Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Ο Δήμαρχος και ο Αλή Πασάς

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Μεγάλος Ντόρος γίνεται   τώρα τελευταία  για τον δήμαρχο Ιωαννιτών που θέλει να συμπεριλάβει για τους εορτασμούς των διακοσίων ετών και το μεγάλο κεφάλαιο  για την πόλη του αυτό του Αλή Πασά. Εγώ θα πω την γνώμη μου και ας  μην  είμαι ούτε ιστορικός ούτε φιλόλογος. Αν με ρωτούσατε όταν έβγαλα το Δημοτικό θα σας απαντούσα κατηγορηματικά να μην ακουστεί  ούτε καν το όνομα του τώρα όμως ταλαντεύουμε γιατί  όλοι ξέρουμε πως ο Αλή Πασάς επί σαράντα χρόνια άφησε τα αποτυπώματα στον τόπο μας αφού τον διαφέντευε όλοι ας σκεφτούμε αυτός ο λήσταρχος από το Τεπελένι  έγινε ηγέτης και χρόνο με το χρόνο  ισχυρός   ώστε  να τα βάλει και με τον Σουλτάνο.  

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις θηριωδίες στο Σούλι στην Χιμάρα  στο Χόρβοβο στην Λαμποβίτσα  [Δεν είναι εδώ το Χόρβοβο  δεν είναι Λαμποβίτσα   να πάρτε σκλάβες τα παιδιά   γυναίκες με   τους  άντρες  ]   τον  τραγικό θάνατο του Κατσαντώνη και τόσα άλλα που έκανε. Αλλά προς θεού δεν θα βάλω στην ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά αλλά όταν αναφέρουμε σε κάτι ιστορικό πρέπει να γράφετε με  τα λόγια της αλήθειας και χωρίς να παρασυρόμαστε από ψευτοπατριωτισμούς και θα αναφέρω μερικά θετικά  του Πασά στην αυλή  του σπούδασαν και μεγάλωσαν μεγάλοι καπεταναίοι  [Ανδρούτσος  Καραισκάκης ]  και  τόσοι άλλοι άφησε ελεύτερα τα γράμματα και την θρησκεία μάλιστα απαγόρευε στον Χότζα όταν ανέβαινε στο τζαμί του Ιτσ  Καλέ να κοιτάζει τον ήλιο και να καλεί τον Αλλάχ γιατί έβγαινε από τα βουνά της Τσιούκας και το θεωρούσε προσβολή στην Παναγιά. Αυτός είχε έρθει σε συνεννόηση με τον Μέγα  Ναπολέοντα    μαζί με  άλλες συνεργασίες και αυτής ώστε ο στρατός του να προμηθεύεται τις κάπες από το Συρράκο   και να έχουμε το ρητό [Γιάννενα πρώτα στα άρματα στα γρόσια και στα γράμματα]. Ο Αλής είχε το μυαλό    να κάνει ένα κράτος  που θα διοικείται από δύο Έλληνες  από ΄έναν Εβραίο και έναν Αλβανό  μάλιστα πολλοί λένε ότι ήταν μέλος της φιλικής Εταιρίας   γιατί όταν πήγε ένας απεσταλμένος Έλληνας από την Ρωσία και τον χαιρέτησε του λέει: "γιατί ωρέ μπίρο μ δεν χαιρετάς όπως χαιρετιόμαστε  όλοι εμείς"    

Και θα  κλείσω   με την μεγάλη προσφορά που έκανε άθελα που επαναστάτησε  κατά του Σουλτάνου και έτσι φύγαν τα τούρκικα στρατεύματα από την  Πελοπόννησο  και βοηθήθηκε η Επανάσταση και τέλος και τα αρνητικά και τα θετικά αυτή είναι η ιστορία μας 



Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: