Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η «διάσωση» της Μονής Αβάσσου στο επίκεντρο


Η διατήρηση και ανακαίνιση του θρησκευτικού μνημείου -σύμβολο για την περιοχή, της Μονής Αβάσσου βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγάλης προσπάθειας που κάνουν τα μέλη της Επιτροπής Συντήρησης και Αποκατάστασης, που συγκροτήθηκε από ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να δουν και πάλι το Ναό να αποκτά την παλιά του αίγλη με πρωτοστάτη τον εφημέριο της Αγίας Ειρήνης πατέρα Αλέξανδρο Τζίμα.

Στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες αναφέρουν το ιδιαίτερο ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν του Ναού.
Όπως τονίζουν, η Ιερά Μονή Αβάσσου είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα Βόρεια της Πρέβεζας. Η ίδρυσή της εκτιμάται από τον 13ο αιώνα λόγω των πολλών μαρμάρινων βυζαντινής περιόδου. Η τελευταία της ανακαίνιση χρονολογείται το 1852 από τον Ιερομόναχο Κυπριανό κατόπιν επιδρομής των Αλβανικών στιφών.
Παρότι το παρελθόν της δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, στο βάθος των αιώνων σε αναφορές όπως αυτή του Αγγλου Αξιωματικού Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ το 1805 λέγεται ότι υπάρχουν πολλοί αρχαίοι τάφοι και κατά συνέπεια το μοναστήρι βρίσκεται πάνω σε ελληνιστική θέση.

Ο σημερινός σωζόμενος ναός κτίσθηκε πάνω στα ερείπια άλλου παλαιότερου.
Ο Ναός Αβάσσου είναι μια βυζαντινη τρίκλινη, θολοσκέπαστη βασιλική ίσως η μοναδική στην Ηπειρο. Χωρίζεται σε πρόναο, σε Ναό και Ιερό Βήμα. Ο κυρίως Ναός παρουσιάζει γλυπτές παραστάσεις παρμένες από την Αγία Γραφή. Από την Μονή σώζονται το καθολικό, τα κελιά ερειπωμένα και υπολλείματα από τον μαντρότοιχο.
Ακόμη ,σώθηκε με πρωτοβουλία της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης ο παρακείμενος νερόμυλος της Μονής. Από το 1961 είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου και έχει ανακηρυχτεί σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Το συγκρότημα της Μονής Αβάσσου έχασε όλη του την περιουσία αμέσως μετά την απελευθέρωση των Νεων Χωρών. Διατηρήθηκε μέχρι το 1941 οπότε και καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την Γερμανική κατοχή μαζί με το φούρνο της, το χάνι και το αλώνι.
Εχουν καταρρεύσει τα κελιά και ο διώροφος ξενώνας ενώ σωζονται μόνο λείψανα της βάσης του μαντρότοιχου.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν στα τηλέφωνα 2682026684 ή στο 6946461416 ενώ εχει ανοιχτεί και λογαριασμός στην ΑLPHA BANK.

Δεν υπάρχουν σχόλια: