Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Ψαλίδι στα ποσά της εξισωτικής λόγω βοσκότοπων και ΑΤΑΚ. Αναρτήθηκαν οι επιλέξιμοι

Αναρτήθηκαν οι επιλέξιμοι, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου οι ενστάσεις των παραγωγών.

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στις πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ, που παλεύουν με το χρόνο, στην προσπάθειά τους να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες με τις διορθώσεις στις δηλώσεις των παραγωγών ενόψει της πληρωμής β’ δόσης του τσεκ, που αναμένεται στις 20 με 24 Δεκεμβρίου.

Το ρεπορτάζ από πύλες ΟΣΔΕ αναφέρει ότι με βάση την πρώτη εικόνα, αρκετοί είναι οι παραγωγοί - κυρίως κτηνοτρόφοι που αναμένεται να λάβουν μικρότερα ποσά σε σχέση με πέρσι, λόγω του ότι φέτος τους δόθηκε κατανομή βοσκότοπου σε μια μόνο περιφέρεια, δηλαδή σε ορεινή περιοχή και όχι όπως πέρσι σε ορεινή και σε μειονεκτική.

Πέρσι, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί έλαβαν εξισωτική και για το υπομέτρο 13.1 και για το υπομέτρο 13.2, οπότε φέτος θα δουν μειωμένα ποσά στους λογαριασμούς τους, μόλις με το καλό τρέξει η πίστωση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, προβλήματα στην επικείμενη πληρωμή θα υπάρξουν και λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων με το ΑΤΑΚ και δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι των πυλών δεν θα προλάβουν να κάνουν όλες τις διορθώσεις.

Σημειωτέον πως το συνολικό κονδύλι της εξισωτικής φέτος είναι αυξημένο κατά 32 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Αυτό έγινε για να καλυφθούν οι ανάγκες νέων παραγωγών, μεταξύ άλλων και όσων έλαβαν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα, οι οποίοι θα πληρωθούν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: