Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Μήπως με «εντολή Σαμαρά» ο Δήμος Αθηναίων καταλήγει στον Καμίνη;


H NΔ τα κατάφερε και επιβεβαίωσε πλήρως το TheTOC.gr που επεσήμανε το μπρα ντε φερ των Νικήτα Κακλαμάνη και Άρη Σπηλιωτόπουλου που θα κονταροχτυπηθούν για τον πρώτο δήμο της χώρας, σε ένα άκρως εμφυλιοπολεμικό κλίμα. [TheToc]


Στον Δήμο Αθηναίων, όπου και η κεντρική πολιτική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών θα έχει δυο «γαλάζιες» υποψηφιότητες, ενδεικτικό της έλλειψης ουσιαστικής προετοιμασίας και της σύγχυσης που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Συγγρού.

Η ΝΔ κατόρθωσε να μεταφέρει το πρόβλημα στην αυλή της και να τραβήξει και τους προβολείς από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε και το βασικό πρόβλημα με διάφορες υποψηφιότητες.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ μεταξύ των στελεχών και βουλευτών της ΝΔ που βλέπουν μια εμφύλια διαμάχη στον Δήμο Αθηναίων που τους δημιουργεί και κακή εικόνα στην υπόλοιπη επικράτεια, όπου πλέον αρχίζουν και αναπτύσσονται διάφορα «αντάρτικα», καθώς κατέρρευσε πλήρως το εδώ και μήνες κεντρικό «γαλάζιο» επιχείρημα: «η ΝΔ δεν δίνει χρίσματα: η κοινωνία αποφασίζει και εμείς στηρίζουμε».

Το τηλεφώνημα Σαμαρά:«Άρη κατεβαίνεις...»

Μέχρι να φθάσουμε στην επίσημη υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου από πλευράς ΝΔ εκτυλίχθηκε έντονο παρασκήνιο και άμεση εμπλοκή και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheTOC.gr, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και συζήτησε επί αρκετή ώρα για τον Δήμο Αθηναίων. Είχε προηγηθεί και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά στην κατ' ιδίαν συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, αν και δεν υπήρξε συμφωνία, η πλάστιγγα ήταν σαφές πως έγειρε προς τον πρώην υπουργό Παιδείας και εις βάρος του πρώην δημάρχου Αθηναίων.

«Πρόεδρε, θέλω να κατέβω. Πιστεύω ότι κερδίζω τον Δήμο. Θέλω την στήριξή σου» φέρεται να είπε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στον Πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δεν απάντησε και απλά περιορίστηκε να του πει να περιμένει λίγο.

Από την συζήτηση όμως ήταν σαφές ότι έδειχνε μια προτίμηση προς το πρόσωπο του Άρη Σπηλιωτόπουλου, με τον οποίο επικοινώνησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης για να του ζητήσει τελικά να είναι αυτός ο υποψήφιος της ΝΔ στον Δήμο της Αθήνας.

«Άρη κατεβαίνεις...ξεκίνα. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία» του είπε ο Αντώνης Σαμαράς και αμέσως ο βουλευτής Β΄Αθηνών άρχισε να ετοιμάζει την δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, έχοντας όμως προφανώς την εντύπωση ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης θα κάνει πίσω.

Ο άγνωστος καβγάς Σαμαρά- Νικήτα

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έλαβε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Πρωθυπουργού για να είναι υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων, ο Νικήτας Κακλαμάνης αντέδρασε άμεσα.

Ήταν ανένδοτος. «Προχωράμε. Τώρα θα δουν ποιος είναι ο Νικήτας» φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός στους πολιτικούς του φίλους και αμέσως έκανε την δήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, προλαβαίνοντας και αιφνιδιάζοντας τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Το πρώτο καρφί ήρθε όταν αναφέρθηκε σε ευκαιριακές υποψηφιότητες.

Σχολιασμός: Πριν από 20 περίπου μέρες είχαμε αναλύσει το εκλογικό παιχνίδι που θα παιχτεί στον Δήμο Αθηναίων (με αφορμή την υποψηφιότητα Κασιδιάρη), με μόνο δεδομένο τότε την υποψηφιότητα Κακλαμάνη. Τώρα, μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων Σακελλαρίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Άρη Σπηλιωτόπουλου (ΝΔ), τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Τελικά η ΝΔ δεν έκανε την αυτοκτονική κίνηση να στηρίξει Κακλαμάνη, αλλά από την άλλη επέλεξε να κατεβάσει μια ακόμα κεντρώα υποψηφιότητα στον Δήμο και όχι έναν υποψήφιο με σαφή δεξιό προφίλ. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την υπέρβαση να στηρίξει Καμίνη, αλλά έδωσε το χρίσμα σε ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, το οποίο όμως κατά την προσωπική μας εκτίμηση δεν έχει στόχο τη νίκη, αλλά την καταγραφή, καλή ώρα όπως ο Τσίπρας το 2006.

Η επιλογή Σπηλιωτόπουλου έχει μια επιδίωξη: να συσπειρώσει τον αστικό κόσμο της ΝΔ στην Αθήνα, μια επιλογή σαφώς "Κολωνακίου" και όχι "Αγίου Παντελεήμονα". Στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων απευθύνεται και ο Νικήτας Κακλαμάνης, πράγμα που σημαίνει ότι είτε στη Συγγρού αγνοούν ότι υπάρχει δεξιό ακροατήριο στην Αθήνα ή προσμένουν τον Κακλαμάνη να συσπειρώσει το δεξιό κομμάτι πέρα της ΝΔ, ανακόπτντοας την διαρροή προς τον Κασιδιάρη.

Στην Α΄ Αθήνας εκλογικά υπάρχουν δύο πολοί ισχυροί πόλοι, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Λογικά ισχυρότερος είναι της Ντόρας, με τον Σπηλιωτόπουλο να συγκεντρώνει τα κεντρώα και φιλελεύθερα στοιχεία (μην ξεχνάμε ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 την είχε στηρίξει), αλλά και ο ίδιος ο Κακλαμάνης, ως διάδοχος της Ντόρας διαθέτει προσβάσεις στους Ντορικούς. Επομένως όποιος πάρει με το μέρος του τον μηχανισμό, πιθανόν να έχει και περισσότερες πιθανότητες να περάσει στον β' γύρο και από εκεί βλέπουμε..

Καταληκτικά: Καμίνης-Κακλαμάνης, ως νυν και πρώην Δήμαρχοι κατεβαίνουν με αξιώσεις, ενώ και ο Σπηλιωτόπουλος με το επίσημο χρίσμα της ΝΔ θα είναι ανταγωνιστική υποψηφιότητα. Η πιο αδύναμη μοιάζει του Σακελλαρίδη, ενώ του Κασιδιάρη φαντάζει πραγματικά αίνιγμα για την ώρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, μάλλον ο Καμίνης ευνοείται, γιατί στην περίπτωση που περάσει στον β' γύρο, με οποιονδήποτε αντίπαλο και να αναμετρηθεί, όλοι οι υπόλοιποι θα σπεύσουν να τον στηρίξουν γιατί: α) αν ο Σακελλαρίδης μείνει εκτός, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέλει να πάει ο Δήμος στη ΝΔ, β) αν ο Σακελλαρίδης είναι β' γύρο με Καμίνη, η ΝΔ δεν θα θέλει να πάει ο Δήμος στον ΣΥΡΙΖΑ και γ) στην περίπτωση β' γύρου Καμίνη με Κακλαμάνη ή Σπηλιωτόπουλο, αυτός που θα μείνει εκτός, θα σπεύσει να στηρίξει Καμίνη, είτε για λόγους κόντρας (βλ. Κακλαμάνης), είτε για να μην πάει καλά ο Κακλαμάνης που είναι η κόντρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Αθήνα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει τον Δήμο, όπως καλή ώρα και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

www.epikairo.gr                                                                                                                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια: