Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Τη μνήμη των 28 δολοφονηθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα στο Κεράσοβο, τίμησε σήμερα ο Δήμος Πωγωνίου.

 

Τη μνήμη των 28 συνανθρώπων μας, που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα σε μία επίθεση που κατέστρεψε ολοσχερώς το Κεράσοβο, τίμησε σήμερα ο Δήμος Πωγωνίου.

Το Κεράσοβο έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την ελληνική πολιτεία «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό» και οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου.

Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα νεκρούς του Ολοκαυτώματος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.

«Η διδαχή θα πρέπει να είναι πίστη στην ορθοδοξία και φιλοπατρία» σημείωσε η Βουλευτής Ιωαννίνων και πρ. Υπουργός Μαρία Κεφάλα ενώ για μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης. «Και ξαφνικά έπεσε σκοτάδι… Ένα σκοτάδι που μαύρισε τις καρδιές όσων κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί σε πείσμα των γερμανικών στρατευμάτων. Ήταν ανήμερα το 15αύγουστο του 1944 όταν το Κεράσοβο γνώρισε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του και βίωσε την απόλυτη φρίκη. Από εκείνη την αποφράδα ημέρα, οι Κερασοβίτες έστησαν πάνω ακριβώς από τη σπηλιά ένα μεγάλο λευκό σταυρό, στη μνήμη όσων χάθηκαν τόσο βάρβαρα. Η μνήμη των 28 συνάνθρωπων μας θα ζει αιώνια. Eμείς εδώ στο Πωγώνι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει ναζιστική φρικαλεότητα. Η περιοχή μας έχει πληρώσει μερίδιο στα αιμοσταγή στρατεύματα που επέλεγαν χωριά για να σπείρουν τον όλεθρο και την καταστροφή» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα επανέφερε το θέμα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Πρόεδρος την Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπυρος σημείωσε ότι το Πωγώνι, από την πρώτη ως και την τελευταία μέρα, πλήρωσε με αίμα τους κατακτητές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από την πρώτη μέρα έως και την τελευταία μέρα που τα στρατεύματα επιτέλους αποχώρησαν, το Πωγώνι θρηνούσε θύματα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε…».

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η Πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου κ. Ελένη Παππά κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις ανατριχιαστικές και συγκλονιστικές στιγμές της μοιραίας ημέρας που το Κεράσοβο δέχτηκε την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: