Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Συνεχώς ασυνεπείς οι Αλβανοί. Άλλα υπόσχονται κι άλλα τελικά πράττουν σε βάρος πάντα των Ελλήνων. Χωρίς αντίκρισμα οι υποσχέσεις τους για αστυνόμευση και πυροπροστασία στα σύνορα





Στο ίδιο έργο θεατές, για πολλοστή φορά θα γίνουν σήμερα οι Ηπειρώτες: Το μεσημέρι πραγματοποιείται στα Γιάννενα μια ακόμη συνάντηση εργασίας των Πυροσβεστικών Αρχών της Ελλάδος και της Αλβανίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και την ανάληψη κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της ελληνοαλβανικής μεθορίου κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. 

Το αποτέλεσμα  εκ των προτέρων είναι γνωστό: «Οι συνομιλίες  έγιναν  σε πολύ καλό κλίμα και οι Αλβανικές Αρχές   δεσμεύτηκαν   για την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών». Όπως δηλαδή συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά παρά ταύτα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της γίνονται στάχτη και οι πυρκαγιές συχνά απειλούν και ελληνικές περιοχές στα σύνορα. 
Οι Αλβανοί πάντως, μόνο χαμένοι δεν θα βγουν και από τη σημερινή συνάντηση, καθώς όπως συμβαίνει τα τελευταία 25χρόνια, θα πάρουν μαζί τους, εκτός από τις ελληνικές εμπειρίες και την τεχνογνωσία,  πυροσβεστικό εξοπλισμό για τις υπηρεσίες τους, που βεβαίως θα τον δωρίσει η Ελλάδα! Κάτι ανάλογο που έχει και γίνει και στο παρελθόν, έγινε και με την Αστυνομία, αλλά τα πράγματα αντί να βελτιωθούν χειροτερεύουν. Τα ναρκωτικά εξακολουθούν να καλλιεργούνται και να διακινούνται προς τη χώρα μας κάτω από «τη μύτη» κυριολεκτικά της Αλβανικής Αστυνομίας, η ροή λαθρομεταναστών συνεχίζεται, κακοποιοί βρίσκουν άσυλο στην γειτονική χώρα, και το χειρότερο: Οι διώξεις κατά των Βορειοηπειρωτών συνεχίζονται, ενώ οι προκλήσεις είναι στην Ημερήσια Διάταξη. Μάλιστα με αφορμή τη ρίψη φέιγ- βολάν στη Χιμάρα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, αλβανοί εθνικιστές έφτασαν στο σημείο να ντύσουν με σημαίες της Βορείου Ηπείρου πρόβατα και να τα αφήσουν σε παλιό νεκροταφείο  του χωριού Χόρμοβο Τεπελενίου, όπου το 1914 είχαν σκοτωθεί 217 άνδρες. 

Οι προκλήσεις πάντως δεν σταματάνε εκεί, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αλβανικό Τύπο, εθνικιστικοί κύκλοι ετοιμάζονται να  ζητήσουν από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο κατά την επικείμενη επίσκεψή του, να ζητήσει συγνώμη (!) για την εκδίωξη των Τσάμηδων από την Ελλάδα. 
Η Ελληνική πλευρά, παρά ταύτα, εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλούς τόνους και με την πρώτη ευκαιρία να δείχνει πρόθυμη να ενισχύσει την Αλβανία. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε και την επιχορήγηση των 2 εκ. ευρώ, για την ανέγερση εθνικού θεάτρου στα Τίρανα, που επίσης έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.  Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις οργανώσεις των Βορειοηπειρωτών, που κατ΄ επανάληψη έχουν καταγγείλει τη στάση των Αλβανικών Αρχών για διάφορα συμβάντα, όπως το ίδιο γίνεται τώρα με το ζήτημα που προέκυψε με τη ρίψη των φέιγ βολάν στη Χιμάρα. 




Το νέο επεισόδιο
H σύλληψη το περασμένο Σάββατο στη Χιμάρα του Φίλιππα Δημογιάννη, με την κατηγορία της διανομής εντύπων με αντισυνταγματικό περιεχόμενο (σχετικό ρεπορτάζ του «Π.Λ.» την περασμένη Τρίτη), φαίνεται ότι αποτελεί την αφορμή που  έψαχναν  οι Αλβανικές αρχές, αλλά και εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας, προκειμένου  να αρχίσουν ένα νέο κύκλο αντιδράσεων, με φόντο μάλιστα και την επικείμενη επίσκεψη στα Τίρανα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. 
Μάλιστα εκφράζονται υπόνοιες, ότι σκόπιμα διογκώθηκε το συμβάν, καθώς επίσης και η ρίψη ανάλογων φέιγ - βολάν σε περιοχές της Κάτω Δρόπολης, προκειμένου οι Αλβανοί να ασκήσουν πιέσεις για διάφορα ζητήματα προς την Ελληνική Κυβέρνηση. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται από την αποκάλυψη του περιεχομένου του φέιγ - βολάν για το οποίο κατηγορείται ο Φίλιππας Δημογιάννης. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΑ», αυτό περιέχει τις φράσεις: «Οι προγονοί μας έπραξαν το χρέος τους, εμείς σήμερα τι κάνουμε;» και «Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να τον ελευθερώσουν οι άλλοι»! Ο κ. Δημογιάννης συνελήφθη, για να αφεθεί λίγες ώρες αργότερα ελεύθερος, ωστόσο αυτό αρκούσε για να πάρουν μπροστά οι ανθελληνικές και προκλητικές ενέργειες, όπως προαναφέρθηκε. 

Η Ένωση Χειμμαριωτών, με αφορμή τη σύλληψη του Φίλιππα Δημογιάννη, σε ανακοίνωσή της επικρίνει με σφοδρότητα τις Αλβανικές αρχές, οι οποίες, όπως σημειώνει, «πιστές στην τακτική εκφοβισμού και τρομοκράτησης των Χειμμαριωτών, μετέρχονται μεθόδους που απάδουν κάθε έννοιας δημοκρατίας, ελευθερίας έκφρασης και σκέψης, για να καταπιέσουν κάθε γνώμη αντίθετη προς τα εθνικά τους ιδεολογήματα και φαντασιώσεις». Συνεχίζοντας κάνει ένα βήμα ακόμη παραπέρα, καθώς προβαίνει σε ευθεία καταγγελία κατά της Αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία όπως σημειώνει δεν σέβεται «τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα της Επαρχίας μας και τις Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις που έχει υπογράψει, όπως εν προκειμένω και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που συμπληρώνει φέτος τα 100 χρόνια»! 
Η Ένωση Χειμμαριωτών θέτει το ερώτημα για το «πως λοιπόν και ποιες Αρχές και Διεθνείς Οργανισμοί θα πρέπει να προασπίσουν την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Η σημερινή σύσκεψη
Η σημερινή σύσκεψη θα πραγματοποηθεί στις 3.30 μ.μ. στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, υπό την προεδρία του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Βασίλειου Παπαγεωργίου. Θα συμμετέχουν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης, ο Πρόξενος Αλβανίας στα Ιωάννινα Adrea Kaso, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλβανίας Αlfred Χristuli, ο Προϊστάμενος Β' Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Α.Π.Σ. Αρχιπύραρχος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο Διευθυντής Οργάνωσης και Νομοθεσίας Α.Π.Σ. Αντιπύραρχος Αναστάσιος Σωτήρχος, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Α.Π.Σ. Αντιπύραρχος Μιχαήλ Χάλαρης, ο Διοικητής της Δ.Π.Υ. Ιωαννίνων Πύραρχος Γεώργιος Χαβέλας, ο Διοικητής της Π.Υ. Ηγουμενίτσας Πύραρχος Φώτιος Σπύρου, ο Διοικητής του 1ου Π.Σ. Ιωαννίνων Αντιπύραρχος Περικλής Μπόττης, ο Διοικητής του 2ου Π.Σ. Ιωαννίνων Πυραγός Τσιώπος Κων/νος, ο Διοικητής της Π.Υ. Κόνιτσας Πυραγός Κίτσιος Κων/νος και εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: