Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Νίκη Ομπάμα. Με κονφετί, οικογενειακές αγκαλιές και με πολλές υποσχέσεις



Το πλήθος ήταν μικρότερο απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια και ο χώρος ήταν κλειστός, αλλά η γιορτή για τη νίκη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα νωρίς σήμερα είχε μια κοινή θεματική με τη βραδιά των εκλογών του 2008: την ελπίδα.
Παρά τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, ο Ομπάμα νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ σε ένα δύσκολο αγώνα για το Λευκό Οίκο και γιόρτασε με κομφετί, αγκαλιές και με την υπόσχεση ότι θα είναι αντιπρόσωπος όλου του έθνους.
«Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, παρά τις απογοητεύσεις, δεν ήμουν ποτέ τόσο αισιόδοξος για το μέλλον μας όσο απόψε. Δεν ήμουν ποτέ τόσο αισιόδοξος για την Αμερική. Και σας ζητώ να συμμεριστείτε τις ελπίδες αυτές», τόνισε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στο πλήθος που τον επευφημούσε, στο συνεδριακό κέντρο Μακόρμικ στο Σικάγο.
Ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές του 2008 με δυο βασικά συνθήματα: «ελπίδα» και «αλλαγή». Όμως, με εξαίρεση τις τελευταίες εβδομάδες, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τις δυο αυτές λέξεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 απέναντι στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομική διαχείριση και άλλα θέματα.


Με αυτή τη μεγάλη νίκη, οι επιθέσεις αυτές --τουλάχιστον από τον Ρόμνεϊ-- σταμάτησαν. Ο πρόεδρος υιοθέτησε ένα συμφιλιωτικό ύφος απέναντι στις δηλώσεις του αντιπάλου του.
«Μπορεί να πολεμήσαμε ο ένα τον άλλο σκληρά, αλλά αυτό συνέβη μόνον επειδή αγαπούμε βαθιά αυτή τη χώρα κι ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της. Εντός των προσεχών εβδομάδων θα επιδιώξω συνάντηση με τον Μιτ Ρόμνεϊ για να συζητήσουμε για τους τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για την πρόοδο της χώρας», τόνισε.
Το 2008, όταν νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν, ο Ομπάμα είχε απευθυνθεί σε ένα πλήθος περίπου 240.000 ανθρώπων στο Γκράντ Παρκ του Σικάγου. Αυτή τη φορά, επέλεξε ένα συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 18.000 θέσεων.
Ο χώρος στον οποίο ο πρόεδρος εκφώνησε τη νικητήρια ομιλία του δεν ήταν η μόνη αλλαγή στα τέσσερα αυτά χρόνια. Οι κόρες του Ομπάμα ψήλωσαν, τα μαλλιά του γκριζάρισαν, όμως το πλήθος ήταν το ίδιο ενθουσιώδες όπως το 2008. Το πλήθος αγκαλιαζόταν, χόρευε, κρατούσε αμερικανικές σημαίες και ύψωνε τη γροθιά του στον αέρα.


Πριν αρχίσει τη νικητήρια ομιλία του, ο Ομπάμα ανέβηκε στο βήμα έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μισέλ και τις δυο του κόρες, Σάσα και Μάλια. Όταν εκείνες αποχώρησαν, ο Ομπάμα έμεινε για λίγο σιωπηλός για να ακούσει το τραγούδι του Στίβι Γουόντερ «Signed, Sealed, Delivered, I'm Yours».
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρό του, όλους όσοι εργάστηκαν για την προεκλογική του εκστρατεία και την οικογένειά του.
«Προς το παρόν, ένας σκύλος είναι πιθανότατα αρκετός», είπε απευθυνόμενος στις κόρες του στις οποίες είχε υποσχεθεί ένα σκύλο εάν κέρδιζε τις εκλογές του 2008.
Πολλοί οπαδοί τους σκούπιζαν τα δάκρυα από τα μάτια τους στη διάρκεια της ομιλίας του αμερικανού προέδρου. Όταν η ομιλία τελείωσε, οι οικογένειες του Ομπάμα και του Μπάιντεν ανέβηκαν στην εξέδρα και τότε άρχισε να πέφτει κομφετί πάνω στο πλήθος. Οι δυο οικογένειες αποχώρησαν χαιρετώντας τον κόσμο. Όταν η Μισέλ και οι δυο κόρες τους χάθηκαν πίσω από μια μπλε κουρτίνα, ο Ομπάμα βγήκε πάλι στην εξέδρα, κοίταξε γύρω του και είπε «Σας ευχαριστώ».
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί στις 18 Νοεμβρίου την Πνομ Πενχ, πρωτεύουσα της Καμπότζης, για τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και των εταίρων τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφόρησης της Καμπότζης, στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ηγέτες της Κίνας και της Ιαπωνίας.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: