Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

3ο Παμπωγωνησιακό αντάμωμα

 



Οικουμενικός Πατριάρχης: Δίκαιο το αίτημα για ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO

Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, στην προσπάθειά του για την ανάδειξη της αρχαίας Νικόπολης, εργάζεται από το έτος 2003 για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο δίκαιο αυτό αίτημα, για την πόλη της Πρέβεζας, εξέφρασε τη στήριξή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στο αρχαίο θέατρο της Νικόπολης,αλλά και κατά την διάρκεια της επίσκεψης που είχε προηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο,στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Πρέβεζα, στις 27 και 28 Ιουνίου 2024.

Μετά και από την πρόσφατη Πατριαρχική στήριξη στο αίτημα, ελπίζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να ολοκληρώσει σύντομα τις διαδικασίες για την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξη του στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Νικόπολη ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος σε έκταση στην Ελλάδα δικαιούται την αναγνώριση και αξιοποίηση που αξίζει.

Επιστολή ηλικιωμένης γυναίκας κλεισμένης σε γηροκομείο.

"Αυτό το γράμμα αντιπροσωπεύει την ισορροπία της ζωής μου.

Είμαι 82, με 4 παιδιά, 11 εγγόνια, 2 δισέγγονα και ένα δωμάτιο 12 τετραγωνικών.

Δεν έχω σπίτι πια και ούτε καν αγαπημένα μου πράγματα, αλλά έχω κάποιον που καθαρίζει το δωμάτιό μου, ετοιμάζει το φαγητό μου στρώνει το κρεβάτι μου, και ελέγχει την αρτηριακή μου πίεση.

Δεν έχω πια το γέλιο των εγγονιών μου, δεν μπορώ να τα βλέπω να μεγαλώνουν, να αγκαλιάζονται και να τσακώνονται, να έρχονται να με δουν κάθε 15 μέρες η κάθε εβδομάδα , έστω κάθε μήνα.

Δεν φτιάχνω κουλουράκια ή γεμιστά αυγά πια ούτε κιμά ρολά ή σταυροβελονιά. Έχω ακόμα χόμπι να κάνω και το sudoku με διασκεδάζει λίγο

′′ Δεν ξέρω πόσος καιρός θα μου μείνει, αλλά πρέπει να συνηθίσω αυτή τη μοναξιά, βοηθάω σε ότι μπορώ εκείνους που είναι χειρότερα από μένα, αν και δεν θέλω να δένομαι πολύ …

Λένε ότι η ζωή γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Τι σημασία έχει..!; Όταν είμαι μόνη μπορώ να κοιτάξω τις φωτογραφίες της οικογένειάς μου και κάποιες αναμνήσεις που έφερα από το σπίτι. Και αυτό είναι το μόνο που έχω.

Ελπίζω οι επόμενες γενιές να καταλάβουν ότι η οικογένεια χτίζεται για να έχει μέλλον (με παιδιά) που θα ανταποδώσουν στους γονείς τους τον χρόνο που έδωσαν για να τα μεγαλώσουν.

Κλεισμένη σε γηροκομείο: ”Αυτό το γράμμα αντιπροσωπεύει την ισορροπία της ζωής μου.”

https://www.fumara.gr/

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Πανηγύρια για ------- τα πανηγύρια


Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

 Τώρα που ξεκάμπησε το καλοκαιράκι αρχίζουν τα πανηγύρια στα χωριά αλλά και στις πόλεις.        

Πάντως μην περιμένουμε όπως παλιά την παραγκελιά το διπλοκάγκελο [ την παπαδιά στα ποτήρια για] τον μερακλή με τον[ Οσμαντάκα ] την κομπανία με την παραδοσιακή ορχήστρα, τα καζάνια να βράζουν την πρατίνα με το ρύζι και τα προξενιά να αναπιάνωντε. Πάνε αυτά που ξέραμε εμείς οι παλαιότεροι και νοσταλγούμε. 

Τώρα έρχεται η ζυγιά με κάτι όργανα σαν ψησταριές και κάτι μεγάφωνα που σου παίρνουν τα αυτιά ΄και άσε κάτι τραγούδια ακαταλαβίστικα χωρίς ίχνος νόημα και η νεολαία να λικνίζεται σε κάτι σκοπούς που μακάρι να ήταν ζουλού. Και η φίρμα απο την πίστα να μας φτιάχνει το κέφι και το ουίσκι κερασμένο απο τους καψούρηδες [το πάρε το σκάνια και άντε στο καλό] και αφού πέσει πολύ καψούρα λέει το ;aλλο άσμα ασμάτων [μείνε μαζί μου έγκυος είμαι πολύ φερέγγυος ] και το άλλο σε [σφάλμα έπεσες καρδιά μου ]

Ναι φίλοι μου και αυτά είναι λίγα που γράφω.  Από την Νεάπολη Λακωνίας που έτυχα σε ένα πανηγύρι μέχρι το Σουφλί που κάποτε πήγα, αυτούς τους ρυθμούς ακούνε και χορέυουνε.  Δεν λέω και στην δικιά μας εποχή ήταν εκείνα τα Ινδικά της Ναρκίς μεταγλωτισμένα και τραγουδισμένα από την μεγάλη φωνή της Βούλας Πάλλα, αλλά τουλάχιστον άκουγες ποιότητα και στη δεκαετία του εβδομήντα μπορεί κάποιες λαϊκές τραγουδίστριες τόλμησαν και ερμήνευσαν σε διασκευές μερικά δημοτικά τραγούδια με την έξοχη Χαρούλα Αλεξίου και την αθάνατη φωνή της Γιώτα Λύδια.   

Εδώ μια φορά έτυχα σε πανηγύρι στον Μοριά και με κοίταγε η κομπανία παράξενα που παρήγγειλα ένα τοπικό τους σκοπό να χορέψω 

Κάποτε σε ένα καφενείο εκεί στην Ομόνοια που αράζαν πολλοί μουσικοί, μαζί και ένας μεγάλος από τα μέρη μας μεταξύ ούζου και τσιγάρου του λέω τα εξής: καλά εσύ με ΄τέτοια φωνή να τραγουδάς νοθευμένους αμανέδες ενώ αν δεν το σκάρτευες θα ήσουνα δεύτερος Ξυλούρης Και τι μου απαντά. 

-Ναι να πέθαινα της πείνας αφού ο κόσμος τέτοια ακούει και χορεύει, Γιώργη πάψε να είσαι ρομαντικός η εποχή της Τζαβέλαινας πέρασε. Δεν ξέρω μπορεί να είχε και δίκιο, κατάλαβα του λέω μην συνεχίσεις "εμείς ζούμε για την παράδοση και εσείς απο την την παράδοση".    Κάποτε ρώτησα τον Μπάρμπα Μήτσο έναν γέρο θυμόσοφο για την έννοια του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού και τι μου απάντησε. Γάκο αν δεν έχεις φάει μπομπότα και δεν έχεις αρμέξει γίδια πως θα ακούσεις αυτά τα τραγούδια. Εγώ ευτυχώς έχω σε κάτι δίσκους τους Χαλκιάδες, τον Καρακώστα και τον Βάιο Μαλλιάρα και ακούω. Μπορεί να είναι και έτσι αλλά τώρα μπάρπα που έχω τα ακουστικά στα αυτιά άσε με να απολαύσω [το αρχοντόπουλο ]



Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Εντοπίστηκε νεκρός 68χρονος βοσκός

 

Τραγωδία σημειώθηκε την Δευτέρα σε περιοχή της Κατερίνης, όπου ένας 68χρονος βοσκός εντοπίστηκε νεκρός σε αγροτική περιοχή αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.gr, το θρίλερ για τον εντοπισμό του άνδρα ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ο 68χρονος τηλεφώνησε στον αδερφό του γύρω στις 13:00 και του δήλωσε πως αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή Παλαιό Κεραμίδι.

Ο αδερφός του επιχείρησε να τον εντοπίσει, δίχως όμως αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε την Ελληνική Αστυνομία.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί από το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, ενώ στις έρευνες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του συνέδραμαν και 12 πυροσβέστες.

Τελικά γύρω στις 8 το απόγευμα ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε χωράφι στο Παλαιό Κεραμίδι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, δεν διαφαίνεται εγκληματική ενέργεια σε βάρος του 68χρονου.

Φως στα αίτια του θανάτου του 68χρονου θα ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση της σορού ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης.

https://agronewsbomb.gr/

Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 81 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου




 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε

την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

να τιμήσετε με την παρουσία σας

τον επίσημο εορτασμό της επετείου

των 81 χρόνων

των καέντων και εκτελεσθέντων

κατοίκων του Κεφαλοβρύσου,

από τα Ναζιστικά στρατεύματα

κατοχής

τον Ιούλιο του 1943


Ο Δήμαρχος Ο Περιφεριάρχης Ο Πρόεδρος

Πωγωνίου Ηπείρου Π.Ε.Δ Ηπείρου

Κ. Καψάλης Α. Καχριμάνης Παν. Νταής


Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος Εκπολιτιστικού

Τ.Κ Κεφαλοβρύσου Συλλόγου Κεφαλοβρύσου

Γ. Μεντής Κ. Πότσης

Η Πρόεδρος Συλλόγου

Γυναικών Κεφαλοβρύσου

Καλ. Γραμμόζη


Σημείωση:

Δηλώσεις συμμετοχής για κατάθεση στεφάνου στο Δήμο Πωγωνίου,

στο τηλέφωνο 26573 60410

Δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα δρόμου στο τηλ. 6972554814

κ. Κώστας Πότσης


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

08:00 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου

Κωνσταvτίνου και Ελένης Κεφαλοβρύσου.


08:30 π.μ. Αγώνας δρόμου 5 χιλ. «Δρόμος Μνήμης».


10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση.

Προσκλητήριο νεκρών στο Ηρώο Πεσόντων.

Κατάθεση στεφάνων.


11:00 π.μ. Χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Πωγωνίου,

τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Πρόεδρο

της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου.

11:10 π.μ. Ομιλία από τον Διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων

κ. Χαράλαμπο Σπ. Φούκη

με θέμα: "Παρακαταθήκη η μαρτυρική θυσία

των προγόνων μας"

11:30 π.μ. Βράβευση νικητών αγώνα «Δρόμος Μνήμης».


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΔΗΛΩΣΗ

Σάββατο 6 Ιουλίου (Κεντρική Πλατεία)

7:30 μ.μ. Ανοιχτός διάλογος με θέμα "Το Κεφαλόβρυσο θυμάται"

Προβολή ταινίας "Το μπαλκόνι - Μνήμες κατοχής"

Παραδοσιακό Κούρεμα γιδιών [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Στέλλα Λιάπη]








 Εικόνες από το παρελθόν αναβίωσαν χθες ψηλά στα Ακαρνανικά Όρη, στο ερειπωμένο χωριό Βάτος (Ακτίου Βόνιτσας) όπου στο μαντρί του Τσέλιγκα -Τσουνάκα συγκεντρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για να αλληλοβοηθήσουν στο κούρεμα των γιδιών......

ΒΙΝΤΕΟ....



  Ο Τσοπάνος-κτηνοτρόφος κάλεσε συγχωριανούς, φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν σε αυτό το κοπιαστικό έργο στο κούρεμα του κοπαδιού των γιδιών και αφού τελείωσαν ακολούθησε φαγοπότι και γλέντι.





       -Ο Βάτος, ψηλά στα Ακαρνανικά, στο Περγαντί, δίπλα στο περίφημο μοναστήρι της Ρόμβης, κρατά γερά την παράδοση, σε πείσμα των καιρών!...

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ.....


































http://xiromeronews.blogspot.com

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Οι Ρυθμοί της Παράδοσης Ζωντάνεψαν | Ένα Πανηγύρι Γεμάτο Νοσταλγία

Το Νεοχώρι Ευρυτανίας Γιόρτασε με Παραδοσιακό Πανηγύρι.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, το χωριό Νεοχώρι Ευρυτανίας τίμησε τους Αγίους Πέτρο και Παύλο με ένα παραδοσιακό πανηγύρι που σκόρπισε κέφι και συγκίνηση. Το χωριό πλημμύρισε από κόσμο, με κατοίκους των γύρω χωριών και ομογενείς από την Αμερική να δίνουν το παρών.
Η καρδιά του πανηγυριού χτυπούσε στο ρυθμό της εξαιρετικής ορχήστρας που πλαισίωσε τη γιορτή. Ο Γιώργος Τουφεκούλας με το κλαρίνο του ξεσήκωσε το πλήθος, ενώ ο Λάμπρος Στασινός και η Μαρίκα Μπισμπίκη με τις φωνές τους ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους σε μονοπάτια παράδοσης και νοσταλγίας.
Ο Γιώργος Μάκκας με την κιθάρα του και ο Κώστας Λεπενιώτης στα ντραμς συμπλήρωσαν το μουσικό σύνολο, προσφέροντας μια δυναμική και γεμάτη ενέργεια μουσική εμπειρία. Η μουσική τους ξεπέρασε τα όρια του Νεοχωρίου, αγκαλιάζοντας όλους όσους βρέθηκαν εκεί.
Το πανηγύρι δεν ήταν απλώς μια τοπική γιορτή, αλλά ένα γεγονός που ένωσε τις γύρω κοινότητες. Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών έσμιξαν με τους Νεοχωρίτες, αναδεικνύοντας την αξία της παράδοσης και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πανηγύρι του Νεοχωρίου Ευρυτανίας αποτέλεσε μια υπενθύμιση της δύναμης της παράδοσης και της μουσικής να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, δημιουργώντας αναμνήσεις που θα κρατήσουν για πάντα.

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας για πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Ποιός κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

  • ηλικιωμένοι

  • μωρά και μικρά παιδιά

  • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

  • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

  • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

  • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

  • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

  • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα:

  • Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

  • Για την προστασία της δημόσιας υγείας από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει τις σχετ. (3-5) εγκυκλίους. Στον κάτωθι ιστότοπο του Υπουργείου αναρτώνται συστάσεις προς ενημέρωση και μέτρα προφύλαξης του κοινού, οποιαδήποτε ημέρα του έτους σημειωθεί υπέρβαση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων, από τις οποίες μπορεί να ενημερώνεται το κοινό:

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/ygieinhperiballontos/prostasia-poiothtas-aera/3005-systaseis-gia-thn-atmosfairikhrypansh

“Λαβράκι” σε κτηνοτροφική μονάδα ανακάλυψε η Αστυνομία

Χειροπέδες πέρασαν σε έναν Ηρακλειώτη οι άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου έλεγχο στο ποιμνιοστάσιο και σε αποθηκευτικούς χώρους που έκανε χρήση στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός ψυγείου τρία σφάγια τα οποία δεν διέθεταν σφραγίδες Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, 100 πλήρη φυσίγγια και μία γεμιστήρα πιστολιού.

Επιπλέον σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής (καταμέτρηση ποιμνίου), αναφέρει η patris.gr.

Η προανάκριση διενεργείται από τον Αστυνομικό Σταθμό Καστελίου.

https://agronewsbomb.gr/

62χρονος αγρότης βρέθηκε νεκρός στο χωράφι του

Νεκρός στο χωράφι του εντοπίστηκε ένας 62χρονος στο Νεοχώρι Μεσολογγίου.

Ο άτυχος αγρότης, πατέρας 4 παιδιών, ήταν στο χωράφι του στη Μαγούλα, για αγροτικές εργασίες και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχασε τη ζωή του από παθολογικά αίτια.

Έτσι τα ακριβή αίτια του θανάτου θα τα διακριβώσει η νεκροψία – νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Πηγή: messolonghinews.gr

https://agronewsbomb.gr/

Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πωγωνίου

Με μεγάλη επιτυχία και με την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών της περιοχής ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Γεωχωρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πλαίσια του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου.

Για έξι ημέρες η πανεπιστημιακή ομάδα που αποτελούνταν από πέντε (5) καθηγητές και δώδεκα (12) φοιτητές μελέτησαν με μεγάλη λεπτομέρεια επτά (7) πέτρινα γεφύρια προχωρώντας στην τεκμηρίωση και ανάδειξή τους

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η τρισδιάστατη αποτύπωση και η συλλογή πληροφοριών για ορισμένα από τα γεφύρια της περιοχής. Συγκεκριμένα, με τη χρήση GNSS, terrestrial and air borne laser scanner, UAVs και φωτογραμμετρίας, πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των εξής γεφυριών και νερόμυλων:

1

Γεφύρι και Νερόμυλος στο Γκρέτσι

Παλαιόπυργος

2

Κατωγέφυρο

Ωραιόκαστρο

3

Γεφύρι στο Καλντερίμι

Πωγωνιανή

4

Γεφύρι στο Νιόνερο

Πωγωνιανή

5

Γεφύρι του Κουβαρά

Δολό

6

Γεφύρι και Νερόμυλος της Νονούλως

Δολό

7

Γεφύρι Μερόπης

Μερόπη

Στόχος του εργαστηρίου δεν ήταν μόνο η επαφή και εξοικείωση των φοιτητών με τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα διεθνώς αλλά και σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (bigdata) πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την ανάδειξη και διαχείριση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης ενός τόπου. Οι φοιτητές, παρακολούθησαν διαλέξεις για τη χρήση τρισδιάστατου σαρωτή SLAM, flying laser scanner, εισαγωγή στις μετρήσεις με δέκτες GΝSS αλλά και μαθήματα μουσειολογίας.

«Τα πέτρινα γεφύρια και οι νερόμυλοι της περιοχής αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του Δήμου Πωγωνίου και η Δημοτική Αρχή ενορχηστρώνει και στηρίζει κάθε δράση για την ανάδειξη, προστασία και συντήρησή τους. Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαστήρι που επιθυμούμε να καταστεί θεσμός για το Δήμο με τη διαδικασία να προσφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Τα όμορφα πέτρινα γεφύρια αποτελούν «έργα τέχνης» και κάθε προσπάθεια έρευνας και τεκμηρίωσής τους θα μας βρίσκει πάντα αρωγούς και συμπαραστάτες. Ευχαριστούμε πολύ όλη την επιστημονική ομάδα για την εξαιρετική δουλειά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Εργαστήρι στάθηκε αφορμή να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και τους φιλόξενους ανθρώπους του» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί στα πλαίσια του εργαστηρίου, θα επεξεργαστούν με σκοπό τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων η οποία θα είναι αξιοποιήσιμη από μεγάλο εύρος χρηστών και θα μπορεί να διευρυνθεί με νέα δεδομένα στο μέλλον.

Στο Εργαστήρι συμμετείχαν επίσης το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Εργαστήρι Γεωδαισίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το UNESCO Research Lab του Πολυτεχνείου του Μιλάνο και το Εργαστήριου Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστήμιο. Σε αυτό, συμμετείχε διεπιστημονική ομάδα καθηγητών, καθώς και 13 μεταπτυχιακοί φοιτητές από Η.Π.Α. (Princeton University), Βραζιλία, Κίνα, Κύπρο, Πολωνία (Politecnicodi Milano, University of Science and Technology of Cracow) και Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων για την ευγενική χορηγία για τη σίτιση της επιστημονικής ομάδας.