμη (προφανώς) είτε στην αρχαία Αίγυπτο είτε στην Κίνα, μπορεί να βρει ένα σωρό από ιστορίες με οσμή σκανδάλου, με κάποιες απ' τις οποίες μάλιστα να διαμόρφωσαν σημαντικά και το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής -έβγαλαν απ' τη μέση σημαντικούς ανθρώπους, εκμηδένισαν την εξουσία άλλων, κλπ.

Ακολουθούν επτά από αυτά:

Η βασίλισσα και ο προικισμένος “ευνούχος”

Ένα ασυνήθιστο σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές της βασιλείας του Τσιν Σι Χουάνγκ, ο οποίος επρόκειτο να γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας ολόκληρης της Κίνας. Η μητέρα του, βασίλισσα Ζάο, είχε μακροχρόνια σχέση με τον υπουργό Λου Μπουβέι. Ωστόσο, ήταν δύσκολο για τον υπουργό να επισκέπτεται συχνά και κρυφά τη βασίλισσα, και έτσι το ζευγάρι σκέφτηκε μία άλλη λύση, για να μη μένει κανένας παραπονεμένος: εντόπισε έναν τρίτο άνδρα με το όνομα Λάο Άι, ο οποίος ήταν γνωστός για το τεράστιο πέος του, και του ζήτησαν να κάνει τα “ρεπό” του υπουργού.

Αφού, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος συμφώνησε να γίνει εραστής της βασίλισσας, ο Λου Μπουβέι, έπρεπε να τον κάνει να μοιάζει με ευνούχο. Έτσι ο υπουργός, του αφαίρεσε τα μαλλιά και τα γένια για να μοιάζει με τους ευνούχους της εποχής και στη συνέχεια τον έστειλε να υπηρετήσει τη βασίλισσα. Κι εκείνος, ως “ευνούχος” πια, μπορούσε να μπαινοβγαίνει στα γυναικεία διαμερίσματα χωρίς να κινεί υποψίες.

Κάποια στιγμή όμως η τύχη του τελείωσε, μαζί και με τη ζωή του στα χέρια των εκτελεστών του. Όσο για τη βασίλισσα και τον υπουργό, μπορεί να γλίτωσαν τη θανατική ποινή, ωστόσο αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τις ζωές τους στην εξορία.

Ο βασιλιάς που ήθελε να αγνοούν τη γυναίκα του

Ο Κανδαύλης ήταν βασιλιάς της Λυδίας, και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, του άρεσε να παινεύεται αριστερά δεξιά για το πόσο όμορφη ήταν η γυναίκα του. Όταν το 718 π.Χ., ρώτησε τον σωματοφύλακά του, τον Γύγη, αν ήθελε να δει τη βασίλισσα γυμνή, ο Γύγης φοβούμενος τις συνέπειες, αρνήθηκε. Ο βασιλιάς όμως επέμενε, λέγοντας στον Γύγη να κρυφτεί πίσω από την πόρτα της κρεβατοκάμαράς τους, προκειμένου να τη δει να γδύνεται και ταυτόχρονα να μην τον πάρει κανένας χαμπάρι.

Ο Γύγης δέχτηκε, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο, δεν πέρασε απαρατήρητος. Η βασίλισσα τον είδε, και έξαλλη, μαθαίνοντας τι είχε κάνει ο σύζυγός της, έδωσε στον Γύγη το εξής τελεσίγραφο: είτε θα σκότωνε τον Κανδαύλη και θα την παντρευόταν είτε θα τον κατηγορούσε δημόσια ότι την κατασκόπευε, αναγκάζοντας τον βασιλιά να τον εκτελέσει.

Προφανώς, ο Γύγης επέλεξε την πρώτη επιλογή. Και το ίδιο βράδυ, κρύφτηκε ξανά πίσω απ’ την πόρτα, και μόλις ο Κανδαύλης μπήκε στην κρεβατοκάμαρά του, τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

Ο Κράσσος και η παρθένα ιέρεια

Ο Μάρκος Λικίνιος Κράσσος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έζησαν ποτέ και μια από τις πιο ισχυρές μορφές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Απολύτως αναμενόμενο, λοιπόν, που η εμπλοκή του σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο έγινε πρώτη είδηση στην Αιώνια Πόλη εκείνη την εποχή -με όλες τις λεπτομέρειες που σήμερα θα κυνηγούσε μία ταμπλόιντ εφημερίδα να έρχονται στο φως.

Ο Κράσσος κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αποπλανήσει μια “Εστιάδα Παρθένα”, κάτι που θεωρούταν μεγάλο έγκλημα για εκείνη την εποχή. Οι “Vestals” ήταν ένα τάγμα από ιέρειες που ορκίζονταν αγνότητα, και όσο πλούσιος και επιφανής κι αν ήσουν, απαγορευόταν να τους δείξεις ερωτικό ενδιαφέρον.

Ο Κράσσος στάθηκε τυχερός όμως, γιατί από ό, τι φαίνεται είχε ένα άλλοθι, όχι και τόσο τέλειο, αλλά ικανό να πείσει τον οποιονδήποτε εκείνα τα χρόνια: ήταν διάσημος για την απληστία του.

Ο ίδιος λοιπόν εξήγησε ότι η εν λόγω ιέρεια είχε μία πάρα πολύ όμορφη έπαυλη, και ο μόνος λόγος που την γυρόφερνε συνεχώς και την έραινε με κολακείες ήταν επειδή ήθελε να του το πουλήσει φτηνά. Και επειδή όπως είπαμε ήταν περίφημος για την απληστία του, το δικαστήριο έφαγε τη δικαιολογία του και τον αθώωσε.

“Ήταν η φιλαργυρία του που τον απάλλαξε από την κατηγορία”, θα γράψει χαρακτηριστικά, κάποιες δεκαετίες αργότερα ο Πλούταρχος.

Ο ζηλιάρης βασιλιάς

Ο Γάδατας, ένας ευγενής απ’ τη Βαβυλώνα, είχε ένα πρόβλημα για τον οποίο δεν πρόκειται να τον λυπηθεί κανείς μας: άρεσε τρελά στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, ο Γαδάτας ήταν ένας ωραίος νεαρός ευγενής που υπηρετούσε τον Ναβονίδη, τον τότε βασιλιά της Βαβυλώνας. Μια μέρα, μια από τις παλλακίδες του βασιλιά άρχισε να φλερτάρει μαζί του, λέγοντας του ότι η αρραβωνιαστικιά του ήταν τυχερή που παντρεύτηκε έναν τόσο όμορφο άντρα. Εκείνος δεν κρατήθηκε και έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, ανταποδίδοντας το φλερτ. Αυτή ήταν μια κακή κίνηση. Ο βασιλιάς, προκειμένου να τιμωρήσει την αυθάδειά του, διέταξε αμέσως να τον ευνουχίσουν.

Δύσκολο να ξεχάσει κάτι τέτοιο ο Γαδάτας, θα έψαχνε αργότερα την εκδίκησή του και θα την έπαιρνε, αυτομολώντας προς τον Κύρο τον Μεγάλο και παραδίδοντας βασικά βαβυλωνιακά φρούρια στους Πέρσες. Σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα, σύντομα η Βαβυλώνα θα έπεφτε οριστικά στα χέρια του Πέρση αυτοκράτορα και το βασίλειο του Ναβονίδη θα καταλυόταν για πάντα.

Το σκάνδαλο που διέλυσε μια χώρα

Στην αρχαία Κίνα, ένα σεξουαλικό σκάνδαλο ήταν αρκετό για να καταστρέψει μια για πάντα την πολιτεία του Τσεν. Σύμφωνα με την Παράδοση του Ζούο, ένα αρχαίο αφηγηματικό κείμενο, κάπως λαϊκό στη βάση του, μία παντρεμένη γυναίκα, η Τσία Τζι είχε σχέση με τον δούκα Λινγκ του Τσεν, αλλά και με δύο από τους υπουργούς του, οι οποίοι -για κάποιον λόγο- φορούσαν συχνά τα εσώρουχά της κάτω από τα ρούχα τους.

Και οι τρεις καυχήθηκαν ανοιχτά για τη σχέση τους, γεγονός που εξόργισε τον γιο της γυναίκας, τον Τσία Τζενγκσού.

Μια ήμερα του 599 π.Χ., αυτοί οι τρεις άντρες έκαναν ένα πάρτι μεθυσμένοι στο σπίτι της γυναίκας, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ο γιος της. Ο Δούκας Λινγκ γύρισε σε έναν από τους υπουργούς του και αστειεύτηκε ότι ο νεαρός έμοιαζε ύποπτα μαζί του, για να πάρει την απάντηση “και σε σένα μοιάζει λίγο”.

Τότε ο γιος, όρμησε στον δούκα και τον δολοφόνησε. Μέσα στο χάος που ακολούθησε, οι δύο υπουργοί διέφυγαν, αναζητώντας εν τέλει καταφύγιο στον βασιλιά Χουάνγκ του Τσου. Ο τελευταίος χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τα όσα προηγήθηκαν, προκειμένου να κατακτήσει το βασίλειο του Τσεν και να το προσαρτήσει στο δικό του. Ο γιος που ξέπλυνε την ντροπή του με αίμα, εκτελέστηκε.

Διαφθορά στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη

Γύρω στο 1155 π.Χ., ο Φαραώ Ραμσής Γ' της Αιγύπτου έπεσε θύμα μιας συνωμοσίας ενορχηστρωμενης από τη σύζυγό του, Τιέ. Δολοφονήθηκε και στη συνέχεια ο διάδοχός του δημιούργησε μια επιτροπή δώδεκα δικαστών προκειμένου να διερευνήσει το περιστατικό και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Παλλακίδες και δικαστικοί λειτουργοί ήταν ανάμεσα στους συνωμότες που ανακαλύφθηκαν και θανατώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ωστόσο, η ίδια η δίκη σύντομα διακόπηκε εξαιτίας ενός σεξουαλικού σκανδάλου: αποκαλύφθηκε ότι τρεις από τους δώδεκα δικαστές είχαν αποπλανηθεί από γυναίκες που συνδέονταν με τη συνωμοσία.

Σύμφωνα με τα αρχαία αρχεία των δικών, “οι γυναίκες… βρήκαν (τους κριτές) εκεί που ήταν. Έκαναν ένα ωραίο πάρτι εκεί κάτω μαζί τους”.

Από τους τρεις κριτές που συμμετείχαν, ο Μέι τιμωρήθηκε με αποκοπή της μύτης και των αυτιών του, ενώ στον Πέιμς δόθηκε το “γενναιόδωρο” δικαίωμα της αυτοκτονίας. Ο τρίτος, ο Χόρι, επιπλήχθηκε μόνο, πιθανότατα επειδή θα είχε καταθέσει εναντίον των δύο προηγούμενων συντρόφων του στο ερωτικό πάρτι.

Μεταμφιεσμένος σε θεό

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τιβέριου, ένας Ρωμαίος ευγενής ονόματι Δέκιος Μούνδος ερωτεύτηκε τρελά μια παντρεμένη γυναίκα που ονομαζόταν Παυλίνα. Οι ανήθικες προτάσεις του διαδέχονταν η μία την άλλη -μέχρι και 200.000 δραχμές της προσέφερε για ένα βράδυ- αλλά εκείνη αρνούταν πεισματικά.

Όμως ο Δέκιος δεν το έβαζε κάτω, και γνωρίζοντας ότι η Παυλίνα ήταν αφοσιωμένη οπαδός των αιγυπτιακών θεών, δωροδόκησε κάποιους απ’ τους ιερείς της Ίσιδας για να της πουν ότι ο θεός Άνουβις ήθελε να της εμφανιστεί. Έτσι, ένα βράδυ η Παυλίνα πήγε στον ναό, όπου εκεί την περίμενε ο Δέκιος μεταμφιεσμένος σε Άνουβις -είχε φορέσει ένα κεφάλι σκυλιού για να φέρνει στον αιγυπτιακό θεό.

Μέσα στο σκοτάδι, η Παυλίνα έφαγε το παραμύθι του Δέκιου και έκανε ό, τι της ζήτησε. Λίγες μέρες αργότερα, ο Δέκιος της είπε την αλήθεια, και καυχήθηκε μάλιστα ότι είχε γλιτώσει και 200.000 δραχμές, αυτά δηλαδή που τις είχε προσφέρει αρχικά. Η Παυλίνα, έξαλλη και τρομοκρατημένη, παραπονέθηκε προσωπικά στον αυτοκράτορα, με αποτέλεσμα οι ιερείς που την παραπλάνησαν να σταυρωθούν και ο ναός τους να καεί.

Δυστυχώς, ο Δέκιος τη γλίτωσε μόνο με μία εξορία.

Κώστας Μανιάτης

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Τραγούδια Βοσκών από την Ελληνική Ύπαιθρο: Όταν η Παράδοση Ζωντανεύει. ΒΙΝΤΕΟ

Τα παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γεγονότα σε στίχους και μελωδίες μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, φορτωμένα με συναισθήματα και παραδόσεις αποτελούν ένα ζωντανό μνημείο της ελληνικής ψυχής.
Στην Αλεξανδρούπολη, συναντήσαμε την μουσική μας κληρονομιά, όπως παλιά, άνδρες και γυναίκες αντιφωνικά, χωρισμένοι σε δυο ομάδες, τραγουδούν τα τραγούδια όπως τα έμαθαν από τους προγόνους τους
Τα τραγούδια των Ελλήνων βοσκών της υπαίθρου, αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής παραδοσιακής μας μουσικής. Τα τραγούδια αυτά, αποδίδονται αποκλειστικά με τη δύναμη της ανθρώπινης φωνής, αποκαλύπτουν μια αυθεντικότητα και μια άμεση σύνδεση με τις ρίζες μας.

Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους!

Παραγωγή: Greek Village Life


Γιατί ανάβουμε κερί στην εκκλησία; - Ο συμβολισμός και η απάντηση


Για ποιο λόγο ανάβουμε κερί στην εκκλησία; Υπάρχει ιδιαίτερος συμβολισμός στο άναμμά του;

Ερωτήματα, στα οποία δίνει απάντηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, ο οποίος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνήθεια του ανάμματος περιέχει βαθύτατο συμβολισμό και ότι αποτελεί μια σημαντική κίνηση του ανθρώπου στην αναζήτηση του θείου να επικοινωνήσει με τον Θεό.
«Μια από τις ευλογημένες συνήθειες των πιστών όταν εισέρχονται στον ναό είναι να παίρνουν ένα ή περισσότερα κεριά, να τα ανάβουν στην ορισμένη θέση (μανουάλι) και κατόπιν να προσκυνούν τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του αγίου του ναού. Αυτή η συνήθεια, που ίσως τις περισσότερες φορές γίνεται μηχανικά, περιέχει βαθύτατο συμβολισμό. Καθετί που υπάρχει ή συμβαίνει στον Ιερό Ναό και στη Λατρεία της Εκκλησίας μας εγκρύπτει συμβολισμούς για να μας υπενθυμίζει τόσο γεγονότα της επίγειας ζωής του Κυρίου μας όσο και την υποχρέωση του πιστού να μη ραθυμεί, να μην εγκαταλείπεται στη βιοτική ραστώνη, αλλά να αφυπνίζεται πνευματικά αναλαμβάνοντας τα πνευματικά όπλα που η Εκκλησία μας του χορηγεί στον πνευματικό αγώνα», τονίζει ο ποιμενάρχης Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Στο ερώτημα τι συμβολίζει το κερί, επικαλείται απαντήσεις που δίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Χαρακτηριστικά, σημειώνει:
«Την απάντηση δίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, στους οποίους προσφεύγουμε πάντοτε και οι οποίοι δίνουν απαντήσεις σε όλα και ας έζησαν αιώνες πριν.
Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης αναφέρει έξι συμβολισμούς για το κερί και βεβαίως αναφέρεται στο αποκαλούμενο καθαρό κερί, δηλαδή, το μελισσοκέρι. Λέγει ότι το κερί συμβολίζει: α) Την καθαρότητα της ψυχής μας, β) Το εύπλαστο της ψυχής μας, την οποία πρέπει να πλάσουμε σύμφωνα με τις εντολές του Ευαγγελίου, γ) Την ευωδία της Θείας Χάριτος, την οποία πρέπει να εκπέμπει κάθε ψυχή, όπως το κερί διαθέτει γλυκεία μυρωδιά, δ) Όπως το γνήσιο κερί, καιόμενο ανακατεύεται με τη φωτιά και τις δίνει τροφή, έτσι και η ψυχή καιομένη από τον Θείο Έρωτα οδηγείται βαθμηδόν στη θέωση, ε) Το φως του Χριστού και στ) Την αγάπη και την ειρήνη με τις οποίες κυριευμένος ο πιστός γίνεται φωτεινός οδοδείκτης στους άλλους.
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης παραθέτει άλλους έξι συμβολισμούς και λόγους για τους οποίους ανάβουμε το κερί:
1) Για να δοξάζουμε το Θεό, ο οποίος είναι το Φως "Εγώ ειμί το Φως του κόσμου", (Ιωάνν. 8, 12), 2) Για να διαλύουμε το σκοτάδι της νύχτας και να διώχνουμε μακριά το φόβο που προκαλεί το σκοτάδι, 3) Για να δείχνουμε την εσωτερική χαρά της ψυχής μας, 4) Για να αποδίδουμε τιμή στους αγίους της πίστεώς μας, μιμούμενοι τους Χριστιανούς των πρώτων αιώνων, που άναβαν κεριά στους τάφους των μαρτύρων, 5) Για να συμβολίζουμε τα καλά μας έργα κατά το Κυριακόν Λόγιον "ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων" και 6) Για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες όσων ανάβουμε τα κεριά και εκείνων υπέρ των οποίων τα ανάβουμε».
Ακολούθως, εστιάζει στο φως της φλόγας και υπογραμμίζει ότι «Το κερί βγάζει φλόγα και η φλόγα εκπέμπει φως. Το φως αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της λατρείας μας. Καλούμαστε να γίνουμε φως γιατί Εκείνος είναι το Φως. Στη προηγιασμένη Θεία Λειτουργία ο λειτουργός ιερέας κρατώντας αναμμένη λαμπάδα στρέφεται στους πιστούς και εκφωνεί "Φως Χριστού φαίνει πάσι". Στην ακολουθία της κουράς μοναχού ο προεστώς δίνει στον κεκαρμένο αναμμένη λαμπάδα και πάλι, λέγοντάς του "ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς", (Ματθ. ε, 16), αλλά και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ψάλλουμε "είδομεν το Φως το αληθινόν"».
Εν κατακλείδι, ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης δηλώνει: «Ο Χριστός μας καλεί συνεχώς να γίνουμε Φως με τη ζωή μας, με τους λόγους μας και με τα έργα μας.
Συνεπώς, δεν είναι τυπική ή μηχανική πράξη το άναμμα του κεριού, αλλά μια σημαντική κίνηση του ανθρώπου στην αναζήτηση του Θείου να επικοινωνήσει με τον Θεό».

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα δημάρχου Δήμου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη

«Αγαπητές Συνδημότισσες, Αγαπητοί Συνδημότες,

Η εκπνοή του 2024 αποτελεί μια ευκαιρία για αναστοχασμό αλλά και μία ευκαιρία να αναλογιστούμε πώς οραματιζόμαστε το μέλλον, να εμπνευστούμε και να θέσουμε νέους στόχους.

Το 2024 ήταν μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις και επιτεύγματα. Το 2025 φέρνει νέες ευκαιρίες που με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ενότητα θα εκμεταλλευτούμε προς όφελος του όμορφου Δήμου μας.

Σαν Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε και το νέο έτος να συνεχίζουμε να πορευόμαστε με σεβασμό στις αξίες μας και σε εσάς και αντλώντας δύναμη και έμπνευση από την αληθινή σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, να δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες για έναν ακόμη πιο δυνατό Δήμο Πωγωνίου. Μαζί προχωράμε στο μέλλον!

Εύχομαι το 2025 να είναι γεμάτο αγάπη, ειρήνη και δημιουργικότητα για όλους!

Καλή Χρονιά!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κων/νος Καψάλης»

Όταν πέθανε ο πατέρας του, έστειλε τη μητέρα του σε γηροκομείο. Μια μέρα, τον καλούν λέγοντας του ότι η μητέρα του πέθαινε

Ο γιος, όταν πέθανε ο πατέρας του, έστειλε τη μητέρα του σε ένα γηροκομείο. Πήγαινε και την επισκεπτόταν σχεδόν κάθε μέρα όμως δεν ήθελε να την κρατήσει κοντά του. Μετά από καιρό τον κάλεσαν στο τηλέφωνο για να του πουν ότι η μητέρα του πεθαίνει κι εκείνος την επισκέφθηκε για τελευταία φορά.

Η συγκλονιστική ιστορία

Μια μέρα, τον καλούν από το γηροκομείο λέγοντας του ότι η μητέρα του πέθαινε. Εκείνη την ημέρα όταν πήγε να δει τη μητέρα του για τελευταία φορά τη ρώτησε:
– Τι μπορώ να κάνω για σένα μαμά;
– Να βάλεις αγάπη στην καρδιά σου” του απάντησε θλιμμένα η μητέρα του
-Ακόμα να φέρεις μερικούς μαστόρους στο άσυλο για να βάλουν κλιματιστικά γιατί , η ζέστη είναι αφόρητη. Και, αγοράστε δύο ή τρία ψυγεία για να μην χαλάσει το φαγητό εδώ. Πόσες νύχτες με πήρε ο ύπνος χωρίς να βάλω τίποτα στο στόμα μου.

Μου λες τώρα αυτά τα λόγια ρε μάνα; Τώρα που πεθαίνεις; Γιατί δεν μου το είπες πριν;
Και η θλιμμένη μητέρα απαντά: – Είμαι συνηθισμένη στην πείνα και τη ζέστη γιε μου, αλλά ο φόβος μου είναι ότι δεν θα μπορέσεις να προσαρμοστείς σε αυτό το μέρος όταν τα παιδιά σου σε φέρνουν εδώ όταν μεγαλώνεις και δεν θα νοιάζονται πια για σένα..

Ό, τι κάνεις στη ζωή θα γυρίσει πίσω σε σένα.
Αγαπάτε τις μητέρες σας, αγαπάτε τους γονείς σας!

Μελαχρινή Τριανταφυλλοπούλου 

https://www.fanpage.gr/

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Ένας νεκρός μετά από τροχαίο δυστύχημα σε περιοχή της Πρέβεζας



Στην περιοχή Καλαμίτσι, επι της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας σημειώθηκε τροχαίο δυστύχημα μεταξύ δυο οχημάτων. 

Αμεση κινητοποίηση της ΠΥ Πρέβεζας με 2 οχήματα και 4 υπαλλήλους. Εγινε απεγκλωβισμός ενος ατόμου χωρίς τις αισθήσεις του με χρήση διασωστικής σειράς. 

Στο  σημείο του συμβάντος προσέτρεξε  η ΕΛΑΣ και το ΕΚΑΒ

Φυλή Προβάτων Μπούτσικα: Σκληροτράχηλα και με καλό κρέας

Η φυλή προβάτων Μπούτσικα είναι μία από τις πιο γνωστές και αξιόλογες ελληνικές φυλές προβάτων, η οποία έχει καταφέρει να συνδυάσει την παραδοσιακή εκτροφή με την υψηλή παραγωγικότητα σε γάλα και κρέας. Παρά την περιορισμένη πλέον παρουσία της στην Ελλάδα, η φυλή αυτή έχει κερδίσει την εκτίμηση των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων της.

Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε την ιστορία της φυλής Μπούτσικα, τα βασικά της χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, τις δυνατότητες παραγωγής γάλακτος και κρέατος, καθώς και τις προοπτικές της στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Ιστορική αναδρομή

Η φυλή προβάτων Μπούτσικα ή ορεινά Ηπείρου θεωρείται από τις μεγάλες αδυναμίες της περιφέρειας Ηπείρου και κυρίως της δυτικής Θεσσαλίας. Θεωρείται ότι η φυλή έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, προσαρμοζόμενη στις κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής. Η φυλή Μπούτσικα είναι γνωστή για την αντοχή της στις ακραίες καιρικές συνθήκες, καθιστώντας την ιδανική για κτηνοτροφία σε περιοχές με δύσκολες κλιματικές συνθήκες.

Βασικά Χαρακτηριστικά

1. Σώμα και μέγεθος

Τα πρόβατα της φυλής Μπούτσικα είναι μεσαίου μεγέθους, με ανθεκτικά και στιβαρά σώματα. Αυτή η ανθεκτικότητα τους επιτρέπει να επιβιώνουν σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες, όπως ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την εκτροφή σε περιοχές με έντονες κλιματικές διαφοροποιήσεις.

2. Χρώμα και εμφάνιση

Τα περισσότερα πρόβατα Μπούτσικα είναι λευκά, με χαρακτηριστικό μικρό κεφάλι και μαλλί. Το μαλλί τους είναι λιγότερο πυκνό σε σχέση με άλλες φυλές, αλλά η ποιότητα του γάλακτος και του κρέατος τους είναι υψηλή.

3. Αντοχή και ευκολία εκτροφής

Η φυλή Μπούτσικα είναι γνωστή για την ανθεκτικότητά της σε ασθένειες και παράσιτα, κάτι που την καθιστά ιδανική για τη φυσική εκτροφή σε δύσκολες συνθήκες. Η ευκολία εκτροφής της έχει καταστήσει τη φυλή δημοφιλή στις μικρές και μεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες.

4. Παραγωγή γάλακτος και κρέατος

Η φυλή Μπούτσικα είναι εξαιρετική τόσο για γαλακτοπαραγωγή όσο και για κρεοπαραγωγή. Το γάλα της είναι υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται για την παραγωγή παραδοσιακών ελληνικών τυριών, όπως η φέτα. Επιπλέον, τα πρόβατα Μπούτσικα είναι γνωστά για την υψηλή ποιότητα του κρέατος τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα τρυφερό και πλούσιο σε γεύση.

Πλεονεκτήματα

1. Υψηλή γαλακτοπαραγωγή

Τα πρόβατα Μπούτσικα παράγουν περίπου 150-200 λίτρα γάλακτος ετησίως, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά, καθιστώντας το ιδανικό για την παραγωγή φέτας και άλλων προϊόντων γάλακτος.

2. Ανθεκτικότητα στις κλιματικές συνθήκες

Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα παράσιτα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την εκτροφή σε περιοχές με κρύους χειμώνες ή ξηρούς και καυτούς καλοκαιρινούς μήνες.

3. Υψηλή ποιότητα κρέατος

Το κρέας της φυλής Μπούτσικα είναι ιδιαίτερα ποιοτικό, με μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά για την πλούσια γεύση και τρυφερότητά του.

Μειονεκτήματα

Παρά τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα στην εκτροφή της φυλής Μπούτσικα:

1. Χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος σε σχέση με άλλες φυλές

Η παραγωγή γάλακτος της φυλής Μπούτσικα είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες φυλές που είναι πιο εξειδικευμένες στη γαλακτοπαραγωγή, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την οικονομική απόδοση για παραγωγούς αποκλειστικά γαλακτοπαραγωγής.

2. Περιορισμένη διαθεσιμότητα και διανομή

Η φυλή Μπούτσικα είναι λιγότερο διαδεδομένη σε σχέση με άλλες ελληνικές φυλές, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες για εμπορική εξαγωγή και ευρύτερη διάδοση της φυλής.

Η κατάσταση σήμερα

Η φυλή Μπούτσικα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στην Ήπειρο και στη δυτική Θεσσαλία, αλλά η εκτροφή της περιορίζεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες. Η ζήτηση για προϊόντα γάλακτος και κρέατος από πρόβατα Μπούτσικα είναι αυξανόμενη, λόγω της υψηλής ποιότητας των προϊόντων και της εξαιρετικής γεύσης τους.

https://agronewsbomb.gr/

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ. Γράφει ο Άρης Μπιτσώρης

 

Σε πείραμα, εθελοντικά, δίδυμα αδέρφια μπήκαν

ο ένας κρέας έτρωγε, ο άλλος χόρτα ως vegan.


Τρεις μήνες μες στο πρόγραμμα κι άρχισαν εξετάσεις

χοληστερίνες, σάκχαρα, λιπίδια, υπερτάσεις…..

 

Βγήκανε τα πορίσματα κι ο vegan αριστεύει

νους καθαρός κι η ενέργεια πάνω του περισσεύει.

 

Ήταν κι ενάμιση κιλό πιο ελαφρύς στο ζύγι

ο άλλος πήρε έξι κιλά, μάζα μυϊκή και ξύγκι.

 

Τέλος τ’ αποτελέσματα της libido όταν βγήκαν

ντούρος ο κρεατοφαγάς, τζούφιος ήταν ο vegan.

 

Γι’ αυτό στη γονιμότητα υπάρχει ένα θέμα

οι vegan όσο αυξάνονται μειώνεται το σπέρμα.

 

Δίλημμα: τέλεια υγιής-μεσίστια η σημαία

ή να ’σαι λίγο πλαδαρός μ’ όρθια την κεραία;

 

Τουτέστιν το αθλητικό, το vegan παλικάρι

του σαρκοφάγου θα κρατά στην κλίνη το φανάρι.


http://arisbitsoris.blogspot.com/

Στις 12 Ιανουαρίου το μεγάλο 11ο Ηπειρώτικο Πανηγύρι στην Θεσσαλονίκη- BINTEO


Ο Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Η Ήπειρος" σας προσκαλεί  στο 11ο ετήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων “ΜΙΘΡΙΟ” στη Θεσσαλονίκη!!!

Υποδεχόμαστε τους άρχοντες της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης!
Στο κλαρίνο ο δεξιοτέχνης Πέτρος Χαλκιάς, συνεχιστής του μεγάλου Πετρολούκα Χαλκιά! Στο τραγούδι μας διασκεδάζουν τα "αηδόνια" της Ηπείρου Αντώνης Κυρίτσης & Σάββας Σιάτρας!
Μαζί τους με την ξεχωριστή φωνή η μοναδική Ξένια Βέρρα!
Το σχήμα πλαισιώνει η παραδοσιακή ορχήστρα με τους ταλαντούχους μουσικούς:
Νίκος Μπούσιος στο κλαρίνο,
Παναγιώτης Μπούσιος στο βιολί,
Σταύρος Παπασταύρου στο λαούτο και
Λευτέρης Παύλου στο ντέφι/κρουστά.

Οι κρατήσεις συνεχίζονται! Εξασφαλίστε την θέση σας!

Τιμή εισόδου: 25€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 22€
Παιδικό: 15€

Τηλέφωνα κρατήσεων:
2310814422
6977218267
6978430780
Η προπώληση πραγματοποιείται:
•Δευτέρα -Παρασκευή 8:00-16:00
(Σόλωνος 16,  κατόπιν τηλεφώνου)

Ένα γλέντι που θα σας αξέχαστο!
Γλεντάμε παραδοσιακά όπως στα χωριά της Ηπείρου μας, με ελεύθερο χορό και άφθονο ποτό! Οι χορευτές θα παρουσιάσουν χορούς από την Ήπειρο, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές εκπλήξεις με πλούσια δώρα!

www.syllogosepirus.gr
Δηλώστε την παρουσία σας στην εκδήλωση: https://fb.me/e/5GVvCW6E5
Χορηγός επικοινωνίας: Κοσμοράδιο 95,1/Cosmoradio 95,1

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Έκλεψαν 53 σακιά με ελιές και… αποζημίωσαν τους ιδιοκτήτες

Δύο άντρες Αλβανικής καταγωγής έκλεψαν συνολικά 53 σακιά με ελιές καθώς και ένα τρέιλερ, στην Πύλα Μεσσηνίας.

Πρόκειται για έναν 32χρονο και έναν 63χρονο, οι οποίοι το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου προσέγγισαν αρχικά με έναν φορτηγάκι ελαιοπερίβολο στην Πύλα και αφού παραβίασαν την περίφραξη άρπαξαν 18 σακιά με ελιές, αξίας περίπου 1.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν.

Στη συνέχεια πήγαν σε άλλο ελαιοπερίβολο στην ίδια περιοχή και από εκεί άρπαξαν 35 σακιά με ελιές, αξίας περίπου 2.000 ευρώ, αλλά και ένα τρέιλερ, αξίας 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το anagnostis.org.

Οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Πύλου – Νέστορος με βάσει στοιχεία από την προανάκριση και με τη χρήση βιντεοληπτικού υλικού από κοντινές κάμερες ασφαλείας, αλλά επειδή είχε παρέλθει ο χρόνος του αυτοφώρου, προσήχθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Κατά την προσαγωγή τους μάλιστα οι δύο άνδρες αποζημίωσαν οικονομικά τους ιδιοκτήτες των ελαιοπερίβολων, ενώ το τρέιλερ επιστράφηκε στην ιδιοκτήτριά του. Το φορτηγάκι τους κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

https://agronewsbomb.gr/

«Αξίες»


Η μετακατοχική κοινωνία των Τζουμέρκων, βαριά τραυματισμένη από τη Γερμανική συμφορά και τον Εμφύλιο λειτουργούσε με τους νόμους και τους κανόνες του μετεμφυλιακού κράτους που εφάρμοζαν επακριβώς και με περισσή σωφροσύνη ο χωροφύλακας και οι παντοιοτρόπως εντεταλμένοι… Στην ανάπτυξη ούτε λόγος, αφού ποτέ δεν μπήκαν σε τέτοια φάση τα Τζουμέρκα. Η ανάπτυξη έρχεται με έργα υποδομής και όχι με παροχή υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο υπολογίζονταν μόνο με την μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική. «Ουχ, μανούλα μ’. Τα είδαμε από παλιά τα χαΐρια μας. Άιντε, σε λίγα χρόνια ούτε ψ’χούλα δεν θα μείν’ στον τόπο μας». Ίσως η μοναδική προφητεία που επαληθεύτηκε!
Και γι’ αυτό εναπέθετε, κάθε οικογένεια, τις ελπίδες της στις σπουδές των αγοριών στην αρχή και μετέπειτα των παιδιών και μάλιστα αγοριών και κοριτσιών! Είχαν τρόπον τινά σταματήσει τα Γραμμάτια που ξοφλούσε ο κάθε γονιός για το πάντρεμα της θυγατρός του. Τώρα άλλα ξοφλούσε. «Σπουδάζ’ παιδί. Πού να σ’κώσ’ κεφάλ’». Και με σκυμμένο ή όχι κεφάλι περίμενε ο γονιός πότε θα αποσχολίσ’ το παιδί για να πάει στο Πανεπιστήμιο. Μια κάποια λύση ήταν και η Βελά εκεί στα Γιάννενα που έβγαιναν δάσκαλοι. Και παραπέρα. Στην Αθήνα. Στην Αθήνα, όπου (κυρίως Γαλάτσι) είχαν στήσει σε διάφορες περιοχές ένα μικρό χωριό.
Μια μικρή κοινωνία που τη συνέθεταν οι χωριανοί, όσοι δούλευαν στις οικοδομές και «όσα παιδιά σπούδαζαν». Μια κοινωνία με «σχέσεις χωριανικές» και με απόλυτη στοχοπροσήλωση: «να κάνουμε κάτι καλύτερο. Να ξεφύγουμε από την φτώχια». Κι αυτό ακριβώς σηματοδοτούσαν οι σπουδές. Και οι μανάδες; Εκατομμύρια σκάλες… Χιλιάδες σφουγγαρίστρες έστυψαν τα χέρια τους. Και μας μάθαιναν, μας κατηχούσαν. Να πάρεις το χαρτάκι, για να αποκατασταθείς. Να δουλέψεις σύμφωνα με τα προσόντα σου και τις σπουδές σου και να μην «αναγκαστείς ποτέ στη ζωή σου να φιλήσεις κατουρημένες ποδιές». Τα κόμπια στα χέρια τους μαρτυρούσαν αυτή την ακατανίκητη αξιοπρέπεια. Και το απαιτούσαν. Να την κάνουμε τρόπο ζωής.
Κι έτσι φτωχοπορεύθηκε ολόκληρη η κοινωνία. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Πάει το αξίωμα της γιαγιάς «να μάθετε γράμματα να ανοίξετε τα φωτερά σας». Τα παραανοίξαμε ή μας τα παραάνοιξαν! Το Τζουμέρκο εγκαταλείφθηκε. Στην ουσία «ηττήθηκε» ολοκληρωτικά από την μετανάστευση και την πλειοδοσία των διορισμών και τη δυναμική των πελατειακών σχέσεων. «Εγώ διορίζω… Πλείστοι διορίζουν…» Και αντί να βάλουν μυαλό προσπάθησαν, δεν λέω και άλλαξαν αξίες, και ιδεώδη και ιδανικά που εν πάση περιπτώσει, κουτσά στραβά, «βασίλευσαν» στην ελληνική κοινωνία.


Σιγά μη χρειάζονται σπουδές για να δουλέψεις. Πρώτα βρίσκομαι τη δουλειά και μετά τα χαρτιά. Έτοιμοι και ψάχνουμε για τα έτοιμα. Και τα έτοιμα μας ήρθαν. Φερετζέδες, καπίστρια… Όλα για τη σωτηρία μας! Ερείπια με κατακρεουργημένη την περηφάνια. Ακούς χαρτιά. Δεν χρειάζονται… Μια γενιά που δεν γνωρίζει τι θα πει δουλειά με δικαιώματα, χωρίς να ξέρει τι πάει να πει διεκδίκηση (να τη μισεί και να την αντιπαθεί), να ευτελίζει κάθε φωνή αντίστασης και να θεωρεί κάθε αγώνα για ένα καλύτερο αύριο «εξωνημένο» και διαβλητό.
Μια γενιά που έχασε το μέτρημα των χρόνων, το μέτρημα των εξαγγελιών, τον μπούσουλα και τη δύναμή της. Τη δυναμική δεν νομίζω να έχασαν, αφού είναι αλήθεια πως «ο Πόλεμος δεν τέλειωσεν/ ακόμα. Γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ!» Μανόλης Αναγνωστάκης


Χρήστος Α. Τούμπουρος

Γιορτή Τσιγαρίδας 2024. Παράδοση και γεύση. ΒΙΝΤΕΟ

 Γιορτή Τσιγαρίδας 2024 στις Φυτείες.

Η 20η Γιορτή Τσιγαρίδας στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας μάγεψε τον κόσμο, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες! Η μεγαλύτερη γιορτή του Ξηρομέρου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού, με πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές και το Αγρίνιο να παρευρίσκεται για να απολαύσει αυτή τη μοναδική εμπειρία. Οι τσιγαρίδες ετοιμάστηκαν με μεράκι και μοιράστηκαν στους επισκέπτες, ενώ η εκδήλωση ζωντάνεψε με την παραδοσιακή μουσική της κομπανίας του Ηλία Πλαστήρα.

Η διοργάνωση έγινε από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Φυτειών "Ακαρνανικό Φως" και το Δήμο Ξηρομέρου και χάρισε σε όλους στιγμές χαράς και παράδοσης. Δείτε τη ζωντανή ατμόσφαιρα, τις υπέροχες στιγμές από την προετοιμασία της τσιγαρίδας και το κέφι που κυριάρχησε στη χειμωνιάτικη γιορτή!

Παραγωγή: Greek Village Life