Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Η λέξη του 2021. Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου

Ως λέξη του 2021 με τις περισσότερες αναζητήσεις σύμφωνα με το Λεξικό Cambridge είναι η λέξη «Perseverance», δηλαδή επιμονή. Αλήθεια δείξαμε επιμονή μέσα στο 2021 και την στέψαμε ως λέξη του΄21...

Ξέρω πως γιορτάσαμε κάπως τα 200 χρόνια από το δικό μας ΄21 και σίγουρα εάν υπήρξε '21 αυτό έγινε με τη δική τους επιμονή εκείνη την εποχή από τους δικούς μας ανθρώπους που τώρα τους βαφτίσαμε ήρωες και προγόνους μας αλλά τότε τους κυνηγήσαμε και τους φυλακίσαμε και στην καλύτερη περίπτωση πέθαναν πάμφτωχοι εάν δεν πέθαναν στην φυλακή χαρακτηρισμένοι ως προδότες. Η δική τους επιμονή τελικά νίκησε.

Επιμονή για μια καθημερινότητα που δεν ήταν καθόλου εύκολη και δεν πρέπει να την κοιτάμε μόνο από τη δική μας οπτική αλλά και από την οπτική και άλλων γενιών που τελικά με επιμονή κέρδισαν και την τηλεκπαίδευση και τον εγκλεισμό και θα κληθούν να γίνουν οι μελλοντικοί πολίτες του δικού μας κόσμου.

Επιμονή για την επιβίωση κάθε είδους και κάθε μορφής να νικηθεί μια πανδημία που ίσως μας έφερε πιο κοντά εάν δεν μας διαχώρισε σε στρατόπεδα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, αρνητών και μη- αρνητών, η επιμονή τελικά υπάρχει και στις δύο πλευρές και καθώς φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει.

Επιμονή να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία παρά την επιμονή κάποιων να βλέπουν τις γυναίκες σαν ένα χτύπημα στο κεφάλι και ένα γλίστρημα στη σκάλα που με επιμονή πάλι θα λύνουν μ΄αυτόν τον τρόπο τις αδυναμίες τους και την βαρβαρότητα που θα κουβαλούν αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα και πρακτικές που τελικά επιμένουν. Εμείς με επιμονή θα συνεχίζουμε να πολεμάμε όλα αυτά τα πατριαρχικά κατάλοιπα που με επιμονή αποδείχτηκαν πως δεν είναι κατάλοιπα αλλά ενεργές συμπεριφορές της σύγχρονης πατριαρχικής μας κοινωνίας.

Επιμονή στο νέο και αδοκίμαστο, στο φερμένο απ΄αλλού, στα νέα κύματα και ανέμους στα νέα σκαριά που θα διασχίσουν τις ζωές μας με το νέο χρόνο καθώς το ΄21 χωρίς επιμονή μας αφήνει, στα νέα βιβλία και ποιήματα, στους νέους στόχους και πορείες μας. Επιμονή στην πρόοδο που η NASA με το Perseverance Rover έκανε την κάθοδο του στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021.Με επιμονή να μην δεχόμαστε τη μασημένη τροφή και τις επαναλήψεις κανενός που θέλει να επιβάλλει την αισθητική του και τη γνώση του φυσικά για δικό του όφελος και μόνο. Με επιμονή θ΄αντισταθούμε. Και αν θελήσουμε να ορίσουμε τη λέξη είναι η «συνεχιζόμενη προσπάθεια να γίνει ή να επιτευχθεί κάτι, ακόμη και όταν αυτό είναι δύσκολο ή παίρνει πολύ χρόνο». Μπορεί να μας πάρει χρόνο, ίσως και χρόνια αλλά η επιμονή είναι γενναία λέξη με διάρκεια. Με επιμονή λοιπόν στην αγάπη, ειρήνη και πρόοδο. Καλή χρονιά σε όλους μας. Με επιμονή.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: