Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ήπειρος - Απουλία δικτυώνονται στο δρόμο του κρασιού.



Η «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε», ως επικεφαλής εταίρος του έργου «Cross-border Network for the Promotion of Wine Products» γνωστότερο και «Wine - Net», στο οποίο συμμετέχουν επίσης ως εταίροι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας, θα υποδεχθεί 30 συνολικά άτομα που σχετίζονται επαγγελματικά με την καλλιέργεια, παραγωγή και προώθηση του κρασιού στην περιοχή τους, από δύο Δήμους της Περιφέρειας Απουλίας στη Νότια Ιταλία: το Δήμο Cellino San Marco και το Δήμο Guagnano.

Η επίσκεψη εργασίας υλοποιείται από 14 έως 17 Νοεμβρίου στα Γιάννενα και σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν: στην τοπική αμπελουργία - αμπελοκαλλιέργεια, τις τοπικές ποικιλίες κρασιού και τη διαδικασία οινοποίησης. 

Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθούν τα οινοποιεία, τους αμπελώνες και τα βαρελοποιεία της περιοχής, θα γνωρίσουν τα τοπικά κρασιά και λοιπά αποστάγματα κρασιού (π.χ. τσίπουρο) καθώς και τη σύνδεση των προϊόντων αμπελουργίας με τον τουρισμό και τη γαστρονομία ως εργαλείο για την ανάπτυξη και προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας θα ξεκινήσει με ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Στοά Σάρκα στις 14 Νοέμβρη και ώρα 11 το πρωί και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικές με τις τοπικές ποικιλίες, την παραγωγή κρασιού και τη σύνδεσή του με την τοπική κουζίνα και την παράδοση βαρελοποιίας. Η επίσκεψη εργασίας θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε οινοπαραγωγικές ζώνες, σε οινοποιεία και αμπελώνες της περιοχής και θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή στη διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου με παραδοσιακό τρόπο.

Η επίσκεψη έργασίας παρέχει βήμα για διάλογο πάνω σε θέματα ευρωπαϊκών και εθνικών προτεραιοτήτων που αποτελούν κοινό τόπο ενδιαφέροντος, συμβάλλει στην ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών όσον αφορά την οινοποιία, την αμπελουργία και την βαρελοποιία καθώς και στην προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω της ανάπτυξης της παραδοσιακής αμπελουργίας-οινοποιίας και του οινοτουρισμού (ως υποκατηγορίας του αγροτικού τουρισμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: