Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, στα Φλάμπουρα Πρέβεζας. Μονή με οικολογικά ενδιαφέροντα και πλούσια δράση.

Μονή με οικολογικά ενδιαφέροντα στο Νομό Πρέβεζας

Εντυπωσιασμένοι μένουν Σύλλογοι και μεμονωμένοι επισκέπτες από την επίσκεψή τους στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού- Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Πρεβέζης, που βρίσκεται στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, 15 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη, δίπλα ακριβώς στο χωριό, που βλέπει κανείς πάνω στους λόφους, στα δεξιά του, πηγαίνοντας από Πρέβεζα για Άρτα-Γιάννενα, η οποία διαθέτει μεγάλη περιουσία, στον Αμβρακικό κόλπο, μεταξύ των άλλων, τον υδροβιότοπο Ροδιάς, υχθιοτροφεία και καλλιεργήσιμη γη χιλιάδων στρεμμάτων, από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Ήπειρο.

Οι επισκέπτες της Μονής, διαπιστώνουν ότι υπάρχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ορνιθοπανίδα και περίπου 25 προστατευόμενα είδη πουλιών. Διαχειμάζουν πάνω από 100.000 υβδρόβια πουλιά, ενώ σταθμεύουν και αναπαράγονται 250 είδη πτηνών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ξεχειμωνιάζει εκεί και η τρίτη σε μέγεθος ομάδα Αργυροπελεκάνων της Ευρώπης.

Διαθέτει από την αρχή Βιολογικό καθαρισμό και οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες της Μονής επικεντρώνονται στην βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια (με χέλια), στην βιολογική κτηνοτροφία και τον Οικοτουρισμό.

Μία από τις τελευταίες δραστηριότητες της Μονής στα Φλάμπουρα είναι η παραγωγή βιολογικού μελιού και βιολογικών ελιών. Ηγούμενος είναι ο πατήρ Εφραίμ, ενώ ο π. Ιωαννίκιος συνήθως ξεναγεί και ενημερώνει τους επισκέπτες στη Μονή.


Το παλιό μοναστήρι στα Λιοβούνια.


Το παλιό μοναστήρι είναι στη θέση Λιοβούνια, στο βουνό, πάνω ακριβώς από την Νέα Κερασούντα. κάποια χιλιόμετρα απόσταση από τη σημερινή Μονή που έχτισε πριν 30 περίπου χρόνια ο Μακαριστός Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος Καλαμαράς και σε θέση όπου η θέα και το τοπίο είναι εκπληκτικά. Γιατί όχι να μην αξιοποιηθεί από πλευράς Πολιτείας για σκοπούς θρησκευτικού τουρισμού και το παλιό μοναστήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: