Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Βουργαρέλι: το διαμάντι της Άρτας μέσα στα έλατα! ΒΙΝΤΕΟ

Βουργαρέλι: Χτισμένο στις παρυφές των Τζουμέρκων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, το Βουργαρέλι είναι ένα υπέροχο μέρος για βόλτες στη φύση

Τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη), μια από τις μεγαλύτερες οροσειρές της δυτικής Ελλάδας, αγκαλιάζουν ένα σύνολο πανέμορφων χωριών που μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Από τα πιο γνωστά του νομού Άρτας είναι το Βουργαρέλι, ένα καταπράσινο χωριό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την ομορφιά του.

Το Βουργαρέλι απέχει 58 χλμ. από την Άρτα και η διαδρομή είναι μαγευτική. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μ. και κυκλωμένο από ένα πυκνό ελατόδασος. Όταν χιονίζει, οι ελατοσκέπαστες κορυφές δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Το Βουργαρέλι αγκαλιάζεται από δύο ράχες με έλατα και τα πετρόχτιστα σπίτια εναρμονίζονται με το φυσικό τοπίο. Η πρώτη στάση στο χωριό περιλαμβάνει καφέ στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια. Από εδώ η θέα στα βουνά είναι μαγευτική, σαν να βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο μπαλκόνι.

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία βρίσκονται οι δύο βρύσες του χωριού, η Κρυστάλω και η Αρχόντω. Η παράδοση, μάλιστα λέει πως όποιος ξένος πιει νερό από τις πετρόκτιστες αυτές βρύσες, θα παντρευτεί στο χωριό!

Πάνω από το χωριό θα δείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου οι οπλαρχηγοί Ρούμελης και Ηπείρου κήρυξαν την επανάσταση στα Τζουμέρκα. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και η Κόκκινη Εκκλησία του 13ου αιώνα με τις περίφημες τοιχογραφίες, που βρίσκεται σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο στον οικισμό Παλαιοχώρι, 3 χλμ. νότια του χωριού. Η ονομασία της οφείλεται προφανώς στο ερυθρό χρώμα των πλίνθων, από τις οποίες αποτελείται η τοιχοποιία του ναού.

Δείτε το Βουργαρέλι από ψηλά


Δεν υπάρχουν σχόλια: