Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Λεκτική βία και σεξισμός στη Βουλή. Πιο πολύ από ποτέ άλλοτε. Τι κατήγγειλαν και πρότειναν οι γυναίκες βουλευτές στην Επιτροπή Ισότητας

image

«Έντονη λεκτική προσβολή λόγω φύλου» και σεξιστικές συμπεριφορές δέχονται πολύ περισσότερο από ποτέ στα έδρανα της Βουλής οι γυναίκες βουλευτές, οι οποίοι προχώρησαν σε σημαντικότατες καταγγελίες κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας. Τους τελευταίους μήνες η αρμόδια επιτροπή της Βουλής διαπίστωσε ότι έχουν αυξηθεί οι υποτιμητικές αναφορές σε τοποθετήσεις γυναικών βουλευτών, αλλά και σεξιστικά σχόλια για τις ενδυματολογικές επιλογές μελών του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, αρκετά στελέχη από όλα τα κόμματα προτείνουν πρόστιμα και παραδειγματικές τιμωρίες για αντίστοιχα κρούσματα.


n

Τα παπαγαλάκια της κ. Ραχήλ Μακρή είχαν ενοχλήσει τους συναδέλφους της. Η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ από τους συχνούς στόχους σεξιστικών σχολίων στη Βουλή.

Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή πρότεινε πρόστιμα, περικοπές και αφαίρεση του λόγου από τις επιτροπές, τονίζοντας ότι οι συμπεριφορές λεκτικής βίας από συναδέλφους πρέπει να εξαλειφθούν και να καταπατηθούν για να μη τα δούμε και στην κοινωνία. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Σταμπουλή υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί πιο επισταμένα η Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ άποψη για το θέμα εξέφρασε και ο βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς, Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος πρότεινε να καταγράφονται αυτά τα περιστατικά και να συζητούνται οι προκαταλήψεις. Η βουλευτής της ΝΔ Γεωργία Μπατσαρά δήλωσε προσβεβλημένη ως γυναίκα όταν πριν λίγο καιρό άνδρας συνάδελφός της είχε αποκαλέσει «καλτσοδέτα» μια γυναίκα βουλευτή. «Ήταν ό,τι πιο υποτιμητικό μπορούσε να λεχθεί σε ένα μέλος του Κοινοβουλίου» σημείωσε.

n
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχεται συνέχεια παρατηρήσεις για την ένταση της φωνής της 

Η πρόεδρος της επιτροπής Κατερίνα Παπακώστα τόνισε ότι «δεν νοείται κοινοβουλευτικοί συνάδελφοι να συμπεριφέρονται σε βάρος κάποιου άλλου με σεξιστικό ύφος». Ωστόσο, η κ. Παπακώστα θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από τη φημολογούμενη κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή να προσφύγουν στη δικαιοσύνη με αφορμή τα επεισόδια έξω από το Ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. «Αυτή η ιστορία πήγε να μετακυλήσει και εκτός Κοινοβουλίου. Καλό είναι να λύνεται θεσμικά και πολιτικά. Όταν υπάρχει αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, η Βουλή, ο πρόεδρος και το προεδρείο πρέπει να επεμβαίνουν» είπε η κ. Παπακώστα. Εν αντιθέσει, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Τσαρούχα υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να εμποδίσουμε ή να αποτρέψουμε στο να φτάσει κάποια επίθεση ενδοκοινοβουλευτική στα δικαστήρια». Τέλος, ομόφωνα οι βουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν πριν από την κατάρτιση του Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής να ακουστούν οι θέσεις τους και να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο πριν από την ψήφισή του. 

n
Το καλσόν-σκάνδαλο της κ. Ρεπούση. Κι αυτό σχολιάστηκε ως απρεπές. 

n

Η «έξαλλη» επαναστατική κουπ της κ. Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ 
n
Ακόμα και η ηλικία της Καϊλή ενοχλούσε πολλούς συναδέλφους της
n
Ούτε το γεγονός ότι είναι η υπουργός Τουρισμού της χώρας εμπόδισε τα ζουμ των φωτογράφων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: