Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΙΟΒΕ - ΕΛΙΑΜΕΠ: Το φορολογικό θέλει γράψιμο από την αρχή


«Το φορολογικό πρόβλημα της Ελλάδας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που αποτελούν εγγενή παθογένεια και μόνιμη πηγή απώλειας εσόδων, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιμέρους μέτρα, αλλά απαιτείται ριζική αναμόρφωση τόσο του πυρήνα του φορολογικού συστήματος όσο και της φορολογικής διοίκησης». Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ημερίδα για το ζήτημα που διοργάνωσαν το ΙΟΒΕ και το ΕΛΙΑΜΕΠ.


Το ελληνικό φορολογικό σύστημα παραμένει πολύπλοκο, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και άδικο, καθώς οι προσπάθειες για μια ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση έχουν μείνει στα χαρτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο άγαμος χωρίς παιδιά και ο έγγαμος με δύο παιδιά που λαμβάνουν και οι δύο τον μέσο μισθό έχουν την ίδια φορολογική επιβάρυνση.

Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος είναι ότι από το 2009 μέχρι και τον Απρίλιο του 2012 το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει 582 εγκυκλίους για φορολογικά και τελωνειακά θέματα. Μόνο το 2011 υπογράφηκαν 251 εγκύκλιοι, δηλαδή σχεδόν κάθε εργάσιμη ημέρα εκδιδόταν και μία εγκύκλιος.

Στην εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση, με θέμα: «Φορολογικό Σύστημα: Μέτρα ή Μεταρρύθμιση;», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, σε συνεργασία με το Megaron Plus, συμμετείχαν οι κ.κ. Δ. Σταματόπουλος, συγγραφέας φορολογικού δικαίου, πρώην Γενικός Διευθυντής Φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών, Χ. Κυριαζής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Β. Ράπανος, καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Γ. Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέτρα λαμβάνονται, μεταρρύθμιση δεν γίνεται»

«Δεν γίνεται καμία προσπάθεια να καταρτίσουμε σχέδιο μεταρρύθμισης, αλλά περιμένουμε την τρόικα να μας πει τι να κάνουμε», ανέφερε ο Β.Ράπανος, ενώ ο Χ.Κυριαζής έκανε λόγο για σύστημα που τρέφει «εκτεταμμένη παραβατικότητα και ανοχή σε αυτήν». Για ανάγκη «βίαιου εκμηδενισμού του φορολογικού συστήματος και νέα αρχή», μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

«Μέτρα παίρνονται συνεχώς, μεταρρύθμιση δεν έγινε ποτέ από το 1975 και μετά. Περιμένουμε την τρόικα να μας πει τι θα κάνουμε», παρατήρησε ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των ομιλητών ήταν η ανάγκη να δημιουργηθεί απλό, δίκαιο, σταθερό και με αναπτυξιακό χαρακτήρα φορολογικό σύστημα. Μόνο που, όπως επισήμανε ο Γ.Σταθάκης, το ίδιο ακριβώς έλεγε και ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Βαρβαρέσος το 1943 και από τότε το μόνιμο επιχείρημα είναι ότι «αυτές οι αλλαγές απαιτούν χρόνο».

Εκ μέρους των επιχειρήσεων, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ.Κυριαζής επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι από το 2002 έως σήμερα έχουν ψηφιστεί 65 φορολογικοί νόμοι. Συνόδευσε μάλιστα αυτή την παρατήρηση με τη διαπίστωση του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία «η συνεχής αλλαγή των νόμων ισοδυναμεί με τη μη εφαρμογή του νόμου». 

Στο θέμα της απουσίας ουσιαστικής μεταρρύθμισης ο κ. Κυριαζής υπέδειξε δύο καθοριστικούς παράγοντες: την απροθυμία των πολιτικών να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που θα θίξουν την κομματική τους πελατεία και τις ισχυρές αντιστάσεις εντός της φορολογικής διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο Δ.Σταματόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη μίας άρτιας βάσης δεδομένων με αποτελεσματικές διασταυρώσεις, προκειμένου να εφαρμοστεί ένας από τους βασικούς κανόνες της φορολογίας, «η βεβαιότητα του φόρου». Το Δημόσιο, είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του και το σεβασμό στους κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: