Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Με Ηπειρώτικο χρώμα οι φιναλίστ των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων.


Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά βραβεία, Διηγήματος- Νουβέλας,


Μυθιστορήματος, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, Χρονικού-Μαρτυρίας, καθώς και τις βραχείες λίστες για τα βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Ανάμεσα στους φιναλίστ βρίσκουμε αρκετούς συγγραφείς με Ηπειρωτικό χρώμα. 

Έτσι στο βραβείο για Νουβέλα - διήγημα, περιλαμβάνεται ο Σωτήρης Δημητρίου (φωτο) για το βιβλίο του «Η σιωπή του ξερόχορτου». Ο Θεσπρωτός συγγραφέας συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Στο Δοκίμιο υποψήφιος είναι ο Γιαννιώτης Δημήτρης Τζιόβας για το βιβλίο του «Ο μύθος της γενιάς του τριάντα: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία». Ο Δημήτρης Τζιόβας γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1957 και είναι καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας. Αναγνωρισμένος για το έργο του, τυχγάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Ο Πρεβεζάνος Γιάννης Παπακώστας για το βιβλίο του «O Emile Legrand και η ελληνική βιβλιογραφία: Αρχειακή μελέτη» είναι στη λίστα για το χρονικό. Ο Γιάννης Παπακώστας γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρεβέζης το 1939 και είναι Ομότιμος καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Τέλος εντοπίσαμε και τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστο Δανιήλ, με το βιβλίο του «"...Ιούς, Μανιούς, ίσως και Aqua Marina": Μάτση Χατζηλαζάρου, η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια», επίσης στην κατηγορία του Χρονικού.

www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: